Commons:Tipuri de fişiere

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
Shortcut
COM:FT
This project page in other languages:

Wikimedia Commons acceptă doar „conţinut liber”; asemenea, sunt permise DOAR formatele de fişier libere.

Formatele de fişiere patentate cum ar fi MP3, AAC, WMA, MPEG, AVI şi altele asemenea nu sunt acceptate la Wikimedia Commons. Misiunea noastră necesită libera redistributivitate a conţinutului pentru toată lumea. Formatele de fişier patentate nu respectă acest standard

Formatele non-libere trebuie să fie convertite într-un format liber înainte de încărcare. Din fericire, aceasta nu este ceva dificil.

Sumar al tipurilor de fişiere[edit]

Imagini[edit]

La Wikimedia Commons, tipurile de fişiere pe care le recomandăm sunt: SVG, PNG, JPEG, şi XCF (GIMP).

Fişierele BMP nu sunt permise la Commons. Acestea pot fi convertite fără pierderi de date în PNG, şi dimensiunea fişierului va fi aproape de fiecare dată mai mică.

Din păcate, sistemul de scalare a imaginilor este încă foarte limitat. În prezent, thumbnailurile sunt generate în acelaşi format ca şi imaginea originală şi au culori pe 24 de biţi, cu excepţia GIF, caz în care imaginea rezultată are 256 de culori. Aceasta înseamnă că scalarea imaginilor PNG produce fişiere relativ mari chiar dacă imaginea original conţine o paletă. Aceasta înseamnă şi că dacă doriţi să încărcaţi un PNG al unei fotografii pentru editare şi arhivare, dar doriţi să folosiţi thumbnailuri JPEG în articole, va trebui să încărcaţi manual şi o versiune JPEG.

Scalarea imaginilor ar putea eşua dacă imaginea este foarte mare şi redarea durează prea mult timp sau ocupă prea multă memorie (în acest caz, nu apare nici imaginea scalată, şi nici imaginea originală nu este servită browserului, adesea cauzând blocarea acestuia). Pentru imagini PNG, este în vigoare o limitare de 12 megapixeli. JPEG-urile mari sunt problematice doar dacă sunt salvate în mod progresiv, aşa că mai bine utilizaţi baseline mode. În cazul în care originalul complet este prea mare pentru a fi procesat de software, vă rugăm să-l înlocuiţi cu o versiune scalată (aproximativ 6 megapixeli); versiunea completă va rămâne disponibilă în istoric, şi veţi putea face referire la ea în descrierea fişierului.

Problema scalării presupune şi că trebuie avut grijă la crearea de image maps. PNG poate fi o alegere nefericită pentru image maps în multe cazuri din cauza problemei de scalare a PNG-urilor în software-ul MediaWiki discutată anterior. Vedeţi şi Template talk:BadGIF. Un image map PNG nescalat ar putea funcţiona corect. Dar o versiune scalată poate ajunge să fie mult mai mare, chiar de cinci ori mai mare. În acest caz, ar putea fi mai bine să creaţi o versiune GIF a imaginii special pentru image map. În acest fel, redactorii pot utiliza orice dimensiune a image mapului fără probleme. O legătură spre „alte versiuni” cu mapul cu toate culorile în format PNG poate rămâne în pagina de descriere a GIF-ului.

JPEG[edit]

JPEG este potrivit pentru fotografii; JPEG utilizează „compresia cu pierderi”, sacrificând precizia pentru obţinerea unor fişiere mai mici. Dacă aveţi de ales între mai multe formate în care să salvaţi o fotografie, alegeţi PNG pentru utilizarea la Wikipedia. PNG este un format fără pierderi şi cu multe culori. JPEG este întotdeauna format cu pierderi, chiar şi la cele mai mari setări de calitate. Vedeţi [1] [2] şi pagina Wikipedia despre JPEG.

GIF[edit]

GIF este un format fără pierderi, cu culori pe 8 biţi (maximum 256 de culori) şi ar trebui utilizat în principal pentru imagini animate la Wikimedia Commons. PNG este aproape întotdeauna superior pentru imaginile nemişcate (vedeţi excepţia imagine map-urilor clickabile discutată în secţiunea de mai sus). Pentru imaginile animate, GIF foloseşte o compresie fără pierderi cu până la 256 de culori pe cadru. (Există un hack nestandard pentru a reda imagini nemişcate cu mai multe culori în format GIF ca animaţii,[3] dar PNG produce fişiere mai mici.)

