Commons:Volunteer Response Team/da

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Volunteer Response Team and the translation is 50% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Volunteer Response Team and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Shortcuts: VRT • VRTS • COM:VRT • COM:VRTS

Current backlog (oldest unanswered mail or ticket) in permissions-commons queue is 3 days.
VRT Noticeboard
VRT Noticeboard
Main VRT-related pages

Open-source Ticket Request System (OTRS) er et system/værktøj, der bruges på Wikimedia projekterne, herunder Commons, til at administrere og arkivere e-mail-samtaler. Den vigtigste anvendelse af OTRS i forhold til Commons er at verificere og arkivere tilladelser vedrørende licenser.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at sende e-mail til OTRS for at bevise, at indehaveren af ​​ophavsretten har givet tilladelse til at offentliggøre en fil under en fri licens. Sådan et bevis skal sendes til permissions-commons@wikimedia.org (eller en sprogspecifik adresse - fx hvis det udelukkende omhandlende materiale på dansk Wikipedia, bedes adressen info-da@wikimedia.org brugt i stedet). OTRS bruges også til at håndtere e-mail med anmeldelser om krænkelser af ophavsretten.

E-mails der sendes til OTRS bliver håndteret af et flersproget team af betroede frivillige. Hvert emne tildeles et unikt nummer ("ticket") for at holde relaterede e-mails samet og for at sikre, at korrespondance kan findes og undersøges igen på et senere tidspunkt. Korrespondancen er ikke synlig for offentligheden.

Brugermiljøet for OTRS-frivillige
En billede der har modtaget tilladelse via OTRS

Hver mail/"ticket" gennemgås af en frivillig. Hvis der er tilstrækkelig bevis på en gyldig tilladelse, markerer den frivillige bruger den eller de pågældende filer som tilladelsen vedrører. Den frivillige vil også sørge for at få gendannet alle filer, der måtte være blevet slettet, før tilladelsen kunne verificeres, så når du følger proceduren beskrevet her, er det ikke nødvendigt at anmode om gendannelse. Hvis der ikke er tilstrækkelig dokumentation, kan den frivillige anmode om yderligere oplysninger fra korrespondenten/rettighedshaveren. Frivillige vil også sørge for, at enhver krænkelse af ophavsret, der kommer til deres kendskab, bliver slettet.

Antallet af aktive Commons OTRS-frivillige er ganske lille i forhold til antallet af modtagne e-mails. Den aktuelle efterslæb for mails/"tickets" på engelsk er ca. 3 dage. Erfarne brugere på Commons opfordres til at slutte sig til vores team af frivillige og forbedre vores responstider.

Forespørgsler om gyldigheden eller status for en OTRS-tilladelse kan fremsættes på OTRS opslagstavlen

E-mails håndteres af frivillige. OTRS-mails i en tilladelses-kø er synlige for alle frivillige, der har adgang til den pågældende kø. Wikimedia Foundation kan ikke garantere fortrolig behandling af følsomme oplysninger, som du inkluderer i din mail, selvom alle frivillige er forpligtet til at behandle dem med fortrolighed. Brugere skal være forsigtige med at afsløre information der kan identificere personer fx om emner eller skabere, især navne, fysiske adresser og e-mails.

Hvornår det er unødvendigt at kontakte VRT

Hvis en af ​​følgende udsagn er gældende med hensyn til den fil, du ønsker at uploade, behøver du ikke kontakte OTRS:

Jeg har ikke tilladelse til at bruge filen, og den er ikke blevet frigivet under en fri licens.

Commons kan kun acceptere billeder, der er under en fri licens eller er public domain. Hvis filen ikke falder ind i en af ​​disse to grupper, skal du ikke uploade den.

Jeg har selv skabt filen, den er ikke tidligere blevet offentliggjort, og jeg er den eneste indehaver af ophavsretten.

Følg blot instruktionerne, der findes på siden Commons:Upload/da, medmindre billedet/filen er af fremragende eller professionel kvalitet, eller der er en anden grund til, at dit forfatterskab kan blive draget i tvivl.

Billedet blev først offentliggjort på min hjemmeside eller på min side på et delt websted.

Det er fantastisk! Følg Creative Commons instruktioner for at vælge den frie licens efter dit eget valg. Det vil derefter blive reviewed/gennemgået, når filer uploades af dig eller andre. Brug funktionen Internet Archive's "Save Page Now" til at gemme bevis for din licenserklæring.

