Commons:Vrste datotek

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Shortcut
COM:FT
This project page in other languages:

Zbirka sprejema le nekatere formate datotek. Ti so (stanje 10. decembra 2005):

Pomoč pri ogledu ali izdelavi datotek te vrste boste našli na strani commons:Software.

Vedite, da obsežna besedila ne sodijo v Zbirko, temveč v Wikivir ali Wikiknjige. Za več podatkov o vsebinah, ki so primerne za Zbirko, si prosimo preberite merila za vključitev.

Formate, ki zgoraj niso našteti, je pred nalaganjem treba pretvoriti v enega izmed naštetih. Trenutno ne obstoji noben zakonit način za shranitev prvotnih izvornih podatkov za pretvorbo v prihodnje formate ali uporabo, ko bodo patenti potekli.

Slike[edit]

PNG in GIF sta »brezizgubna« formata, kar pomeni, da se barve točk ob shranitvi natančno ohranijo. Nasprotno je JPEG »izguben«. JPEG je primernejši za fotografije; SVG (oziroma za nevektorske slike PNG) je boljši za risbe/diagrame; GIF naj bi se uporabljal le za animirane slike in še to le takrat, ko predmeta ni mogoče bolje ponazoriti z neanimirano sliko.

Datotečna formata, ki v Zbirki nista dovoljena, sta TIFF in BMP. Večinoma se da oba pretvoriti v PNG brez izgub.

Žal je sestav za umerjanje slik še vedno precej slab. Trenutno se sličice generirajo v istem formatu kot izvorna slika in so vedno v 24-bitnih barvah thumbnails. Izjema je le GIF, kjer bo imela nastala slika 256 barv (največ, kot jih format GIF dopušča). To pomeni, da dobimo pri umerjanju slik PNG precej obsežne datoteke, tudi kadar je izvorna slika vsebovala paleto. Pomeni tudi, da trenutno ni mogoče naložiti brezizgubni PNG fotografije za urejanje in arhiv ter ga nato uporabiti za izdelavo JPEG-sličic za članke.

Zvok[edit]

Zbirka ne sprejema zvočnih datotek formata MP3. MP3 datoteke morajo biti pretvorjene v format Ogg z uporabo kodekov FLAC, Speex ali Vorbis, odvisno od namena. Speex je namenjen za posnetke govora, Vorbis je splošno uporaben in »izguben« (zmanjša se kvaliteta), FLAC pa »brezizguben« (kvaliteta se ohrani), a je možno zaradi trenutnih omejitev velikosti nalagati le zelo kratke posnetke. V večini primerov priporočamo uporabo kodeka Vorbis.

Več o tem preberite na Commons:Sound.

THUG LIFE[[File:CLIP--TRANSformKALTAZAR (talk) 15:52, 17 July 2011 (UTC)WIKIME.jpg]]]]== Video == Video posnetki morajo biti v formatu Ogg, zakodirani s kodekom Theora.