Commons:OTRS

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Volunteer Response Team and the translation is 48% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Volunteer Response Team and have to be approved by a translation administrator.
Outdated translations are marked like this.

Shortcuts: VRT • VRTS • COM:VRT • COM:VRTS

Current backlog (oldest unanswered mail or ticket) in permissions-commons queue is 14 days.
VRT Noticeboard
VRT Noticeboard
Main VRT-related pages

Sistem Permintaan Tiket Terbuka (OTRS) adalah alat yang digunakan oleh projek Wikimedia, termasuk Commons, untuk mengurus dan mengarkibkan perbualan e-mel. Penggunaan utama OTRS berkaitan dengan Commons adalah untuk mengesahkan dan mengarkibkan kebenaran pelesenan.

Dalam beberapa kes, pengiriman e-mel ke OTRS mungkin diperlukan untuk memberikan bukti bahawa pemegang hak cipta telah memberikan izin untuk menerbitkan fail di bawah perlesenan percuma. Bukti seperti itu harus dihantar ke permissions-commons@wikimedia.org (atau alamat khusus bahasa). OTRS juga digunakan untuk menangani laporan e-mel pelanggaran hak cipta.

E-mel yang dihantar ke OTRS dikendalikan oleh pasukan sukarelawan pelbagai bahasa yang dipercayai. Setiap topik diberikan nombor tiket yang unik untuk menyimpan e-mel yang berkaitan dan untuk memastikan bahawa surat-menyurat dapat dijumpai dan diperiksa semula di kemudian hari. Surat-menyurat tidak dapat dilihat oleh orang ramai.

Antara muka sukarelawan OTRS
Gambar yang mendapat kebenaran penggunaannya melalui OTRS

Setiap tiket akan disemak oleh sukarelawan. Sekiranya terdapat bukti yang mencukupi mengenai kebenaran yang sah, sukarelawan akan menandakan fail yang berkenaan sebagai disemak. Sukarelawan juga akan bertindak untuk memulihkan fail yang mungkin telah dihapus sebelum kebenaran dapat disahkan, jadi ketika mengikuti prosedur yang dijelaskan di sini, tidak perlu meminta penghapusan. Sekiranya tidak ada bukti yang mencukupi, sukarelawan boleh meminta maklumat tambahan dari koresponden. Sukarelawan juga akan bertindak untuk memastikan bahawa setiap pelanggaran hak cipta yang menjadi perhatian mereka dihapus.

Bilangan Sukarelawan OTRS Commons yang aktif agak kecil berkaitan dengan jumlah e-mel yang diterima. Tunggakan semasa untuk tiket dalam Bahasa Inggeris adalah lebih kurang 14 hari. Editor Commons yang berpengalaman digalakkan untuk sertai pasukan sukarelawan kami dan tingkatkan masa tindak balas kami.

Pertanyaan mengenai kesahihan atau status tiket OTRS boleh dibuat di Papan Kenyataan OTRS.

E-mel dikendalikan oleh sukarelawan komuniti. Tiket OTRS dalam barisan izin-commons dapat dilihat oleh semua sukarelawan yang mempunyai akses ke barisan tersebut. Yayasan Wikimedia tidak dapat menjamin perlakuan sulit terhadap sebarang maklumat sensitif yang anda sertakan dalam mesej anda, walaupun semua sukarelawan diminta untuk merawatnya dengan kerahsiaan. Pengguna harus berhati-hati mendedahkan maklumat peribadi subjek atau pencipta, terutamanya nama, alamat fizikal, dan e-mel.

Bila saya tidak perlu menghubungi OTRS

Sekiranya ada pernyataan berikut yang dapat anda buat berkenaan dengan fail yang ingin anda muat naik, anda tidak perlu menghubungi OTRS:

Saya tidak mempunyai kebenaran untuk menggunakan fail dan fail tersebut belum dilepaskan di bawah lesen percuma.

Commons hanya dapat menerima gambar yang berada di bawah lesen percuma atau di domain awam. Sekiranya fail tidak termasuk dalam salah satu daripada dua kumpulan tersebut, jangan memuat naiknya.

Saya sendiri membuat fail, fail itu belum pernah diterbitkan, dan saya adalah pemilik hak cipta tunggal.