Vores hjemmeside bruger Wordpress
Du kan https://wiki.creativecommons.org/wiki/Adding_a_CC_mark_to_a_WordPress_blog frigive hele din hjemmeside under CC-BY-SA licensen] med en håndfuld klik.
Vores hjemmeside er på Blogspot
Følg disse http://igotgenes.blogspot.com/2011/01/common-good-adding-creative-commons.html steps for at opdatere dit tema].
Vi udgiver på Flickr
Følg steppene på https://wiki.creativecommons.org/wiki/Flickr/Publish.
Vi udgiver på YouTube
https://support.google.com/youtube/answer/2797468 Du kan bruge CC-BY].

Jeg fandt billedet på Flickr hvor det var publiceret under en fri licens.

Commons har en procedure til gennemgang/review af disse billeder. Se venligst på Commons:Flickr files/da.

Licensering af billeder: Hvornår skal jeg kontakte OTRS?

Hvis en af ​​følgende udsagn er gældende, skal du sende en e-mail til OTRS-systemet:

Jeg har modtaget tilladelse fra den oprindelige skaber (ikke mig) til at uploade filen på Commons.

Bed indehaveren af ​​ophavsretten om at sende en tilladelse til ovennævnte adresse. Vi kræver, at ejere afgiver en klar erklæring om, at de frigiver billedet under en fri licens; for at undgå forvirring eller misforståelser foretrækker vi en af ​​e-mail skabelonerne bruges. Tilladelseser skal specifikt indeholde en fri licens og må ikke kun give tilladelse til Commons eller Wikipedia. Hvis du allerede har uploadet billedet til Commons, skal du følge instruktionerne på Template:OTRS pending.
Hvis billedet er blevet slettet, skal du ikke genskabe det slettede indhold, men i mailen oplyse et link til det slettede billede eller et link til din talkside for at hjælpe de OTRS-frivilliges arbejde.

Jeg er indehaveren af ophavsretten men min fil er tidligere blevet offentliggjort uden en fri licens på et medium, jeg ikke kan ændre.

Send os en klar erklæring om, at du ønsker at frigive dit arbejde (med et link til det originale sted) under en bestemt fri licens. Se Commons:Email templates for den foretrukne form. Alternativt tilføj en fri licens til dit værk og placer teksten {{License review}} et sted på filbeskrivelsessiden på Commons. Vi gennemgår din erklæring og giver dig besked, om vi kan acceptere den som gyldig.

Jeg er medarbejder hos indehaveren af ophavsretten.

Send os en klar erklæring fra en e-mail-adresse, der viser, at du handler for indehaveren af ​​ophavsretten, hvori du angiver, at du er autoriseret af din arbejdsgiver til at frigive værket under en bestemt fri licens. Se Commons:Email templates for den foretrukne form. Alternativt tilføj en gratis licens til værket ved siden af ​​filen på indehaveren af ophavsrettens websted og placer teksten {{License review}} et sted på filbeskrivelsessiden på Commons. Vi gennemgår din erklæring og giver dig besked, om vi kan acceptere den som gyldig.

Jeg offentliggør regelmæssigt mit arbejde andetsteds og vil undgå besværet med at sende tilladelser for hver upload, jeg foretager.

Send os en klar erklæring om, at din Commons-konto (eller en anden Commons-konto) er autoriseret til at licensere dine værker, enten ethvert værk eller et sæt værker, f.eks. "Mine billeder fra begivenhed X, 2013-10-15". Vi noterer dette til dine fremtidige uploads.

Jeg er indehaveren af ophavsretten og min fil ligger på Commons uden tilladelse.

Send os en e-mail (til commons-copyvio@wikimedia.org) med så mange oplysninger som muligt om problemet, inklusive URL'en til filen på Commons, URL'en til det sted, den oprindeligt blev uploadet. Vi gennemgår din anmodning, og hvis vi finder, at filen blev uploadet uden en tilstrækkelig tilladelse, vil filen blive markeret til sletning.

