Κοινά:Πολιτική ονομάτων χρηστών

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Username policy and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Username policy and have to be approved by a translation administrator.

Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Türkçe • ‎dansk • ‎español • ‎polski • ‎português • ‎Ελληνικά • ‎русский • ‎українська • ‎العربية • ‎ᏣᎳᎩ • ‎日本語

Shortcut: COM:UPOLICY · COM:UPOL · COM:upol

Η πολιτική αυτή περιγράφει ποια είδη ονομάτων χρηστών είναι αποδεκτά στο Wikimedia Commons. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο όνομα χρήστη και κωδικό για τη σύνδεσή σας σε άλλης γλώσσας Wikipedias και άλλα υποστηριζόμενα προγράμματα του ιδρύματος Wikimedia, βλέπε Βοήθεια:Ενοποιημένη σύνδεση στο Meta-Wiki.

Ονόματα χρηστών που χρειάζονται αναγνώριση

System-search.svgSee also: Commons:Role accounts.

Η χρήση ονομάτων "οργανισμών" απαγορεύεται εκτός εάν παρουσιάσετε στοιχεία ότι είστε ή εκπροσωπείτε τον αντίστοιχο οργανισμό. Μην επεξεργάζεστε με ένα όνομα που υποδηλώνει ότι είστε (η έχετε σχέση) με ένα συγκεκριμένο, αναγνωρίσιμο πρόσωπο, εκτός αν είναι το πραγματικό σας όνομα. Αν έχετε το ίδιο όνομα με ένα ευρέως γνωστό πρόσωπο με το οποίο δεν έχετε σχέση και χρησιμοποιείτε το αληθινό σας όνομα, θα πρέπει να δηλώσετε ξεκάθαρα στη σελίδα σας χρήστη πως δεν σχετίζεστε με το ευρέως γνωστό πρόσωπο. Αν θέλετε να επαληθεύσετε το λογαριασμό σας (σε περίπτωση που αντιπροσωπεύετε έναν οργανισμό ή είστε ένα ευρέως γνωστό πρόσωπο), χρησιμοποιήστε ένα επίσημο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (εάν υπάρχει) για να στείλετε ένα e-mail στο info-commons-at-wikimedia.org, δηλώνοντας ότι ο εν λόγω λογαριασμός ανήκει σε εσάς ή στον οργανισμό που εκπροσωπείτε. Παρακαλούμε έχετε υπ' όψη ότι το σύστημα OTRS που χειρίζεται τα e-mail λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές.

Η χρησιμοποίηση των Commons για το ανέβασμα προωθητικού υλικού που είναι έξω από το Αντικείμενο των Commons απαγορεύεται, ακόμη και αν ο λογαριασμός παρείχε στοιχεία αναγνώρισης στο OTRS. Ξεκάθαρα προωθητικοί λογαριασμοί μπορεί να μπλοκαριστούν.

Ακατάλληλα ονόματα χρήστη

Shortcut
COM:IU

Τα ονόματα χρηστών που είναι ανάρμοστα για να επεξεργάζεστε στο Wikimedia Commons μπορεί να μπλοκαριστούν. Αυτά τα ονόματα περιλαμβάνουν προσπάθειες διαφήμισης, παραπλάνησης ή διατάραξης. Παρακαλούμε σημειώστε ότι τα Commons είναι ένα πολύγλωσσο έργο - ονόματα χρηστών σε μία γλώσσα μπορεί να εμφανίζονται προσβλητικά σε άλλη γλώσσα αλλά είναι απολύτως αποδεκτά εφόσον έχουν νόημα στη γλώσσα ομιλίας του χρήστη.

