Commons:Mirë se vini

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Welcome and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Welcome and have to be approved by a translation administrator.

Çfarë është Wikimedia Commons?

Wikimedia Commons është një depo e skedarëve të medias që e bën të disponueshme për të gjithë domenin publik dhe përmbajtjen e medias arsimore të licencuar lirisht (imazhe, tinguj dhe videoklipe), në gjuhën e tyre. Ai vepron si një depo e përbashkët për projektet e ndryshme të Fondacioni Wikimedia, por ju nuk keni nevojë t'i përkisni njërit prej atyre projekteve për të përdorur mediat e pritura këtu. Depoja krijohet dhe mirëmbahet jo nga arkivistët me pagesë, por nga vullnetarë. Shtrirja e Commons është vendosur në faqet sfera e projektit.

Wikimedia Commons përdor të njëjtën wiki-technology si Wikipedia dhe të gjithë mund ta modifikojnë atë. Ndryshe nga skedarët e mediave të ngarkuara në projekte të tjera, skedarët e ngarkuar në Wikimedia Commons can be embedded në faqet e të gjitha projekteve të Wikimedia-s pa qenë nevoja që ato të ngarkohen veçmas atje.

Nisur më 7 shtator 2004, Wikimedia Commons goditi 1,000,000 uploaded media file milestone më 30 nëntor 2006 dhe aktualisht përmban skedarë 98.110.380. Më shumë informacione rreth vetë projektit Wikimedia Commons mund të gjenden në General disclaimer, në Wikipedia page about Wikimedia Commons dhe its page in Meta-wiki.

Ndryshe nga magazinat tradicionale të mediave, Wikimedia Commons është "e lirë". Gjithkush lejohet të kopjojë, përdorë dhe modifikojë lirisht çdo skedar këtu për sa kohë që ata ndjekin kushtet e përcaktuara nga autori; kjo shpesh nënkupton kreditimin e duhur të burimit dhe autorit(autorëve) dhe lëshimin e kopjeve/përmirësimeve nën të njëjtën liri për të tjerët. Kushtet e licencës për çdo skedar mediatik individual mund të gjenden në faqen e tyre të përshkrimit. Vetë baza e të dhënave Wikimedia Commons dhe tekstet në të janë të licencuara nën Creative Commons Attribution/Share-Alike License. Më shumë informacion mbi ripërdorimin mund të gjeni te Commons:Reusing content outside Wikimedia dhe Commons:Hapat e para/Përdorimi.

Merr pjesë

Ju mund të përmirësoni më së shumti Wikimedia Commons nëse kontribuoni në atë që mund të bëni më mirë:

Kontribuoni punën tuaj

Nëse jeni një fotograf i mirë, mos hezitoni të kontribuoni me imazhet tuaja të vlefshme. Nëse jeni një projektues i mirë, shikoni se cilat diagrame dhe animacione janë shumë të nevojshme.

Kontribuoni aftësitë tuaja

Sidoqoftë, nuk keni nevojë të ngarkoni skedarët tuaj. Ka shumë punë të tjera shumë të rëndësishme për të bërë:

Kontribuoni kohën tuaj

Ju as nuk keni nevojë të jeni artist apo i zoti në shkrimin e teksteve ndihmëse. Nëse ndiheni si në shtëpinë tuaj duke krijuar rend nga kaosi, atëherë ne mund të përdorim dorën tuaj të ndihmës!

Turne

Regjistrohu

Për të qenë në gjendje të ngarkoni skedarë në Wikimedia Commons, duhet të jeni të identifikuar. Mund të regjistroheni në lidhjen "Identifikohu / krijo llogari" në këndin e sipërm djathtas dhe të futësh një emër përdoruesi që do të përdoret në të gjitha ngarkimet/redaktimet tuaja në imazhe dhe tekste. Megjithatë, nëse thjesht dëshironi të redaktoni faqe, nuk keni nevojë të identifikoheni (edhe pse kjo është e inkurajuar). Nëse keni përfituar nga identifikimi i unifikuar, atëherë jeni regjistruar tashmë në Commons.

Udhëzues për hapat e parë

Skedari ynë i ndihmës fazat e para dhe FAQ do t'ju ndihmojnë shumë pas regjistrimit. Ato shpjegojnë se si të personalizohet ndërfaqja (për shembull gjuha), si të ngarkoni skedarë dhe politikën e licencimit tonë bazë. Ju nuk keni nevojë për aftësi teknike për të kontribuar këtu. "Bëhuni të guximshëm" duke kontribuar këtu dhe "supozoni mirëbesim" për qëllimet e të tjerëve. Ky është një wiki—është vërtet e lehtë.

Më shumë informacion është në dispozicion në Community Portal. Ju mund të bëni pyetje në Village Pump oapo në kanalet IRC #wikimedia-commons webchat.

Skedarët në Wikimedia Commons janë të organizuar në kategori dhe galeri. Një përmbledhje e kategorive që përdorim është në dispozicion në Main Page.

Vendos kutiat Babelfaqen tuaj të përdoruesit në mënyrë që të tjerët të dinë se cilat gjuhë mund të flisni dhe aftësitë grafike. Të gjitha ngarkimet tuaja ruhen në galerinë tuaj personale. Ju lutemi firmosni emrin tuaj në faqet e bisedës duke shtypur ~~~~. Nëse jeni duke kopjuar skedarë nga një projekt tjetër, sigurohuni që t'i përdorni FileImporter.

Shërbime dhe softuer shtesë

Nëse dëshironi të ngarkoni një numër të madh imazhesh, programi VicuñaUloader ose Commonist do të jetë i dobishëm. Nëse keni nevojë për informacion specifik mbi veglat për të parë ose modifikuar përmbajtjen tonë, ju lutemi shikoni faqen e softuerit dhe faqen e veglave.

Shpresojmë se do t'ju pëlqejë këtu dhe do të argëtoheni.

Wikipedia Wikipedia
Enciklopedi
Wikilajme Wikilajme
Gazetari e hapur
Wikifjalori Wikifjalori
Fjalor
Wikilibra Wikilibra
Libra dhe manuale
Wikicitate Wikicitate
Citate
Wikispecies Wikispecies
Direktori llojesh
Wikiversity Wikiversity
Vegla mësimore
Wikivoyage Wikivoyage
Udhëzues udhëtimi
Wikisource Wikisource
Tekste burimore
Wikidata Wikidata
Bazë njohurish
Meta-Wiki Meta-Wiki
Koordinimi
MediaWiki MediaWiki
Zhvillimi i softuerit Wiki