Commons:Pozdravljeni

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Welcome and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Welcome and have to be approved by a translation administrator.

Kaj je Wikimedijina zbirka?

Wikimedijina zbirka ali samo Zbirka, angleško Wikimedia Commons, je zbirka predstavnostnih datotek, katere namen je omogočiti vsakomur dostop do izobraževalnih predstavnostnih vsebin (slik, zvočnih in videoposnetkov) v javni domeni in pod prostimi licencami. Gre za skupen arhiv različnih projektov wmf:Fundacije Wikimedia (angleški samostalnik »commons« pomeni skupno last), vendar je uporaba vsebin dovoljena vsakomur. Zbirke ne gradijo in vzdržujejo plačani umetniki, temveč prostovoljci. Namen projekta je opisan na strani Commons:Merila za vključitev.

Wikimedijina zbirka uporablja isto vikitehnologijo kot Wikipedija in jo lahko ureja vsakdo. Nasprotno kot predstavnostne datoteke, ki so naložene v druge projekte, se v Wikimedijino zbirko naložene datoteke lahko uporabijo na straneh katerega koli projekta Wikimedie, ne da bi jih bilo treba tam znova naložiti.

Projekt se je začel 7. septembra 2004, 30. novembra 2006 je dosegel mejnik 1.000.000 naloženih predstavnostnih datotek in trenutno vsebuje 97.998.352 datotek. Podrobnejše podatke o ozadju projekta najdete v Splošni zavrnitvi odgovornosti, na strani o Wikimedijini zbirki v Wikipediji in na opisni strani projekta v Meta-Wikiju.

Drugače kot v primeru tradicionalnih zbirk predstavnostnih vsebin je vsebina Wikimedijine zbirke prosta. Do kopiranja, uporabe in spreminjanja katere koli tu naložene datoteke ima pravico vsakdo, če le upošteva pogoje, ki jih je določil njen avtor; to pogosto pomeni navedbo vira in avtorjev in objavo kopij/izboljšav pod enakimi pogoji naprej. Pogoji za uporabo posameznih predstavnostnih datotek so navedeni na njihovih opisnih straneh. Wikimedijine zbirke in besedila so objavljeni pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji. Več informacij o ponovni uporabi vsebin boste našli na straneh Commons:Uporaba gradiva zunaj Wikimedie in Commons:Prvi koraki/Nadaljnja uporaba.

Sodelujte

Wikimedijino zbirko lahko najbolj izboljšate, če prispevate tisto, kar znate najbolje:

Prispevajte svoje delo

Če ste dober fotograf, ne oklevajte pri nalaganju svojih datotek, če dobro oblikujete, si poglejte seznam najbolj pogrešanih diagramov in animacij, če ste dober glasbenik ali filmski/gledališki umetnik, ne oklevajte pri objavi posnetkov svojih izvedb prostih del.

Prispevajte svoje znanje

Nikakor pa nalaganje datotek ni nujno. Potrebno je opraviti še ogromno drugega izredno pomembnega dela:

Prispevajte čas

Tudi ni nujno, da ste umetnik ali dobro pišete besedila s pomočjo. Če radi iz kaosa ustvarjate red, potem nam boste lahko pomagali pri naslednjih opravilih.

Ogled

Register

Da bi lahko v Wikimedijino zbirko nalagali datoteke, se morate prijaviti. Registrirate se lahko prek povezave »Log in / create account« (Prijava/registracija) v zgornjem desnem kotu in vpišete uporabniško ime, ki se bo uporabljalo pri vseh vaših nalaganjih in urejanjih slik in besedil. Če pa želite strani le urejati, se vam ni treba prijaviti, čeprav je to zaželeno. Če ste izkoristili možnost poenotene prijave, ste v Zbirko že prijavljeni.

Priročnik prvih korakov

Po registraciji vam bodo močno pomagali priročnik s prvimi koraki in Najpogostejša vprašanja. Tam so na razpolago osnovne informacije o tem, kako si prilagodite vmesnik (na primer jezik), kako naložite datoteko in kako navedete licenco. Za prispevanje ne potrebujete tehničnega znanja. Bodite pogumni in verjemite v dober namen drugih. To je wiki - prav zares je enostavno.

Več informacij boste našli na Portalu skupnosti. Vprašanja lahko postavite Pod lipo ali na IRC-kanalu #wikimedia-commons webchat.

Datoteke v Wikimedijini zbirki so urejene v kategorijah in galerijah. Pregled kategorij, ki jih uporabljamo, je na razpolago na Glavni strani.

Postavite na svojo uporabniško stran polja Babilon, da bodo drugi vedeli, katere jezike govorite, in označite svoje grafične spretnosti. Vse vaše naložitve so shranjene v vaši osebni galeriji. Na pogovornih straneh se podpišite tako, da vtipkate ~~~~. Če kopirate datoteke iz drugega projekta, uporabite orodje FileImporter.

Dodatne storitve in programje

Če želite naložiti večje količine gradiva, lahko uporabite program VicuñaUploader ali Commonist. Če potrebujejte specifične podatke o orodjih za ogled ali urejanje vsebine, si poglejte stran s programjem in stran z orodji.

Upamo, da boste v Wikimedijini zbirki uživali in se zabavali.

Wikimedijino zbirko gosti Fundacija Wikimedia, nepridobitna ustanova, ki gosti tudi druge projekte:
MediaWiki
MediaWiki
MediaWiki
Programje vikispletišč
Wikinovice
Wikinovice
Wikinovice
Proste novice
Wikislovar
Wikislovar
Wikislovar
Slovar in besednjak
Meta-Wiki
Meta-Wiki
Meta-Wiki
Usklajevanje projektov Wikimedie
Wikipedija
Wikipedija
Wikipedija
Prosta enciklopedija
Wikiverza
Wikiverza
Wikiverza
Študijsko gradivo in dejavnosti
Wikiknjige
Wikiknjige
Wikiknjige
Prosti učbeniki in priročniki
Wikipodatki
Wikipodatki
Wikipodatki
Skupna zbirka podatkov
Wikivir
Wikivir
Wikivir
Prosta knjižnica in arhiv
Wikinavedek
Wikinavedek
Wikinavedek
Zbirka navedkov
Wikipotovanje
Wikipotovanje
Wikipotovanje
Vodnik za potovanja
Wikivrste
Wikivrste
Wikivrste
Imenik bioloških vrst