Commons:Volunteer Response Team

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Volunteer Response Team and the translation is 93% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Volunteer Response Team and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Shortcuts: VRT • VRTS • COM:VRT • COM:VRTS

Current backlog (oldest unanswered mail or ticket) in permissions-commons queue is 3 days.
VRT Noticeboard
VRT Noticeboard
Main VRT-related pages

Volunteer Response Team (VRT) (aiemmin nimeltään OTRS eli Open-source Ticket Request System) on ryhmä vapaaehtoisia, jotka käsittelevät sähköpostitse kysymyksiä, valituksia ja kommentteja yleisöltä Wikimedia-projekteissa. Se on perustettu syyskuussa 2004. Volunteer Response Team Software (VRTS) on työkalu, jota käytetään Wikimedia-projekteissa, Commons mukaan lukien, sähköpostien käsittelyyn ja arkistoimiseen. Commonsissa sitä käytetään pääasiassa varmistamaan ja arkistoimaan tiedostojen käyttölupia.

Joissakin tapauksissa VRT-järjestelmään täytyy lähettää sähköposti esittämään todisteita siitä, että tekijänoikeuksien haltija on antanut luvan julkaista tiedoston vapaalla lisenssillä. Kyseiset todisteet tulisi lähettää osoitteeseen permissions-commons@wikimedia.org (tai tietylle kielelle tarkoitettuun osoitteeseen). VRT-järjestelmää käytetään myös käsittelemään sähköpostitse tulleita ilmoituksia tekijänoikeuksien loukkauksista.

VRTS:ään lähetettyjä sähköposteja käsittelee monikielinen tiimi luotettuja vapaaehtoisia. Jokainen aihe saa oman numeron, jotta siihen liittyvät sähköpostit pysyvät yhdessä ja keskustelu voidaan löytää ja siihen voidaan palata tarvittaessa uudelleen. Keskustelut eivät ole julkisia.

VRTS:n käyttöliittymä
Kuva, jonka lupa on saatu VRTS:n kautta

Jokaisen tapauksen käsittelee vapaaehtoinen. Jos pätevälle luvalle on tarpeeksi todisteita, vapaaehtoinen merkitsee tiedoston tai tiedostot käsitellyksi. Vapaaehtoinen myös toimii tiedostojen palauttamiseksi, jos ne on poistettu ennen kuin lupaa saatiin varmistettua, joten näitä ohjeita noudatettaessa ei ole tarpeen pyytää tiedoston palauttamista. Jos todisteet ovat puutteelliset, vapaaehtoinen saattaa pyytää lisäinformaatiota luvan lähettäjältä. Vapaaehtoiset varmistavat myös, että heidän tietoonsa tulleet tekijänoikeuksia loukkaavat tiedostot poistetaan.

Aktiivisia Commons VRT -ryhmän jäseniä ei ole paljoa suhteessa sähköpostien lukumäärään. Tämänhetkinen jono englanninkielisille tiketeille on päivää. Pahoittelemme, jos joudut odottamaan asiasi käsittelyä. Kokeneet Commonsin käyttäjät voivat liittyä vapaaehtoisten tiimiin ja parantaa vastausaikoja.

Kyselyitä VRTS-tiketin pätevyydestä tai statuksesta voi esittää sivulla VRT Noticeboard.

Sähköposteja käsittelevät yhteisön vapaaehtoiset käyttäjät. VRTS-tiketit permissions-commons-jonossa näkyvät kaikille vapaaehtoisille, joilla on pääsy kyseiseen käsittelyjonoon. Wikimedia-säätiö ei voi taata luottamuksellista käsittelyä millekään viestiisi lisäämällesi arkaluonteiselle tiedolle, vaikkakin kaikkien vapaaehtoisten tulee käsitellä sitä luottamuksellisesti. Käyttäjien tulisi olla varovaisia, jos he paljastavat kuvan kohteesta tai tekijästä henkilökohtaisia tunnistetietoja, etenkin nimiä, fyysisiä osoitteita tai sähköpostiosoitteita.

Milloin yhteydenotto VRT-tiimiin on tarpeetonta

Jos jokin seuraavista toteamuksista pätee tiedostoon, jonka haluaisit tallentaa, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä VRT-tiimiin:

Minulla ei ole lupaa käyttää tiedostoa, eikä sitä ole julkaistu vapaalla lisenssillä.

Commons voi vastaanottaa vain kuvat, jotka on julkaistu vapaalla lisenssillä tai jotka ovat vapaita tekijänoikeuksista (public domain). Jos tiedosto ei kuulu kumpaankaan ryhmään, älä tallenna sitä.