Hanya ikuti petunjuk yang terdapat di halaman Commons:Upload, kecuali gambar/fail berkualiti atau profesional atau ada sebab lain mengapa kepengarangan anda diragukan.

Gambar pertama kali diterbitkan di laman web saya, atau di laman web saya sendiri yang dikongsi.

Hebat! Sila ikut Arahan Creative Commons untuk menerapkan budaya bebas lesen pilihan anda. Ia akan dikaji apabila fail dimuat naik oleh anda atau orang lain. Menggunakan ciri-ciri "Penyimpanan Halaman" dari Internet Archive untuk menyimpan bukti penyata lesen anda.

Laman web kami menggunakan Wordpress
Anda dapat https://wiki.creativecommons.org/wiki/Adding_a_CC_mark_to_a_WordPress_blog meletakkan keseluruhan laman web dalam lesen CC-BY-SA] dengan beberapa klik.
Laman web kami ada di Blogspot
Ikuti langkah http://igotgenes.blogspot.com/2011/01/common-good-adding-creative-commons.html untuk mengemas kini tema anda].
Kami menerbitkan di Flickr
Ikuti langkah https://wiki.creativecommons.org/wiki/Flickr/Publish.
Kami menerbitkan di YouTube
https://support.google.com/youtube/answer/2797468 Anda boleh menggunakan CC-BY].

Saya menjumpai gambar di Flickr di mana ia ditandakan telah dilepaskan di bawah lesen percuma.

Commons mempunyai prosedur untuk meninjau gambar tersebut. Sila lihat Commons:Flickr files.

Melesenkan gambar: bilakah saya perlu menghubungi OTRS?

Sekiranya ada pernyataan berikut yang dapat anda buat, maka anda mesti menghantar e-mel ke sistem OTRS:

Saya telah mendapat kebenaran daripada pengarang asal (bukan saya) untuk memuat naik fail ke Commons.

Mohon pemegang hak cipta untuk menghantar pernyataan kebenaran ke alamat yang tertera di atas. Kami menghendaki pemilik membuat pernyataan yang jelas bahawa mereka melepaskan gambar di bawah lesen percuma; untuk membantu mengelakkan kekeliruan atau salah faham, kami lebih suka salah satu daripada templat e-mel digunakan. Pemberian kebenaran mesti mengandungi secara khusus memberi lesen percuma dan mungkin bukan sekadar memberi kebenaran untuk Commons atau Wikipedia. Sekiranya anda sudah memuat naik gambar ke Commons, ikuti arahan di Template:OTRS pending.
Sekiranya gambar telah dipadam, jangan buat semula kandungan yang dihapus tetapi sertakan dalam surat-menyurat pautan ke gambar yang dihapus atau pautan ke halaman perbincangan anda untuk membantu pekerjaan sukarelawan OTRS.

Saya adalah pemilik hak cipta tetapi fail saya sebelumnya telah diterbitkan tanpa lesen percuma pada medium yang tidak dapat saya ubah.

Sila hantarkan pernyataan yang jelas bahawa anda ingin melepaskan karya anda (dengan pautan ke lokasi asal) di bawah lesen percuma tertentu. Lihat Commons:Email templates untuk borang pilihan. Sebagai alternatif, tambahkan lesen percuma untuk karya anda dan letakkan teksnya {{License review}} di mana-mana tempat di halaman keterangan fail di Commons. Kami akan menyemak kenyataan anda untuk kesahihan dan akan memberitahu anda jika kami dapat menerimanya sebagai sah.

Saya adalah pekerja pemilik hak cipta.

Sila hantarkan pernyataan yang jelas dari alamat e-mel yang menunjukkan bahawa anda bertindak untuk pemegang hak cipta, dengan menyatakan bahawa anda diberi kuasa oleh majikan anda untuk melepaskan karya tersebut, di bawah lesen percuma tertentu. Lihat Commons:Email templates untuk borang pilihan. Sebagai alternatif, tambahkan lesen percuma ke karya di samping fail di laman web pemegang hak cipta. Kami akan menyemak kenyataan anda untuk kesahihan dan akan memberitahu anda jika kami dapat menerimanya sebagai sah.

Saya kerap menerbitkan karya saya di tempat lain dan ingin mengelakkan kerumitan menghantar pernyataan kebenaran untuk setiap muat naik yang saya buat.