  • Προωθητικά ονόματα χρηστών που χρησιμοποιούνται για την προώθηση μιας ομάδας ή εταιρείας.
  • Προκλητικά ονόματα χρηστών, αυτό περιλαμβάνει απερίφραστες προκλήσεις ή προσωπικές επιθέσεις ή αλλιώς ξεκάθαρες διασπαστικές προθέσεις.
  • Παραπλανητικά ονόματα χρηστών που μπορεί να δίνουν την εντύπωση ότι ο λογαριασμός έχει την εξουσία που δεν έχει. Τα ονόματα χρηστών δεν πρέπει να περιέχουν τους όρους "administrator/διαχειριστής", "bureaucrat/γραφειοκράτης", "steward/φροντιστής", "checkuser/ελεγκτής", "oversight/επόπτης", "developer/προγραμματιστής", "bot/ρομπότ" ή παρόμοιους όρους που σημαίνουν το ίδιο πράγμα όπως "admin/διαχείριση", "sysop/χειριστής συστήματος" ή "moderator/συντονιστής".
  • Προσβλητικά ονόματα που κάνουν την αρμονική επεξεργασία δύσκολη ή αδύνατη.

Αν έχετε συναντήσει ένα ανάρμοστο όνομα χρήστη, έχετε αρκετές διαφορετικές επιλογές για το πως θα προχωρήσετε. Επιλέξτε μία ανάλογη με τη σοβαρότητα του προβλήματος και βασισμένη στο ποια λύση θα ήταν η καλύτερη για τα Wikimedia Commons. Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική όταν κάνετε την επιλογή σας.

Ονόματα χρηστών που είναι ξεκάθαρα ανάρμοστα μπορεί να περαστούν στις φραγές όταν ιδωθούν από οποιονδήποτε administrator/διαχειριστή και μπορούν να αναφερθούν στο Commons:Πίνακας ανακοινώσεων διαχειριστών/Φραγές και προστασία.

  • Τα ονόματα χρηστών που είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι αποδεκτά για χρήση στα Commons αλλά δεν έχουν καμία προφανή πρόθεση να προκαλέσουν, μπορεί να αποκλειστούν επ' αόριστον αλλά ο αποκλεισμός πρέπει να αφορά μόνο το συγκεκριμένο λογαριασμό (απενεργοποίηση αυτόματης φραγής και απενεργοποίηση "αποτροπή δημιουργίας λογαριασμού"). Άν ο λογαριασμός σας έχει αποκλειστεί γι' αυτό το λόγο, μην το παίρνετε προσωπικά· ο αποκλεισμός στοχεύει στην απενεργοποίηση του ονόματος χρήστη που επιλέξατε και όχι στην αποτροπή της εισφοράς σας. Παρακαλούμε διαβάστε αυτή τη σελίδα προσεκτικά και επιλέξτε ένα νέο και πιο κατάλληλο όνομα.
  • Προκλητικά ονόματα χρηστών που έχουν δημιουργηθεί μόνο για να προκαλέσουν πρόβλημα θα πρέπει να αποκλειστούν επ' αόριστον. Εδώ ο διαχειριστής συνήθως θα αποτρέψει επίσης και την ανώνυμη επεξεργασία και θα σταματήσει τη δημιουργία επιπλέον λογαριασμών (ενεργοποίηση αυτόματων