Olen luonut tiedoston itse, sitä ei ole aiemmin julkaistu ja minä olen sen ainoa tekijänoikeuksien haltija.

Seuraa ohjeita sivulla Commons:Upload/fi, paitsi jos kuva/tiedosto on huomattavan tai ammattimaisen laadukas, tai on muita syitä miksi tekijyyttäsi saatetaan epäillä.

Kuva on julkaistu ensin omilla nettisivuillani tai omalla alueellani jaetulla nettisivulla.

Hienoa! Jos kysymyksessä on omat nettisivusi, seuraa Creative Commonsin ohjeita valitaksesi vapaan kulttuurin lisenssin. Sitten kun sinä tai joku muu tallentaa kuvat tänne, lisenssi tarkistetaan. Käytä Internet Archiven "Save Page Now" -toimintoa arkistoidaksesi todisteen lisenssistäsi.
Sivustoni/Sivustomme käyttää Wordpressiä
Voit julkaista koko sivuston CC-BY-SA-lisenssillä muutamalla klikkaisulla.
Sivustoni/Sivustomme on Blogspotissa
Seuraa ohjeita päivittääksesi teemasi.
Julkaisen/Julkaisemme Flickrissä
Seuraa Flickr publish -ohjeita.
Julkaisen/Julkaisemme YouTubessa
Voit käyttää lisenssiä CC-BY.
Julkaisen/Julkaisemme sosiaalisessa mediassa (Facebookissa, Instagramissa jne.)
Muokkaa postaustasi, jossa kuva on, ja merkitse siihen, että kuva on julkaistu vapaalla lisenssillä. Jos kyseinen julkaisualusta ei salli postauksen muokkaamista (esim. Twitter), niin tee uusi postaus, jolla viittaat kuvaan. Muistathan varmistaa, että postauksesi on julkinen.

Löysin kuvan Flickristä, jossa sille on merkitty vapaa lisenssi.

Commonsilla on menettely sellaisten kuvien tarkistamiselle. Voit lukea siitä sivulta Commons:Flickr files.

Kuvien lisensointi: milloin otan yhteyttä VRT-tiimiin?

Jos jokin seuraavista toteamuksista pätee sinuun, silloin sinun täytyy lähettää sähköposti VRT-järjestelmään: Olen saanut luvan tiedoston tallentamiseen Commonsiin sen alkuperäiseltä tekijältä (joka en ole minä).

Sinun tulee pyytää tekijänoikeuksien haltijaa lähettämään käyttölupa yllämainittuun osoitteeseen. Me edellytämme, että tekijänoikeuksien haltijat ilmaisevat selkeästi, että he julkaisevat kuvan vapaalla lisenssillä; epäselvyyksien ja väärinkäsitysten välttämiseksi suosittelemme käyttämään kirjepohjaa. Lupien täytyy erityisesti sisältää suostumuksen vapaalle lisenssille, eikä lupaa voi rajoittaa vain Commonsiin tai Wikipediaan. Jos olet jo tallentanut kuvan Commonsiin, seuraa ohjeita sivulla Template:Permission pending.
Jos kuva on poistettu, älä tallenna poistettua sisältöä uudelleen, vaan lisää VRT-tiimille lähettämääsi viestiin linkki poistettuun tiedostoon tai omalle keskustelusivullesi, jotta VRT-vapaaehtoisen työ helpottuu.

Olen tekijänoikeuksien haltija, mutta tiedostoni on aikaisemmin julkaistu ilman vapaata lisenssiä julkaisupaikassa, jota en pysty muokkaamaan.

Lähetä meille selkeä lausunto, että haluat julkaista teoksesi (lisää linkki alkuperäiseen julkaisupaikkaan) tietyllä vapaalla lisenssillä. Katso suositeltu muoto sivulta Commons:Kirjepohjat. Vaihtoehtoisesti voit lisätä teokseesi vapaan lisenssin ja laittaa tekstin {{License review}} tiedoston sivulle Commonsissa. Me tarkistamme lausuntosi ja kerromme sinulle, voidaanko se hyväksyä.

Työskentelen tekijänhaltijan alaisuudessa.

Lähetä meille selkeä lausunto sellaisesta sähköpostiosoitteesta, joka osoittaa että toimit tekijänoikeuksien haltijan puolesta, ja kerro että sinulla on työnantajasi valtuutus julkaista kyseinen teos vapaalla lisenssillä. Katso suositeltu muoto sivulta Commons:Kirjepohjat. Vaihtoehtoisesti voit lisätä vapaan lisenssin teokseen tekijänoikeuksien haltijan internetsivulla. Me tarkistamme lausuntosi luotettavuuden ja ilmoitamme sinulle, voidaanko se hyväksyä.