Sila hantarkan kepada kami pernyataan yang jelas bahawa akaun Commons anda (atau beberapa akaun Commons lain) diberi kuasa untuk melesenkan karya anda, sama ada karya atau beberapa set karya, mis. "Imej saya dari peristiwa X, 2013-10-15". Kami akan mencatatnya untuk muat naik anda di masa hadapan.

Saya adalah pemilik hak cipta dan fail saya dihoskan di Commons tanpa kebenaran.

Hantarkan e-mel kepada kami (kepada commons-copyvio@wikimedia.org) dengan seberapa banyak maklumat mengenai masalah tersebut, termasuk URL fail di Commons dan URL tempat asalnya dimuat naik. Kami akan menyemak permintaan anda dan sekiranya kami mendapati fail telah dimuat naik tanpa izin yang betul, fail tersebut akan ditandakan untuk dihapus.

Sekiranya anda BUKAN pemegang hak cipta

Sekiranya anda bukan pemegang hak cipta dan karya tersebut tidak berada di domain awam atau mudah didapati di bawah lesen percuma yang sesuai dengan Commons, anda perlu menghubungi pemegang hak cipta dan mendapatkan kebenaran agar karya mereka dimuat ke Commons. Ikuti langkah berikut: lder

 • Sebelum anda memuat naik file ke Commons, sila kenal pasti dan hubungi pemegang hak cipta dan minta mereka melepaskan karya di bawah lesen percuma.
  Pemegang hak cipta mesti memilih salah satu lesen yang dibenarkan di Commons; khususnya, mengehadkan penggunaan untuk projek Wikipedia atau Wikimedia tidak boleh diterima. Lihat Commons:Email templates untuk balasan yang disyorkan dari pengarang.
 • Apabila anda menerima balasan, periksa bahawa lesen yang dibenarkan oleh pemegang hak cipta adalah sesuai untuk Commons. Sekiranya ada, muat naik gambar ke Commons dan letakkan teg {{subst:OP}} ("OTRS Tertunda") di halaman keterangan file di samping lisensi yang dipilih oleh pemegang hak cipta.
 • Berikutan ini, minta pengarang meneruskan e-mel dengan pernyataan kebenaran yang jelas kepada permissions-commons@wikimedia.org, termasuk tajuk penuh dan surat-menyurat yang telah bertukar sebelumnya dengan anda, dan pautan ke gambar di Commons. Pastikan anda meminta penulis memasukkan maklumat mengenai asal (sumber) fail dan lesennya.
 • Sukarelawan OTRS akan memeriksa e-mel untuk mengesahkan bahawa pernyataan kebenaran itu mencukupi dan sahih, dan kemudian akan menggantikan teg {{OTRS pending}} dengan {{PermissionOTRS}}.

(Sekiranya anda adalah pemegang hak cipta yang menulis untuk mengesahkan lesen untuk karya yang diterbitkan sebelumnya yang telah anda muat naik ke Commons, tentu saja anda harus menghantar pernyataan kebenaran itu sendiri.)

Pengisytiharan persetujuan untuk semua pertanyaan

Shortcut
COM:CONSENT redirects here. For information about consent to deal with photographs of people, see Commons:Photographs of identifiable people.

If you have been directed to this page because you wish to release the rights to a file to which you own the copyright, please consider clicking on the link above rather than completing the following email template. The Interactive Release Generator is designed to make the process of releasing the rights to a file efficient and simple. The use of the following template, though still perfectly valid and certainly useful as a work of reference, is now discouraged and should only be used in exceptional circumstances. Thank you!

Email message template for release of rights to a file

We receive a large number of email messages from copyright holders wishing to allow Wikipedia to reuse their content (messages such as, "I allow Wikipedia to reuse my photos", etc.). Unfortunately, such statements are insufficient from a legal standpoint: we require a more specific declaration of consent to accept your permission. The following template will allow you to produce such a declaration.

 • Before you send us any email message, ensure that you've removed all the red instructions from the template.
 • Replace the template text (such as name) with your own details, and remove all of the brackets and footnotes.

