Commons:Wiki Loves Earth 2021 i Sverige

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Wiki Loves Earth 2021 in Sweden and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Wiki Loves Earth 2021 in Sweden and have to be approved by a translation administrator.
Other languages:


Röttlefallet 2020.jpg
Från 1 maj till 31 maj 2021.
Wiki Loves Earth 2021 i Sverige

Wiki Loves Earth är en internationell fototävling för att lyfta fram skyddade naturområden i hela världen på Wikimediaprojekten (företrädesvis Wikipedia och Wikimedia Commons), och det här är den svenska upplagan. Alla kan delta. Det finns en mängd skyddade naturområden i Sverige, och målet med Wiki Loves Earth är att uppmuntra människor att ta fotografier på dem och dela dem under fri licens, så att andra kan ta del av dem. I Sverige pågår tävlingen från 1 maj 2021 till 31 maj 2021.

Under maj månad kan du ladda upp hur många bilder du vill från naturreservat, nationalparker och Unescos biosfärområden, som du besökt med kameran. Bilderna behöver inte vara tagna i maj, men för att delta i tävlingen måste de laddas upp under maj månad. Deltagande bilder ska laddas upp med mallen {{Wiki Loves Earth 2021|SE}}. Efter sista maj kommer juryn att bedöma bilderna och välja ut de femton bästa (uppdelade i kategorierna landskap och makro) som får gå vidare till den internationella finalen.

Delta

Välj ett skyddat naturområde som finns med på listan, ta ett foto och ladda upp det till Wikimedia Commons:

Hitta ett objekt på listan!
Hitta ett objekt på kartan!

Wlm-icon-find-black.svg
Välj bland skyddade naturområden och naturminnen
Det finns mycket skyddad natur i din omgivning!


Wlm-icon-cam-black.svg
Ta kort
För några exempel kan du här hitta bilder från tidigare upplagor av tävlingen.


Wlm-icon-upload-black.svg
Upload
Ladda upp dina foton på skyddad natur.


Noun project bagde logo 937019 cc.svg
Vinnare
I slutet av juli 2021 kommer årets vinnande foton att kungöras.

Priser

De femton bästa bilderna går vidare till den internationella finalen. Den svenska juryn delar också ut nationella priser:

1:a plats: presentkort på 1 500 kronor i en kameraaffär
2:a plats: presentkort på 500 kronor i en kameraaffär
3:e plats: presentkort på 500 kronor i en kameraaffär
4 – 10 plats: en fin vattenflaska, en mugg och en penna

Specialpris
Fotografen till den bästa bilden från ett biosfärområde får ett pris från Svenska Unescorådet.

Varför delta!?

Sverige är ett stort land, täckt av natur. I varje hörn finns det naturområden som är värda att besöka. Den här tävlingen är en fantastisk möjlighet att plocka fram kameran, ge sig av till ett närliggande naturområde i listan, ta några foton och visa planeten Jorden från ditt perspektiv!

Att delta i tävlingen är ett bra sätt att experimentera med kameran på, och att lära sig vilka fotografier som kan få erkännande. Man måste inte vara en professionell fotograf för att ta fotografier som är användbara på Wikipedia. Här är en bra möjlighet att testa! Bidrag till den nationella tävlingen kan komma att väljas ut till den internationella finalen – nämnde vi att det finns fina priser i potten?

Wikimedia Sverige har en teknikpool med flera kameror och objektiv du kan låna. På den här sidan kan du läsa mer om dem och om hur de kan användas för Wiki Loves Earth.

Tävlingsregler

Vi strävar efter att göra tävlingen enkel att delta i. Det finns därför bara några få regler för deltagande. En snabb genomgång:
BKV m 1 jms.svg Alla bidrag måste vara dina egna och uppladdade av dig själv.
BKV m 2 jms.svg Bilderna måste vara uppladdade i maj 2021 för att vara med i tävlingen.
BKV m 3 jms.svg Alla foton måste lämnas med fri licens
BKV m 4 jms.svg För att delta måste du uppge ett aktivt e-postkonto.
BKV h5 jms.svg Godkända platser i tävlingen listas här. Foton på representativa arter för området (djur, växter m.m.) som tas inom området är också kvalificerade om de går att identifiera.
BKV h6 jms.svg Rubrik och beskrivning av bilden krävs
BKV h7 jms.svg Se till att det inte finns några synliga vattenstämplar.
BKV h8 jms.svg Alla bidrag måste vara på åtminstone 2 megapixel.

Vidare finns det några praktiska regler och goda råd på vägen:
BKV m 1 jms.svg Logga in eller skapa ett nytt konto på Wikimedia Commons
BKV m 2 jms.svg Ge dina bilder bra namn
BKV m 3 jms.svg Använd knappen Hitta ett objekt! ovan eller, om du redan känner till den avbildade sajten kan du välja Klicka här för att ladda upp bilder
BKV m 4 jms.svg Se till att kategorisera dina bilder så att det blir lättare för andra att hitta dem!
BKV h5 jms.svg Berätta om dina uppladdningar på sociala media med våra hashtaggar: #WLESverige #WLE2021.
BKV h6 jms.svg Sedan är det bara att invänta resultatet! Lycka till!

Uppdateringar

Besök vår Facebooksida för att ta del av uppdateringar och andra nyheter.

Juryn

Under maj månad kan du ladda upp bilder (gamla eller nya) på monument och platser enligt listan. I slutet av månaden kommer den nationella juryn att granska alla bilder och välja de femton bästa över svenska naturområden och monument, som ska representera Sverige i den internationella finalen. Vid osäkerhet om hur tävlingsreglerna ska gälla bestämmer juryn.

Bedömningskriterier

Juryn kommer att utse vinnare i den internationella tävlingen enligt följande kriterier (uppräknade utan särskild ordningsföljd)

  • Teknisk kvalitet (skärpa, ljus, perspektiv m.m.);
  • Originalitet;
  • Hur användbar bilden är för Wikipedia.

Kategorier: Juryn kommer att skicka 15 bilder till den internationella finalen, uppdelade i kategorierna landskap och makro. Som mest kan 10 bilder per kategori skickas vidare, det är juryn som bestämmer uppdelningen.

Lokal organisatör

Wikimedia Sverige logo - vertical.svg

Hjälp

  • Använd den här kartan för att hitta naturarvsområden nära dig. Om du låter kartan veta din plats kan du se blåa och gröna områden i din närhet. Blåa områden saknar bilder och gröna har bilder sen tidigare, men bilder från alla områden är välkomna i tävlingen.