Hvis du IKKE er indehaver af ophavsretten

Hvis du ikke er indehaver af ophavsretten, og værket ikke er public domain eller let tilgængeligt under en Commons-kompatibel fri licens, skal du kontakte indehaveren af ophavsretten og få tilladelse til, at deres arbejde kan lægges op på Commons. Følg disse trin:

 • Før du lægger filen op på Commons, skal du identificere og kontakte indehaveren af ophavsretten og bede dem om at frigive værket under en fri licens.
  Indehaveren af ​​ophavsretten skal vælge en af ​​de tilladte tilladelser på Commons; Især er det ikke acceptabelt at begrænse brugen til Wikipedia eller Wikimedia-projekter. Se Commons:Email templates for et anbefalet svar fra skaberen af værket.
 • Når du modtager et svar, skal du kontrollere, at den licens, der er godkendt af indehaveren af ​​ophavsretten, er passende til Commons. Hvis dette er tilfældet, skal du uploade billedet til Commons og placere tagget {{subst:OP}} ("OTRS Pending") på filbeskrivelsessiden udover licensen valgt indehaveren af ophavsretten.
 • Efter dette skal du bede skaberen af værket om at videresende e-mailen med deres klare tilladelse til permissions-commons@wikimedia.org, inklusive hele brevhovedet/headeren og al tidligere udvekslet korrespondance med dig, og med et link til billedet på Commons. Sørg for at bede skaberen om at give oplysninger om filens oprindelse (kilde) og dens licens.
 • En OTRS-frivillig tjekker e-mailen for at bekræfte, at tilladelsen er tilstrækkelig og autentisk, og erstatter derefter {{OTRS pending}} skabelonen med {{PermissionOTRS}}.

(Hvis du er indehaveren af ​​ophavsretten, der skriver for at bekræfte licensen for et tidligere offentliggjort værk, som du allerede har lagt op på Commons, skal du selvfølgelig sende tilladelsesen selv.)

Erklæring om samtykke for alle henvendelser

Shortcut

Hvis du er blevet henvist til denne side, fordi du ønsker at frigive rettighederne til en fil, som du ejer ophavsretten til, bedes du venligst overveje at klikke på linket ovenfor istedet for at udfylde nedenstående e-mail-skabelon. Den interaktive "Release Generator" er designet til at gøre processen med at frigive rettighederne til en fil effektiv og enkel. Brugen af følgende skabelon, skønt den stadig er fuldstændig gyldig og bestemt nyttigt som et referenceværk, frarådes nu og bør kun bruges under ekstraordinære omstændigheder. Tak skal du have!

E-mail-skabelon til frigivelse af rettigheder til en fil

Vi modtager et stort antal e-mails fra rettighedshavere, der ønsker at tillade Wikipedia at bruge deres indhold (meddelelser som fx "Jeg tillader Wikipedia at bruge mine fotos" osv.). Desværre er sådanne erklæringer utilstrækkelige set fra et juridisk synspunkt: vi kræver en mere specifik erklæring om samtykke før vi kan acceptere din tilladelse. Nedenstående skabelon giver dig mulighed for at producere en sådan erklæring.

 • Før du sender os en e-mail, skal du sikre dig, at du har fjernet alle de røde instruktioner fra skabelonen.
 • Udskift skabelonteksten (såsom navn) med dine egne oplysninger, og fjern alle parenteser og fodnoter.

Til: permissions-commons@wikimedia.org


Jeg bekræfter hermed, at jeg vælg en: [er navn] eller [repræsenterer rettighedshavers navn], vælg en: [skaberen] eller [enerettighedshaveren] af den eksklusive ophavsret til vælg en: [værket][1] eller [værket afbildet på mediet][2] eller [både det afbildede værk og mediet][3] som vist her: [præcis URL til filen uploadet på Wikimedia Commons],[4] og har juridisk myndighed til at frigive ophavsretten til dette værk.

Jeg accepterer at frigive ovennævnte indhold under følgende frie licens: Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 4.0 International (CC BY-SA 4.0)[5]

Jeg accepterer, at jeg ved at gøre dette giver hvem som helst ret til at bruge værket, selv i et kommercielt produkt eller på anden måde, og til at ændre det efter deres behov, forudsat at de overholder licensvilkårene og enhver anden gældende lovgivning.

Jeg er opmærksom på, at denne aftale ikke er begrænset til Wikipedia eller relaterede sider.

Jeg er opmærksom på, at indehaveren af ophavsretten altid bevarer ejerskabet af ophavsretten såvel som retten til at blive krediteret i overensstemmelse med den valgte licens. Ændringer, som andre foretager i værket, hævdes ikke at være foretaget af indehaveren af ophavsretten.