To: permissions-commons@wikimedia.org


I hereby affirm that I choose one: [am name] or [represent copyright holder's name], the choose one: [creator] or [sole owner] of the exclusive copyright of choose one: [the media work][1] or [the work depicted in the media][2] or [both the work depicted and the media][3] as shown here: [exact URL of the file uploaded on Wikimedia Commons],[4] and have legal authority in my capacity to release the copyright of that work.

I agree to publish the above-mentioned content under the following free license: Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.[5]

I acknowledge that by doing so I grant anyone the right to use the work, even in a commercial product or otherwise, and to modify it according to their needs, provided that they abide by the terms of the license and any other applicable laws.

I am aware that this agreement is not limited to Wikipedia or related sites.

I am aware that the copyright holder always retains ownership of the copyright as well as the right to be attributed in accordance with the license chosen. Modifications others make to the work will not be claimed to have been made by the copyright holder.

I acknowledge that I cannot withdraw this agreement, and that the content may or may not be kept permanently on a Wikimedia project.

[Sender's name]
[Sender's authority (if applicable. E.g. "Copyright holder", "Director", "Appointed representative of", etc.)]
[Date]

 1. The words "media work" should be chosen for cases where the "medium" is also the "work", e.g., a photograph of a sunset or a person, an original digital drawing, diagram, or map, a sound recording of a bird, the text of a web page, etc., but not a photograph of another person's copyrighted painting or a sound recording of a person playing a flute or pronouncing a series of words, for which see below.
 2. The words "work depicted in the media" mean, for example, the case of a digital photograph (the medium) of an artistic sculpture (the work) where the sculptor did not take the photograph but is the individual here making the licensing statement.
 3. The words, "both the work depicted and the media" mean those instances when the person making the statement is the copyright owner of the thing depicted (e.g., the sculpture, the oil painting, the particular musical performance, the reading of a monologue from Hamlet) as well as the owner of the medium in which it is being provided (e.g., the photograph of it, the movie clip in which it appears, the Photoshop drawing of it, the sound clip containing it).
 4. You must clearly identify the content that you're permitting us to use. A statement such as "I am creator of the images used on XYZ page" is NOT sufficient. You must provide exact URL link(s) to the content or attach the content to the email message. For images, we prefer that you upload them to Wikimedia Commons, place {{subst:OP}} somewhere on the file description page, and provide the URL(s) of the uploaded content in your email message.
 5. You may choose another license from our list of free licenses if you wish, but you MUST state a license; otherwise, this declaration is invalid. Please also indicate the license's most recent version number, if applicable: CC BY-SA 4.0 or Creative Commons 0 Public Domain Dedication 1.0 are acceptably specific; simply stating Creative Commons license, Creative Commons Attribution-ShareAlike, or CC BY (without the version number) is not.
Send the statement to our email response team ("VRT") at permissions-commons@wikimedia.org, and then tag the subject file(s) with {{subst:PP}}. The email message you send should come from an email address that we can recognize as somehow associated with the content being released. For instance, if you are releasing images shown on a website, your email address should be associated with the website or listed on the contact page of the website; if you are releasing images on behalf of an organization, your email address should be at an official address of the organization; if you are releasing a work that is not available online, you may be asked to privately provide evidence of your identity to the VRT agent who processes your statement; if you are releasing a work for which you are acting on the copyright holder's behalf, you may be asked to provide proof of this authorization such as a forwarded email message with full Internet headers from the copyright holder designating you as their representative in this matter.

Templat untuk digunakan pada halaman gambar

 • Pengguna yang telah menghantar kebenaran ke OTRS tetapi belum menerima pengesahan boleh menggunakan {{subst:OP}} untuk memberitahu orang lain bahawa ia sedang dijalankan.
 • Sukarelawan OTRS boleh menggunakan {{subst:OR|id=nombor}} apabila kebenaran telah diterima tetapi penjelasan lebih lanjut diperlukan dan {{PermissionOTRS|id=nombor}} apabila kebenaran telah diterima dan diarkibkan dalam sistem OTRS Wikimedia. Templat ini hanya boleh digunakan oleh sukarelawan OTRS. Penggunaan yang tidak dibenarkan akan menyebabkan logentry AbuseFilter dan amaran akan ditunjukkan. Sukarelawan OTRS digalakkan untuk menggunakan gajet PermissionOTRS.

Lihat juga

Di Commons
Di projek lain