Dacă creaţi sau modificaţi un grafic (nu o fotografie), şi aveţi de ales între mai multe formate de fişier, se preferă la Wikipedia/Wikimedia SVG întâi, apoi PNG, şi în cele din urmă GIF (pentru image maps). Niciodată să nu salvaţi o imagine cu mai mult de 256 de culori în format GIF (cu excepţia image map-urilor pentru Wikipedia). GIF salvează întotdeauna imaginile cu maxim 256 de culori. Convertirea imaginilor cu mai multe culor în format GIF le va deteriora.

Dacă găsiţi grafice, diagrame, hărţi, ilustraţii etc. în format GIF, şi care ar putea fi utile pentru Wikipedia, le puteţi încărca la Commons aşa cum sunt. Dumneavoastră, sau altcineva, le vor putea apoi converti în SVG ulterior, la nevoie. Pentru unelte şi ajutor, vedeţi Commons:Chart and graph resources. SVG este util în mod deosebit pentru grafice cu text şi etichete.

PNG[edit]

PNG şi SVG sunt mai bune pentru desene / diagrame (SVG se preferă la crearea de diagrame etc, PNG este bun pentru imagini scanate, sau pentru fotografii de calitate superioară).

PNG este un format „fără pierderi”, ceea ce înseamnă că culoarea exactă a fiecărui pixel se păstrează la salvare şi poate fi utilizat în orice fel de diagramă care nu este disponibilă în format SVG.

SVG[edit]

Vezi şi Wikipedia:Graphic Lab/Resources/SVG

SVG este un format vectorial pe bază de XML, deci poate fi scalat la orice dimensiune fără a deveni neclar sau pixelat, este uşor de editat, şi produce fişiere rezonabil de mici. Vedeţi Image:Bitmap VS SVG.svg. SVG se preferă la crearea de diagrame, steaguri etc, în timp ce PNG este bun pentru imagini scanate sau fotografii de înaltă calitate. Puteţi găsi mai multe informaţii la Help:SVG şi la Commons:Transition to SVG.

SVG este bun pentru diagrame, grafice, ilustraţii, hărţi, şi orice necesită etichete. Aceasta pentru că este uşor de schimbat textul din etichete, fiind deci uşor de convertit imaginile SVG pentru utilizarea în alte limbi la Wikipedia. De exemplu, vedeţi harta de mai jos etichetată în mai multe limbi. Observaţi că imaginea pe care o vedeţi este de fapt în format PNG. Imaginile SVG stocate la Wikipedia sau la Wikimedia Commons nu sunt chiar cele pe care le vedeţi în browser. MediaWiki converteşte imaginea SVG într-o imagine PNG. Formatul SVG este formatul de lucru al imaginii stocate astfel încât ea să fie uşor de convertit pentru utilizare în mai multe limbi.

TIFF[edit]

Fişierele TIFF nu pot fi, în acest moment, afişate nici la Wikipedia nici la Commons, şi nici nu sunt suportate de majoritatea browserelor web. Acesta este un format de arhivare, şi nu ar trebui folosit pentru imagini de afişat.

TIFF serveşte în general ca format fără pierderi, similar PNG, dar cu mult mai puţină compresie. Totuşi, algoritmul său de compresie este foarte rapid (ceea ce prezintă avantaje pe calculatoarele mai vechi) şi majoritatea software-urilor de scanare suportă TIFF, ceea ce face din el o alegere potrivită pentru arhive.

PNG nu este bine suportat de software-urile de scanare, dar fişierele salvate în format PNG pot fi reduse mai mult decât cele TIFF. De exemplu, un TIFF de 33 megaocteţi se reduce la 17 megaocteţi atunci când este salvat ca PNG.