φραγών και ενεργοποίηση "αποτροπή Προκλητικά ονόματα χρηστών που έχουν δημιουργηθεί μόνο για να προκαλέσουν πρόβλημα θα πρέπει να αποκλειστούν επ' αόριστον. Εδώ ο διαχειριστής συνήθως θα αποτρέψει επίσης και την ανώνυμη επεξεργασία και θα σταματήσει τη δημιουργία επιπλέον λογαριασμών (ενεργοποίηση αυτόματων φραγών και ενεργοποίηση "αποτροπή δημιουργίας λογαριασμού"). Προκλητικά ονόματα χρηστών που έχουν δημιουργηθεί μόνο για να προκαλέσουν πρόβλημα θα πρέπει να αποκλειστούν επ' αόριστον. Εδώ ο διαχειριστής συνήθως θα αποτρέψει επίσης και την ανώνυμη επεξεργασία και θα σταματήσει τη δημιουργία επιπλέον λογαριασμών (ενεργοποίηση αυτόματων φραγών και ενεργοποίηση "αποτροπή δημιουργίας λογαριασμού").λογαριασμού"). Προκλητικά ονόματα χρηστών που έχουν δημιουργηθεί μόνο για να προκαλέσουν πρόβλημα θα πρέπει να αποκλειστούν επ' αόριστον. Εδώ ο διαχειριστής συνήθως θα αποτρέψει επίσης και την ανώνυμη επεξεργασία και θα σταματήσει τη δημιουργία επιπλέον λογαριασμών (ενεργοποίηση αυτόματων φραγών και ενεργοποίηση "αποτροπή δημιουργίας λογαριασμού")Προκλητικά ονόματα χρηστών που έχουν δημιουργηθεί μόνο για να προκαλέσουν πρόβλημα θα πρέπει να αποκλειστούν επ' αόριστον. Εδώ ο διαχειριστής συνήθως θα αποτρέψει επίσης και την ανώνυμη επεξεργασία και θα σταματήσει τη δημιουργία επιπλέον λογαριασμών (ενεργοποίηση αυτόματων φραγών και ενεργοποίηση "αποτροπή δημιουργίας λογαριασμού")..Προκλητικά ονόματα χρηστών που έχουν δημιουργηθεί μόνο για να προκαλέσουν πρόβλημα θα πρέπει να αποκλειστούν επ' αόριστον. Εδώ ο διαχειριστής συνήθως θα αποτρέψει επίσης και την ανώνυμη επεξεργασία και θα σταματήσει τη δημιουργία επιπλέον λογαριασμών (ενεργοποίηση αυτόματων φραγών και ενεργοποίηση "αποτροπή δημιουργίας λογαριασμού").Προκλητικά ονόματα χρηστών που έχουν δημιουργηθεί μόνο για να προκαλέσουν πρόβλημα θα πρέπει να αποκλειστούν επ' αόριστον. Εδώ ο διαχειριστής συνήθως θα αποτρέψει επίσης και την ανώνυμη επεξεργασία και θα σταματήσει τη δημιουργία επιπλέον λογαριασμών (ενεργοποίηση αυτόματων φραγών και ενεργοποίηση "αποτροπή δημιουργίας λογαριασμού"). Τέτοια προκλητικά ονόματα χρηστών μπορεί να περιέχουν παρενοχλήσεις ή προσωπικές επιθέσεις ή να είναι εύκολα αναγνωρίσιμα ως προηγουμένως-μπλοκαρισμένα βανδαλιστικά.

  • Κάθε φραγή που βασίζεται στη συμπεριφορά ενός χρήστη μπορεί να συμπεριλάβει και το όνομα χρήστη εφόσον επιβαρύνει το πρόβλημα. Αυτές οι φραγές μπορεί να γίνουν επ' αορίστου, για την απόρριψη του ονόματος χρήστη.

Ανάρμοστα ονόματα χρηστών δε χρειάζεται να αναφερθούν ή να μπλοκαριστούν αν ο χρήστης δεν έχει καμία συνεισφορά· οι περισσότεροι λογαριασμοί χρηστών που καταχωρούνται δεν χρησιμοποιούνται ποτέ. Όταν δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι ένας λογαριασμός δημιουργήθηκε κακοβούλως, οι διαχειριστές θα πρέπει να εξηγήσουν τον ακριβή λόγο για τον οποίο έχουν μπλοκάρει το χρήστη, είτε στο αρχείο καταγραφής φραγών, είτε σε ένα μήνυμα στην σελίδα συζήτησης συντακτών, συμπεριλαμβάνοντας μία σύνδεση με τον κατάλληλο τομέα αυτής της πολιτικής.

Αν ο χρήστης έχει κάνει την εγγραφή του πριν τη σύνταξη αυτού του οδηγού και το όνομα χρήστη είναι ευρέως αποδεκτό και ευλόγως γνωστό στην κοινότητα και η μετονομασία του θα ήταν δύσκολη, καμία ενέργεια δεν Όταν δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι ένας λογαριασμός δημιουργήθηκε κακοβούλως, οι διαχειριστές θα πρέπει να εξηγήσουν τον ακριβή λόγο για τον οποίο έχουν μπλοκάρει το χρήστη, είτε στο αρχείο καταγραφής φραγών, είτε σε ένα μήνυμα στην σελίδα συζήτησης συντακτών, συμπεριλαμβάνοντας μία σύνδεση με τον κατάλληλο τομέα αυτής της πολιτικής.απαιτείται.

