Commons:Sisällön käyttö Wikimedian ulkopuolella

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Shortcut
COM:SKU
Sisällön käyttö Wikimedian ulkopuolella muilla kielillä:
Yksinkertaistettu kaavakuva lisensseistä.

Tämä sivu on tarkoitettu niille, jotka haluavat käyttää Wikimedia-projektien materiaalia kuten tekstiä ja kuvia Wikimedia-projektin ulkopuolella – muilla Internet-sivuilla, sanomalehdissä, printtaukseen, tai muuten. Sivu keskittyy paljolti Commonsiin, koska Commons on Wikimedia-projektien jaettu mediavarasto.

Wikimedia Foundation ei omista Wikimedia-projektien sisällöstä lähes mitään – sisällön omistavat ne yksityishenkilöt, jotka ovat luoneet kunkin sisällön. Kuitenkin lähes kaikki Wikimedia-projektien sisältö on vapaasti levitettävissä lupaa kysymättä kunkin projektin ja tiedoston käyttämän vapaan lisenssin mukaisesti.

Yleensä tekstien ja kuvien lisenssit on ilmoitettu oikein, mutta Wikimedia Foundation ei takaa ilmoitetun tekijänoikeustilanteen oikeellisuutta. Sinun on aina arvioitava itse ja tehtävä päätöksesi jokaisen käyttämäsi tekstin ja kuvan kohdalla, ovatko niiden lisenssit oikein.

Huomaa, että vaikka kuva olisikin vapaasti lisensoitu, yksityisyydensuoja, moraaliset oikeudet, tavaramerkkisuoja tai panoraamavapauden puuttuminen hallinollisella alueellasi voivat rajoittaa tekstin tai kuvan käyttöä. Älä käytä kuvaa ihmisestä sopimattomasti.


Wikimedian projektien käyttämät lisenssit

Teksti

Muiden Wikimedia Foundationin projektien paitsi Wikiuutisten teksti on käytettävissä lisenssin Creative Commons Nimeä-Tarttuva (CC-BY-SA) version 3.0 ehtojen mukaisesti. Poikkeuksena on ennen 15. kesäkuuta lisätyt tekstit, joiden tekijänoikeus kuluu kolmannalle osapuolelle. Ne eivät välttämttä ole CC-BY-SA-lisenssin alaisia. Jos uudelleenkäytät tekstiä, joka on lisensoitu vain GNU Free Documentation Licensellä, katso tämä kohta ohjeita varten. Ennen 15. kesäkuuta 2009 lisätty teksti on käytettävissä myös lisenssin GNU Free Documentation License versiolla 1.2 ja kaikilla myöhemmillä Free Software Foundationin julkaisemilla versioilla. Tekstehin ei sovelleta muuttumattomuuslausekkeiden eikä etu- tai takakannen tekstien ehtoja. Käyttäjien 14. kesäkuuta 2009 jälkeen lisäämä itse tekemä teksti on myös käytettävissä edellä mainitulla lisenssillä. Jos haluat tarkistaa tekstin lisäysajankohdan, paina nappia ”Historia” tai ”History” sivun yläreunassa. Creative Commons Nimeä-Tarttuva antaa muiden kopioida, käyttää ja levittää tekstiä sekä muokata tekstiä. Myös kaupallinen käyttö on sallittu. Sinun on kuitenkin (a) mainittava tekstin kirjoittajat, (b) annettava linkki lisenssin yhteenvetoon tai lakitekstiin ja (c) lisensoitava muunnellut versiot samalla lisenssillä. Katso yhteenveto ja lakiteksti tarkempia tietoja varten. Uudelleenkäyttäessäsi tekstiä tekijän nimeämiseksi riittää, jos joko (a) annat linkin sivulle, jolta teksti on peräisin, (b) annat linkin sivulle, joka peilaa alkuperäistä sivua ja joka täyttää lisenssin ehdot tai (c) julkaiset listan kaikista tekijöistä tekstin käytön yhteydessä. Jotkut muokkaajat ovat myös kaksoislisensoineet muokkauksensa jollakin toisella lisenssillä. Lisenssit eivät koske sitaatteja.

Wikiuutisten lisenssi on Creative Commons Nimeä 2.5 (CC-BY), ellei kyseessä ole sitaatti.

Kuvat

Wikimedia Commonsin kuvat ovat yleensä joko public domainissa tai käytettävissä jollakin vapaalla lisenssillä. Lisätietoja on sivulla Commons:Licensing.

Naksauttamalla jotakin kuvaa missä tahansa Wikimedia-projektissa pääset yleensä kuvaussivulle, jolla kerrotaan kuvan tekijä ja sen tekijänoikeudellinen tilanne.