În ansamblu, PNG trebuie să fie preferat; totuşi, TIFF este şi el oferit. De exemplu, dacă scanaţi masiv fişiere pentru a le încărca la Commons cu scopul de a fi pregătite de alţii, veţi dori să folosiţi un format fără pierderi (moficiarea unui fişier în format cu pierderi cauzează o creştere a artefactelor cu fiecare salvare). Software-ul de scanare poate că nu suportă salvarea direct în PNG, dar permite TIFF. În asemenea cazuri, încărcarea în format TIFF este acceptabilă, întrucât vă ajută să donaţi material către Commons mult mai uşor. (În acest caz, ar fi o idee bună să informaţi pe ceilalţi la Cafenea astfel încât încărcarea dumneavoastră să poată fi pregătită pentru utilizare pe scară mai largă, şi posibil pentru a discuta unele aspecte în avans.)

Afirmaţiile de mai sus se aplică marii majorităţi a fişierelor TIFF; totuşi, aveţi grijă că TIFF este un format puţin ciudat - specificaţiile sunt neclare, şi, în teorie, suportă o gamă largă de scheme de compresie şi de stocare (deşi majoritatea programelor care deschid fişiere TIFF recunosc doar câteva dintre acestea). Din această cauză, este dificil să se spună ceva clar despre TIFF-uri: De exemplu, TIFF-urile pot conţine JPEG-uri, care nu sunt un format fără pierderi. În general, doar TIFF-urile tipurilor standard pot fi încărcate la Commons.

Sunet[edit]

Vezi şi: Commons:Free media resources/Sound

La Wikimedia Commons, tipurile de fişier recomandate sunt: Ogg (cu codecurile FLAC, Speex, sau Vorbis) sau MIDI (cu extensia .mid)

Formatele non-libere sau mai puţin cunoscute trebuie să fie convertite înainte de încărcare - nu există în prezent o manieră legitimă de stocare a datelor originale pentru conversie la formate viitoare sau pentru utilizare la expirarea patentelor, chiar dacă licenţa conţinutului necesită distribuirea acestor date originale (cum este adesea cazul cu lucrări distribuite sub GNU Free Documentation License sau alte licenţe copyleft).

Commons nu poate accepta fişiere MP3 audio—există numeroase revendicări de patente pe MP3, şi este ilegal în unele ţări să se folosească software open source cu MP3, şi companiile ce produc software proprietar sunt ameninţate cu diverse procese.

Commons nu acceptă nici formate tracker, nici fonturi audio pentru fişierele MIDI. Dacă este important ca un pasaj muzical sa fie auzit cu o anumită definiţie de instrument pe care General MIDI nu o furnizează, şi licenţa o permite, folosiţi software-ul tracker pentru a reda pasajul în format RIFF WAVE, şi apoi codificaţi-l în Ogg Vorbis.

Ogg[edit]

Speex este realizat pentru înregistrarea de voce, Vorbis este pentru toate tipurile de sunete şi este cu pierderi (se reduce calitatea) — FLAC este pentru toate tipurile de sunete şi este fără pierderi (se păstrează calitatea), dar limitele privind dimensiunea fişierelor permit utilizarea sa doar pentru clipuri scurte. În majoritatea cazurilor, se recomandă Vorbis.

NU puneţi un format proprietar, ca MP3 într-un container liber, ca Ogg: veţi obţine un fişier care, deşi necesită ca playerul să suporte containerul liber, necesită suport şi pentru codecul non-liber.

Ogg Vorbis (audio)[edit]

Vorbis este un codec audio cu pierderi. Vedeţi playerele pentru fişiere video Ogg Theora mai jos—ele pot rula şi fişiere audio Vorbis.

Video[edit]

Filmele trebuie să fie fişiere Ogg cu codecul video Theora. Din nou, formatele non-libere trebuie convertite înainte de încărcare.

Ogg Theora (video)[edit]

Theora este un codec video cu pierderi (vezi en:Theora). (Observaţie: majoritatea programelor software menţionate la Commons:Software pot rula şi fişiere audio Ogg Vorbis.)

Documente text scanate[edit]

Utilizaţi DjVU. Vedeţi Commons:DjVu.

Vedeţi şi Help:Scanning pentru sfaturi pentru scanarea elementelor netextuale.

Legături externe[edit]