Ονόματα χρηστών που προκαλούν σύγχυση

Ο σκοπός ενός ονόματος χρήστη είναι η αναγνώριση όσων συνεισφέρουν. Αν το όνομα χρήστη ή η υπογραφή σας προκαλούν χωρίς λόγο σύγχυση, οι συντάκτες μπορεί να σας ζητήσουν να τα αλλάξετε. Ονόματα χρηστών όπως "Dasdpoieqdmcoiaq" που αποτελούνται από τυχαίους χαρακτήρες ή είναι παρόμοια με ονόματα άλλων συνεισφερόντων ή προκαλούν σύγχυση για άλλους λόγους μπορεί να αποκλειστούν αλλά συνήθως θα πρέπει να επιτρέπεται στο χρήστη να εγγραφεί με νέο όνομα.

Ονόματα που προκαλούν σύγχυση μπορεί συχνά να αποτελούν κόκκινη σημαία για άλλα προβλήματα. Ένας συντάκτης με ένα συγκεχυμένο όνομα χρήστη ή υπογραφή, μπορεί να αποκλειστεί νωρίτερα από το συνηθισμένο για άλλες παραβάσεις της πολιτικής όπως η διαταραχή ή ο βανδαλισμός, αν το συγκεχυμένο όνομα χρήστη συμβάλλει στην πρόκληση. Όπως και με τις υπόλοιπες φραγές, οι διαχειριστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ορθή κρίση και κοινή λογική.

Άν ένας κατά τα άλλα καλή τη πίστη συνεισφέρων αγνοεί τα αιτήματα για την αλλαγή του ονόματος χρήστη και συνεχίζει χρησιμοποιώντας ένα όνομα που άλλοι συντάκτες συμφωνούν πως είναι πολύ συγκεχυμένο, τότε αυτό το όνομα χρήστη μπορεί να μπλοκαριστεί. (Παρόλο που είναι καλύτερο κάτι τέτοιο να αποφεύγεται αν είναι δυνατόν).

Αλλάζοντας το όνομα χρήστη σας

Τα ονόματα χρηστών μπορούν να αλλαχτούν από το Global renamers. Οι περίπλοκες αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν στο Steward requests/Αλλαγές ονομάτων χρηστών, ενώ οι απλές μετονομασίες μπορούν να αιτηθούν σε αυτή τη φόρμα. Λογαριασμοί χρηστών με λίγη ή καθόλου επεξεργασία κανονικά δε θα μετονομάζονται καθώς είναι γρηγορότερη και ευκολότερη η δημιουργία ενός νέου λογαριασμού.

Όταν ένα όνομα χρήστη έχει αλλαχτεί, οι υπάρχουσες εισφορές θα αναφέρονται υπό το νέο όνομα στα ιστορικά σελίδων, διαφ, αρχεία καταγραφών και συνεισφορές χρήστη. Οι υπογραφές στις σελίδες συζήτησης θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το παλιό όνομα· παρόλο που αυτές μπορούν να αλλάξουν χειροκίνητα δεν συνιστάται, εκτός αν ένας συνεισφέρων επιθυμεί να αφαιρέσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προηγούμενη επωνυμία του για λόγους προστασίας της ιδιωτικής του ζωής. Σ' αυτές τις περιπτώσεις το παλιό όνομα θα είναι ακόμη διαθέσιμο σε παλιές εκδόσεις σελίδων συζήτησης. Οι αλλαγές των ονομάτων των χρηστών καταγράφονται στο αρχείο καταγραφής μετονομασιών χρηστών.

Διαγράφοντας το λογαριασμό σας

Δεν είναι δυνατή η διαγραφή των λογαριασμών χρηστών. Ο λόγος γι' αυτό είναι η ανάγκη ανάθεσης ενός αναγνωριστικού σε όλους όσους συνεισφέρουν· ή ένα όνομα χρήστη ή στην περίπτωση ανώνυμων εισφορών μία Διεύθυνση IP. Ωστόσο, μπορείτε να ζητήσετε τη διαγραφή της σελίδας χρήστη και της σελίδας συζήτησης χρήστη χρησιμοποιώντας το {{γρήγορη διαγραφή|Ο λόγος σας εδώ}} και να μετονομάσετε το λογαριασμό σας όπως περιγράφεται παραπάνω.