Sitaattioikeus

Osa Wikimedia-projektien sisällöstä ei ole vapaata. Osa englanninkielisen Wikipedian kuvista on fair use -oikeuden nojalla käytettäviä kuvia ja osa suomenkielisen Wikipedian kuvista on Suomen tekijänoikeuslain 22. § ja 25. § nojalla eli sitaattioikeuden nojalla käytettäviä kuvia. Tällaisten kuvien käyttö voi rikkoa tekijänoikeuksia, joten ole hyvin tarkka, miten käytät niitä. Jos olet epävarma, käänny lakimiehen puoleen.

Wikimedia Foundationin logot

Wikimedia Foundationin logo ja sen projektien käyttämät logot ovat rekisteröityjä tavaramerkkejä ja tekijänoikeuden alaisia. Logoja saavat käyttää vain lehdistö Wikimedian projekteista kerrottaessa ja Wikimedian projektit. Logojen käyttö voi olla mahdollista myös sitaattioikeuden tai fair use -oikeuden nojalla. Muihin tarkoituksiin sinun on saatava kirjallinen lupa Wikimedia Foundationilta.

Miten toimia lisenssien kanssa?

Alla olevat osiot ovat yhteenvetoja eri lisensseistä.

Jos teos on julkaistu yhdellä lisenssillä, kyseisen lisenssin vaatimuksia on noudatettava. Jos teos on kaksoislisensoitu tai kolmoislisensoitu, voit valita, mitä lisenssiä noudatat annetuista vaihtoehdoista. Lukuun ottamatta public domain -teoksia kuvaussivulla annetaan yleensä linkki lisenssin lakitekstiin tai yhteenvetoon, josta on linkki lakitekstiin.

Lue koko lakiteksti läpi yksityiskohtia varten. Wikimedia Foundation tai projektien käyttäjät eivät anna sitovia lakineuvoja. Jos tarvitset tarkempia tietoja, ota yhteyttä lakimieheen.

Public domain

Sisältö, joka on public domainissa, on tekijänoikeudetonta, yleensä koska sen tekijänoikeus on vanhentunut tai sen tekijät ovat luovuttaneet sisällön public domainiin. Huomaa, että moraaliset oikeudet voivat kuitenkin suojata sisältöä, joten mainitse aina sisällön tekijä sisällön käytön yhteydessä äläkä käytä sisältöä sen tekijää loukkaavalla tavalla.

GNUn lisenssit

GNU Free Documentation License

Jos uudellenkäytät sisältöä sellaisenaan, kerro mistä sisältö on alun perin peräisin, kerro sisällön kaikki tekijät ja julkaise lisenssin koko teksti teoksen käytön yhteydessä. Tämä on erittäin hankalaa esimerkiksi sanomalehdissä, aikakauslehdissä tai muualla sellaisissa paikoissa, joissa tilaa on rajoitetusti. Sinulla on oikeus käyttää teosta myös kaupallisesti, kunhan et riko tekijöiden moraalisia oikeuksia.

Voit myös tehdä johdannaisia sisällöstä. Tällöin sinun on (a) julkaistava teoksesi GNU Free Documentation Licensellä, (b) nimettävä kaikki sisällön tekijät sisällön käytön yhteydessä, (c) kerrottava viisi merkittävintä tekijää kansilehdellä ja (d) sisällytettävä lisenssin koko teksti sisällön käytön yhteydessä. Jos kyseessä on johdannainen, koko versiohistoria on myös sisällytettävä teokseen sen käytön yhteydessä.

Kaikkien johdannaisten on pysyttävä lisenssin alaisina.

Kun käytät esimerkiksi kirjassa kuvaa, jonka lisenssi on GNU Free Documentation License, koko kirja on julkaistava samalla lisenssillä. Voit pyytää tarkempia neuvoja lakimieheltä.

GNU GPL ja LGPL

GNU General Public License (GPL) ja GNU Lesser General Public License (LGPL) on tarkoitettu tietokoneohjelmille tekstin ja kuvien sijaan. Kuitenkin jotkin Commonsissa olevat kuvakkeet ja kuvakaappaukset on lisensoitu jommalla kummalla lisenssillä.

Jos vain uudelleenkäytät sellaista kuvaa, (a) mainitse sisällön kaikki tekijät ja (b) kerro kuvan alkuperäinen lähde.

GNU General Public License (GPL) ja GNU Free Document License (GFDL) eivät ole yhteensopivia. Kahdella eri lisenssillä julkaistuja sisältöjä ei voi käyttää samassa teoksessa – esimerkiksi ohjelmakoodia tekstin kanssa. Kuitenkin kuvakaappausten käyttö tekstin yhteydessä on yleensä hyväksytty, koska teksti ja kuva on katsottu kahdeksi eri teokseksi.

Creative Commons

Nimeä

Creative Commonsin Nimeä (CC-BY) antaa muiden kopioida, käyttää ja levittää sisältöä sekä tehdä johdannaisia sisällöstä. Myös kaupallinen käyttö on sallittu.

