Commons:Uporaba gradiva zunaj Wikimedije

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Shortcut
COM:UPORABA
Uporaba gradiva zunaj Wikimedije v drugih jezikih

Stran je namenjena tistim, ki želijo uporabiti gradivo (tekst in grafično gradivo) zunaj projektov fundacije Wikimedia — na lastni spletni strani, v tisku ali drugje. Osredotoča se na Wikimedijino Zbirko (Wikimedia Commons), saj je to izrecno zbirka ponovno uporabljivega predstavnostnega gradiva.

Fundacija Wikimedia ni lastnica skoraj nobene vsebine na straneh Wikimedije — njeni lastniki so posamezni ustvarjalci. Vendar se v skladu s pogoji posameznih licenc lahko skoraj vse gradivo prosto uporablja brez individualnega dovoljenja, nekatere licence zahtevajo, da navedete prvotnega avtorja gradiva. Individualne izjave ali dovoljenja lastnika licence ne potrebujete (razen, če želite gradivo uporabiti pod drugimi pogoji od dovoljenih).

Medtem ko so avtorske pravice in podatki o licenciranju pri vsaki sliki domnevno točni, fundacija Wikimedia ne jamči za status avtorskih pravic ali točnost pogojev licence. Če se odločite uporabiti datoteke iz Zbirke, morate sami presoditi status avtorskih pravic vsake slike, tako kot bi pri pridobivanju slik iz drugih virov.

Veljajo lahko tudi druge omejitve. Med te spadajo blagovne znamke, patenti, osebnostne pravice, moralne pravice, pravice zasebnosti in številni drugi pravni vzroki, ki niso del avtorskega prava in so od jurisdikcije do jurisdikcije zelo različni.