Julkaisen töitäni säännöllisesti muualla ja haluan välttää vaivaa lupien lähettämisestä aina, kun tallennan tiedoston.

Lähetä meille selkeä lausunto, että Commons-tilisi (tai jokin muu Commons-tili) on valtuutettu lisensoimaan töitäsi, joko kaikki työt tai jokin sarja töitä, esimerkiksi "Kuvani tilaisuudesta X, 15.10.2013". Me kirjaamme tämän ylös tulevia tallennuksiasi varten.

Olen tekijänoikeuksien haltija, ja teokseni on tallennettu Commonsiin ilman lupaa.

Lähetä meille sähköposti (osoitteeseen commons-copyvio@wikimedia.org) ja liitä siihen mahdollisimman paljon tietoa ongelmasta, mukaan lukien tiedoston linkki Commonsissa ja linkki sivustolle, jolla tiedosto oli alun perin julkaistu (jos mahdollista). Me käsittelemme pyyntösi ja jos toteamme, että tiedosto on tallennettu ilman asiallista lupaa, se poistetaan.

Jos ET ole tekijänoikeuksien haltija

Jos et ole tekijänoikeuksien haltija ja kyseinen teos ei ole public domainissa tai julkaistu Commonsiin sopivalla vapaalla lisenssillä, sinun täytyy ottaa yhteyttä tekijänoikeuksien haltijaan ja pyytää lupa hänen teoksensa tallentamiseksi Commonsiin. Seuraa alla olevia ohjeita:

 • Ennen kuin tallennat tiedoston Commonsiin, tunnista sen tekijänoikeuksien haltija, ota tähän yhteyttä ja pyydä häntä julkaisemaan teos vapaalla lisenssillä.
  Tekijänoikeuksien haltijan täytyy valita jokin Commonsissa sallituista lisensseistä. Teoksen käytön rajoittaminen Wikipediaan tai Wikimedia-projekteihin ei ole sallittua. Katso sivulta Commons:Kirjepohjat suositeltu vastausmalli. Tekijänoikeuksien haltijalla on täysi valta päättää, haluaako hän julkaista tiedoston vapaalla lisenssillä. Jos tekijänoikeuksien haltija ei halua julkaista tiedostoa vapaalla lisenssillä, niin siinä tapauksissa tiedostoa ei valitettavasti voida tallentaa Commonsiin.
 • Varmista vastauksen saatuasi, että lisenssi jonka tekijänoikeuksien haltija valitsi, on sopiva Commonsiin. Jos näin on, tallenna kuva Commonsiin ja lisää tiedoston kuvaussivulle {{subst:PP}} ("Permisson Pending" eli lupa odottaa käsittelyä) ja sen lisäksi lisenssi, jonka tekijänoikeuksien haltija valitsi.
 • Pyydä sen jälkeen teoksen tekijää välittämään sähköposti, jossa on selkeä lausunto luvasta osoitteeseen permissions-commons@wikimedia.org, mukaan lukien viestin koko otsikko ja kaikki edelliset viestit sinun kanssasi, sekä linkki tiedostoon Commonsissa. Pyydä tekijää myös lisäämään tiedon mistä kuva on peräisin (lähde) ja sen lisenssi.
 • VRT-vapaaehtoinen lukee sähköpostin varmistaakseen, että lausunto luvasta on riittävä ja aito, ja laittaa vaihtaa sitten {{Permission pending}} -mallineen tilalle {{PermissionTicket}}.

(Jos olet tekijänoikeuksien haltija, joka lähettää sähköpostin vahvistaakseen lisenssin aiemmin julkaistulle teokselle, jonka olet jo tallentanut Commonsiin, sinun tulisi toki lähettää lupalausunto itse.)

Declaration of consent for all enquiries

Shortcut
COM:CONSENT redirects here. For information about consent to deal with photographs of people, see Commons:Photographs of identifiable people.

If you have been directed to this page because you wish to release the rights to a file to which you own the copyright, please consider clicking on the link above rather than completing the following email template. The Interactive Release Generator is designed to make the process of releasing the rights to a file efficient and simple. The use of the following template, though still perfectly valid and certainly useful as a work of reference, is now discouraged and should only be used in exceptional circumstances. Thank you!

Email message template for release of rights to a file

We receive a large number of email messages from copyright holders wishing to allow Wikipedia to reuse their content (messages such as, "I allow Wikipedia to reuse my photos", etc.). Unfortunately, such statements are insufficient from a legal standpoint: we require a more specific declaration of consent to accept your permission. The following template will allow you to produce such a declaration.