Sinun on vain mainittava sisällön tekijät ja annettava linkki lisenssin yhteenvetoon tai lakitekstiin.

Nimeä-Tarttuva

Creative Commonsin Nimeä-Tarttuva (CC-BY-SA) antaa muiden kopioida, käyttää ja levittää sisältöä sekä tehdä johdannaisia sisällöstä. Myös kaupallinen käyttö on sallittu.

Sinun on kuitenkin (a) mainittava sisällön tekijät, (b) annettava linkki lisenssin yhteenvetoon tai lakitekstiin ja (c) lisensoitava johdannaiset samalla lisenssillä.

Tarttuva

Creative Commonsin Tarttuva (CC-SA) antaa muiden kopioida, käyttää ja levittää sisältöä sekä tehdä johdannaisia sisällöstä. Myös kaupallinen käyttö on sallittu.

Sinun on vain annettava linkki lisenssin yhteenvetoon tai lakitekstiin ja lisensoitava johdannaiset samalla lisenssillä.

Muut vapaat lisenssit

Katso Commons:Copyright tags#Copyleft Attitude License ja Commons:Copyright tags#Other free tags.

Yhteydenotto kirjoittajaan tai lataajaan

Jos haluat käyttää sisältöä muulla kuin annetulla lisenssillä tai varmistaa sisällön tekijänoikeustilanteen, voit yrittää ottaa yhteyttä käyttäjään, joka laittoi sisällön Wikimedia Foundationin palvelimelle.

Saat selville tekstin lisääjän painamalla painiketta ”historia” tai ”history” sivun yläreunassa. Tiedoston lisääjän saat selville tiedoston kuvaussivulta kohdan ”Tiedoston historia” tai ”File history” alta.

Wikimedia Foundation ei yleensä anna eikä voikaan antaa apua yhteydenotossa käyttäjään. Voit yrittää seuraavia tapoja:

 1. Jotkut käyttäjät kertovat oikean nimensä. Selvitä nimen avulla henkilön yhteystiedot ja ota yhteyttä.
 2. Voit lähettää käyttäjälle sähköpostia painamalla painiketta ”Lähetä käyttäjälle sähköpostia” tai ”Email this user” vasemman reunan valikossa kohdan ”Työkalut” tai ”Tools” alla ollessasi käyttäjän käyttäjäsivulla tai keskustelusivulla. Tämä vaatii sen, että käyttäjä, jolle lähetät sähköpostia, on antanut ja varmentanut sähköpostiosoitteensa sekä hyväksyy viestien lähetyksen siihen. Myös sinulla tulee olla käyttäjätunnus, jolla on varmennettu sähköpostiosoite.
 3. Voit jättää käyttäjälle viestin hänen keskustelusivulleen painamalla painiketta ”keskustelu” tai ”discussion” käyttäjän käyttäjäsivun yläreunassa ja sen jälkeen painamalla painiketta ”+” käyttäjän keskustelusivun yläreunassa. Kirjoita viestisi englanniksi ja sen perään välilyönnin jälkeen --~~~~. Paina nappia ”Tallenna sivu” tai ”Save page”. Viestisi pitäisi olla nyt tallennettu. Huomaa, että viestisi on julkinen – kaikki näkevät sen.

Tapauksia koskien luvatonta käyttöä

Vuonna 2016 italialainen festivaalijärjestö haastettiin oikeuteen sen käytettyä Wikimedia Commonssista kopioitua CC BY-SA 4.0 -lisensoitua valokuvaa markkinoinnissaan mainitsematta lisenssitekstiä tai tekijää käytön yhteydessä, festivaalijärjestö hävisi oikeusjutun. [1][2]

Oma wiki

MediaWikin versiossa 1.13.0 ja sitä uudemmissa versioissa voit käyttää suoraan Wikimedia Commonsissa olevia kuvia wikissäsi ilman että sinun on tallennettava ne erikseen wikiisi. Lisää seuraava syntaksi localSettings.php -sivulle:

$wgForeignFileRepos[] = array(
  'class'      => 'ForeignAPIRepo',
  'name'       => 'shared',
  'apibase'     => 'http://commons.wikimedia.org/w/api.php',
  'fetchDescription' => true, // Optional
);

Suoralinkitys

Älä käytä tiedostoissa suoralinkitystä, vaan kopioi ne omaan palvelimeesi. Suoralinkitys vie palvelintemme kaistaa.

Wikimedia Foundation ei yleensä hyväksy ”hot spider” -palvelua, jossa joka kerta kun käyttäjä tekee haun, haku ohjautuu sivuillemme. Muiden tulisi joko kopioida tiedostot yksi kerrallaan palvelimilleen tai pyytää Wikimedia Foundationilta maksullista live feed -palvelua.

Katso myös

Lähteet

 1. Wikimedia Blog: Misuse of Creative Commons-licensed photo leads to public apology
 2. Ars Technica: Festival uses CC-licensed pic without attribution, pays the price