Commons:Directrius de les pàgines de discussió

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Talk page guidelines and the translation is 56% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Talk page guidelines and have to be approved by a translation administrator.

Shortcuts: COM:TALK • COM:TPG

Hi ha dos tipus de pàgines de discussió: les pàgines de discussió estàndard que s'utilitzen per discutir una pàgina o fitxer de Commons, i les pàgines de discussió d'usuaris que s'utilitzen per comunicar-se amb altres usuaris o deixar-los missatges. Cada pàgina té una pàgina de discussió associada, excepte les pàgines de l' espai de noms Special:. Si no hi ha cap discussió sobre una pàgina, l'enllaç a la seva pàgina de discussió serà vermell.

Aquesta pàgina proporciona pautes sobre l'ús de les pàgines de discussió estàndard i pàgines de discussió d'usuaris a Commons.

Disseny

 • Procediu verticalment: com més avall estigui la contribució en la discussió, més tard es va fer.
 • Utilitzeu el sagnat per mantenir la conversa recta: el primer col·laborador es troba a l'esquerra, la següent persona comença per dos-punts (:), la següent persona comença per dos dos-punts (::). Després, quan el primer col·laborador respon, comença de nou al marge esquerre i la segona i la tercera persones continuen marcant-se amb un i dos dos-punts respectivament. D'aquesta manera, es veu més clarament el que diu cadascú. Altres sistemes de sagnat també s'utilitzen àmpliament.
 • Separeu els temes de discussió: poseu cada tema nou sota un títol diferent (== Assumpte ==). La funció "Afegeix un tema" mostra una línia d'assumpte quan afegiu un nou tema. El resum d'edició és automàticament el mateix que aquesta capçalera. Així, cada fil és una secció. Això permet editar seccions del fil en qüestió (vegeu w:Wikipedia:Sections).
 • Utilitzeu l'espai en blanc per fer una discussió punt per punt: tot i que la concisió en una discussió a la pàgina de discussió és sempre desitjable, de vegades, quan es participa en discussions punt per punt, és impossible ser breu. En aquests casos, utilitzeu salts de paràgraf quan hàgiu arribat al final de la discussió sobre un punt. Això es tradueix en una publicació molt més clara, que també és més fàcil de respondre.

Marcatge

 • Signeu les vostres publicacions: signar la vostra publicació és una cortesia general que permet a la gent una manera fàcil de veure qui parla; les publicacions sense signar són confuses. Per signar i datar una publicació, escriviu quatre caràcters de titlla (~~~~) o feu clic al botó de signatura de la vostra barra d'eines d'edició.
 • Eviteu el marcatge: no utilitzeu molt de text en cursiva, en negreta o en MAJÚSCULES. Es consideren CRITS i contribueixen a la visió de que esteu ENFADAT!!!!!
 • Votació: diverses pàgines us conviden a votar sobre un tema. Utilitzant les convencions de publicació d'aquesta secció, afegiu el vostre vot com a vinyeta (*) a sota del tema corresponent i en negreta (''') el vostre vot real. (Podeu fer servir una de les plantilles de votació.) Normalment, el vostre vot no tindrà gaire pes a menys que inclogueu el motiu del vot. Assegureu-vos de signar la vostra publicació (~~~~), tal com es descriu anteriorment.

Encapçalaments a les pàgines de discussió

Abstingueu d'utilitzar capçaleres per dirigir-vos personalment a les persones de les pàgines de discussió. Les capçaleres s'han d'utilitzar per facilitar el debat indicant i limitant temes relacionats amb la pàgina associada. Per exemple, podeu fer una capçalera el títol del qual descrigui en poques paraules un problema que tingueu amb aquesta pàgina. Això facilitarà que les persones puguin tractar aquest problema, treballar cap al consens i, finalment, resoldre el problema o la disputa i millorar aquella pàgina.

Arxivament

Shortcut
"Commons:ARCHIVE" redirects here. For historical archives, see Commons:GLAM.

Archive rather than delete: When a talk page's content has become extremely large or the discussion of the issue in hand has simply died down and no one has a reasonable chance of adding to it, create a new page and move the content there. (See Help:Continguts and w:Wikipedia:How to archive a talk page for details.)

Manual archiving
 1. Create the archive page in the talk or Commons talk namespace – usually as a subpage of the original talk page. Give it an explanatory name. Often people simply add "archive" to the original name, for example User talk:Example/Archive 1. If it's not obvious from the page name, explain on the archive page where the text you plan to archive will come from and provide a link. Cut the relevant content from the original page and paste it into the new page. Add the {{Talkarchive}} template or the {{Automatic archive navigator}} template at the top.
 1. Replace the text on the original page with a link to the archive, or use a template such as {{Archive box}} at the top of the page. In some cases it may be appropriate to summarise ("refactor") the discussion and provide a link to the version with the full text.
Automated archiving

Bones pràctiques de comunicació

Per a què es poden utilitzar les pàgines de discussió?

Les pàgines de discussió no són per a converses generals; Si us plau, mantingueu debats a les pàgines de discussió sobre el tema de com millorar la pàgina associada.

Per a qüestions que tinguin una resposta veritablement correcta i relativament indiscutible, no dubteu a utilitzar les pàgines de discussió per facilitar la comprovació de fets (que de vegades inclou la resolució de disputes sobre la precisió dels fets).