Jeg accepterer, at jeg ikke kan trække denne aftale tilbage, og at indholdet måske eller måske ikke opbevares permanent i et Wikimedia-projekt.

[Afsenders navn]
[Afsenders stilling (hvis relevant. Fx "Rettighedshaver", "Direktør", "Repræsentant for", osv.)]
[Dato]

 1. Ordet "værket" skal vælges i tilfælde, hvor "mediet" er selve "værket", fx et fotografi af en solnedgang eller en person, en original digital tegning, et diagram eller et kort, en lydoptagelse af en fugl, teksten på en webside osv., men ikke et fotografi af en anden persons ophavsretligt beskyttede maleri eller en lydoptagelse af en person, der spiller en fløjte eller udtaler en række ord, i disse tilfælde se nedenfor.
 2. Ordene "værket afbildet på mediet" betyder for eksempel tilfældet med et digitalt fotografi (mediet) af en kunstnerisk skulptur (værket) hvor billedhuggeren ikke tog fotografiet, men er personen der her afgiver licenserklæringen.
 3. Ordene "både det afbildede værk og mediet" betyder de tilfælde, hvor personen, der afgiver erklæringen, er indehaver af ophavsretten til den afbildede ting (fx skulpturen, oliemaleriet, den særlige musikalske ydeevne, læsning af en monolog fra Hamlet) såvel som ejeren af mediet, hvor det leveres (fx fotografiet af det, filmklippet det vises i, Photoshop-tegningen af det, lydklippet der indeholder det).
 4. Du skal tydeligt identificere det indhold, som du tillader os at bruge. En erklæring som "Jeg er skaberen af de billeder, der bruges på XYZ-siden" er IKKE tilstrækkelig. Du skal angive nøjagtige URL-link til indholdet eller vedhæfte indholdet til e-mailen. For billeder foretrækker vi, at du uploader dem til Wikimedia Commons, placerer {{subst:OP}} et eller andet sted på filbeskrivelsessiden og angiver URL-en(-erne) af det uploadede indhold i din e-mail.
 5. Du kan vælge en anden licens fra vores liste over frie licenser hvis du ønsker det, men du SKAL angive en licens; Ellers er denne erklæring ugyldig. Angiv også licensens seneste versionsnummer, hvis relevant: CC BY-SA 4.0 or Creative Commons 0 Public domain-dedikering 1.0 er tilstrækkeligt specifikke; men blot at angive Creative Commons-licens, Creative Commons Kreditering-Deling eller CC BY (uden versionsnummer) er ikke.
Send erklæringen til vores team, der besvarer e-mails, ("OTRS") på adressen permissions-commons@wikimedia.org, og tilføj derefter {{subst:OP}} på den/de relevante filside(r). Den e-mail, du sender, skal komme fra en e-mail-adresse, som vi kan bekræfte som en der på eller anden måde er forbundet med det indhold, der frigives. For eksempel, hvis du frigiver billeder, der vises på et websted, skal din e-mail-adresse være knyttet til hjemmesiden eller være angivet på kontaktsiden på hjemmesiden; hvis du frigiver billeder på vegne af en organisation, skal din e-mail-adresse være på en officiel adresse for organisationen; hvis du frigiver et værk, der ikke er tilgængeligt online, kan du blive bedt om at privat dokumentere din identitet til OTRS-frivillige, der behandler din erklæring; hvis du frigiver et værk, for hvilket du handler på rettighedshaverens vegne, kan du blive bedt om at fremlægge bevis for denne tilladelse, såsom en videresendt e-mail med fuldt brevhoved/header fra rettighedshaveren, der har udpeget dig som deres repræsentant i denne sag.

Skabeloner til brug på billedsider

 • Brugere, der har sendt en tilladelse til OTRS, men endnu ikke har modtaget en bekræftelse, kan bruge {{subst:OP}} til at fortælle andre, at det er i gang.
 • OTRS-frivillige kan bruge {{subst:OR|id=number}}, når tilladelsen er modtaget, men yderligere afklaring er nødvendig og {{PermissionOTRS|id=number}} når tilladelsen er blevet accepteret og arkiveret i Wikimedia OTRS-system. Denne skabelon skal kun bruges af OTRS-frivillige. Uautoriseret brug vil medføre en registrering i AbuseFilter-loggen, og en advarsel vises. OTRS-frivillige opfordres til at bruge "PermissionOTRS gadget".

Se også

På Commons
På andre projekter