 • Before you send us any email message, ensure that you've removed all the red instructions from the template.
 • Replace the template text (such as name) with your own details, and remove all of the brackets and footnotes.

To: permissions-commons@wikimedia.org


I hereby affirm that I choose one: [am name] or [represent copyright holder's name], the choose one: [creator] or [sole owner] of the exclusive copyright of choose one: [the media work][1] or [the work depicted in the media][2] or [both the work depicted and the media][3] as shown here: [exact URL of the file uploaded on Wikimedia Commons],[4] and have legal authority in my capacity to release the copyright of that work.

I agree to publish the above-mentioned content under the following free license: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.[5]

I acknowledge that by doing so I grant anyone the right to use the work, even in a commercial product or otherwise, and to modify it according to their needs, provided that they abide by the terms of the license and any other applicable laws.

I am aware that this agreement is not limited to Wikipedia or related sites.

I am aware that the copyright holder always retains ownership of the copyright as well as the right to be attributed in accordance with the license chosen. Modifications others make to the work will not be claimed to have been made by the copyright holder.

I acknowledge that I cannot withdraw this agreement, and that the content may or may not be kept permanently on a Wikimedia project.

[Sender's name]
[Sender's authority (if applicable. E.g. "Copyright holder", "Director", "Appointed representative of", etc.)]
[Date]

 1. The words "media work" should be chosen for cases where the "medium" is also the "work", e.g., a photograph of a sunset or a person, an original digital drawing, diagram, or map, a sound recording of a bird, the text of a web page, etc., but not a photograph of another person's copyrighted painting or a sound recording of a person playing a flute or pronouncing a series of words, for which see below.
 2. The words "work depicted in the media" mean, for example, the case of a digital photograph (the medium) of an artistic sculpture (the work) where the sculptor did not take the photograph but is the individual here making the licensing statement.
 3. The words, "both the work depicted and the media" mean those instances when the person making the statement is the copyright owner of the thing depicted (e.g., the sculpture, the oil painting, the particular musical performance, the reading of a monologue from Hamlet) as well as the owner of the medium in which it is being provided (e.g., the photograph of it, the movie clip in which it appears, the Photoshop drawing of it, the sound clip containing it).
 4. You must clearly identify the content that you're permitting us to use. A statement such as "I am creator of the images used on XYZ page" is NOT sufficient. You must provide exact URL link(s) to the content or attach the content to the email message. For images, we prefer that you upload them to Wikimedia Commons, place {{subst:OP}} somewhere on the file description page, and provide the URL(s) of the uploaded content in your email message.
 5. You may choose another license from our list of free licenses if you wish, but you MUST state a license; otherwise, this declaration is invalid. Please also indicate the license's most recent version number, if applicable: CC BY-SA 4.0 or Creative Commons 0 Public Domain Dedication 1.0 are acceptably specific; simply stating Creative Commons license, Creative Commons Attribution-ShareAlike, or CC BY (without the version number) is not.
Send the statement to our email response team ("VRT") at permissions-commons@wikimedia.org, and then tag the subject file(s) with {{subst:PP}}. The email message you send should come from an email address that we can recognize as somehow associated with the content being released. For instance, if you are releasing images shown on a website, your email address should be associated with the website or listed on the contact page of the website; if you are releasing images on behalf of an organization, your email address should be at an official address of the organization; if you are releasing a work that is not available online, you may be asked to privately provide evidence of your identity to the VRT agent who processes your statement; if you are releasing a work for which you are acting on the copyright holder's behalf, you may be asked to provide proof of this authorization such as a forwarded email message with full Internet headers from the copyright holder designating you as their representative in this matter.

Kuvien kanssa käytettävät mallineet

 • Käyttäjät, jotka ovat lähettäneet käyttöluvan VRTS-järjestelmään mutta eivät vielä ole saaneet vahvistusta, voivat käyttää mallinetta {{subst:PP}} ilmaistakseen muille, että käsittely on kesken.
 • VRTS-vapaaehtoiset voivat käyttää mallinetta {{subst:OR|id=number}} silloin, kun käyttölupa on vastaanotettu, mutta se tarvitsee se lisäselvitystä. He voivat käyttää mallinetta {{PermissionTicket|id=number}}, kun käyttölupa on hyväksytty, ja se on arkistoitu Wikimedian VRTS-järjestelmään.Vain VRT-jäsenien tulisi käyttää tätä mallinetta. Muunlainen käyttö aiheuttaa logimerkinnän Väärinkäyttösuodattimeen ja varoitustekstin. VRT-jäseniä suositellaan käyttämään pienoisohjelmaa "PermissionVRTS".

Katso myös

Commonsissa
On other projects