En general

To avoid communication problems, try to keep yourself on the top sections of this scheme.
 • Assumiu la bona fe: En altres paraules, considereu que la persona que hi ha a l'altre extrem de la discussió és un ésser racional i pensant que intenta contribuir positivament a Commons, tret que tingueu una prova ferma, sòlida i objectiva del contrari. El simple fet d'estar en desacord amb vosaltres no és aquesta prova.
 • Comunicar: Quan es comuniqueu en una pàgina de discussió, respongueu si algú demana més explicació de les seves modificacions. No només repetiu el que heu dit.
 • Sigueu concís: Si la vostra publicació supera les 100 paraules i no és una discussió detallada, punt per punt, penseu a escurçar el resultat. Els missatges llargs i divergents són sovint difícils d'entendre i, per tant, són difícils de tractar adequadament. Com a resultat, les publicacions divergents sovint s'ignoren o s'entenen malament.
 • Feu que el debat sigui llegible: No editeu ni elimineu comentaris realitzats per altres persones tret que siguin ofensius, incívics o que infringeixin les directrius o les polítiques de Commons. En cas contrari, aquestes modificacions són grolleres i dificulten el seguiment dels debats per a d'altres. Sovint és més clar fer un comentari en lloc de canviar-lo o suprimir-lo, sobretot si va seguit d'una resposta. Utilitzeu <s>comentaris tatxats</s> per generar comentaris tatxats. Aquesta guia s'aplica a discussions que no siguin a la vostra pàgina de discussió d'usuari, però també és una bona pràctica a la vostra pàgina.

Altres convencions

 • Make links freely: Links to pages are as useful on talk pages as anywhere else, and links to non-existent pages can help get them onto the most wanted pages list.
 • Use UTC when referring to a time, e.g. the time of an edit or page move.
 • When discussing the name of the page, cite the current name: if the page is moved afterwards, the Talk page is usually also moved, so then it would not be clear what you were talking about and people may think e.g. that you are suggesting to change the new name, while you were referring to the old one.

Disputes

If you are having a disagreement or a problem with someone's behavior, please read w:Wikipedia:Resolving disputes.

Com evitar l'abús de les pàgines de discussió

Most people take pride in their work and in their point of view. Egos can easily get hurt in editing, but Talk pages are not a place for striking back. They're a good place to comfort or undo damage to egos, but most of all they're for forging agreements that are best for the pages they're attached to.

Aquí teniu algunes coses a tenir en compte

 • If someone disagrees with you, this does not necessarily mean that (1) the person hates you, (2) the person thinks you're stupid, (3) the person is stupid, etc. When people post opinions without practical implications for the page, it's best to just leave them be.
 • A talk page post may not be necessary. Before initiating discussion, ask yourself: Is this really necessary to discuss? Could I provide a summary with my edit and wait for others to quibble if they like?
 • You can always take a discussion to e-mail or to your user page if it's not essential to the page.

Alguns consells més sobre la discussió educada

 • Always make clear what point you are addressing, especially in replies.
  • Quoting a post is O.K., but stating how you interpreted it is better. Before proceeding to say that someone is wrong, concede you might have misinterpreted them.
 • Don't label or personally attack people or their edits.
  • Terms like "racist," "sexist" or even "poorly written" make people defensive. This makes it hard to discuss pages productively.

Altres consells

An outline for a Wikicovenant from Kingturtle:

 • Make others feel welcome (even longtime participants; even those you dislike)
 • Create and continue a friendly environment
 • Turn the other cheek (which includes walking away from potential edit wars)
 • Give praise, especially to those you don't know (most people like to know they are wanted and appreciated)
 • Forgive.

Pàgines de discussió de l'usuari

Puc fer el que vulgui amb la meva pròpia pàgina de discussió d'usuari?

Most users treat their user talk pages like regular talk pages, and archive the contents periodically to a personal subpage—either when the page gets too large, on a regular schedule, or when they take a wikivacation. Others delete comments after they have responded to them (but this practice is not recommended—archiving is preferred). To easily and quickly set up automatic archiving there are standard setups available (see above).

Do not attempt to redirect your user talk page to a talk page on another Wikimedia project. Not only do such redirects not work, but they also inconvenience others for the sake of one's own convenience, remove Commons-related discussions from Commons, and cause problems with message templates which are only available on Commons. If you do not visit Commons regularly, you can edit your preferences to enable e-mail notifications for new talk page messages (go to Preferences and look for the “Email options” section; see also Help:Email notification). Redirecting your user talk page to another page on Commons (whether meant as a joke or intended to be offensive or to send a "go away" message) can also be considered a hostile act.

Feel free to decorate your personal pages as you see fit, but keep in mind that your user talk page has the important function of allowing other editors to communicate with you. People will get upset if they cannot use it for that purpose.

Com mantenir una conversa bidireccional llegible

If you are writing messages back and forth between user talk pages, the resulting text can be hard to following. Here are two systems for making what would otherwise be disjointed comments easier to follow:

 • Copy the text you are replying to from your user talk page to the other person's user talk page. Put your reply right underneath it, but indent the reply section so it stands out. (Just like a regular talk page.)

OR:

 • Put a notice on your user talk page that you'll reply there unless they ask otherwise. Do this for conversations that other people start.
 • Watchlist the other person's user talk page and tell them they can reply there. Do this for conversations you start.

Vegeu també