Commons:Wiki Loves Monuments 2021 i Sverige

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Wiki Loves Monuments 2021 in Sweden and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Wiki Loves Monuments 2021 in Sweden and have to be approved by a translation administrator.
Other languages:
Stenmur från malmbanans lokstallet vid Riksgränsen.jpg
Från 1 till 30 september 2021
Wiki Loves Monuments 2021 i Sverige

Wiki Loves Monuments är en internationell fototävling med syfte att genom Wikimediaprojekten, främst Wikipedia och Wikimedia Commons, lyfta fram minnesmärken över hela världen. Alla kan delta. Genom att bidra med foton till tävlingen hjälper du till att bevara den svenska kulturskatten och att dela med av den via internet till andra som bor i Sverige och till resten av världen.

Under september kan du ladda upp hur många bilder du vill från minnesmärken och byggnader som du besökt med kameran. Bilderna behöver inte vara tagna i september, men för att delta i tävlingen måste de laddas upp under september månad. Deltagande bilder ska laddas upp med mallen {{Wiki Loves Monuments 2021|SE}}. Efter sista september kommer tävlingsjuryn att bedöma bilderna och välja ut de tio bästa svenska bilderna, som får gå vidare till den internationella finalen.

Deltag

Besök ett fornminne eller en byggnad enligt listan nedan, ta ett foto och ladda upp till Wikimedia Commons:

Hitta ett objekt på listan

Hitta ett objekt på kartan

Wlm-icon-find-black.svg
Besök ett fornminne eller en skyddad byggnad
Det finns många fornminnen och skyddade byggnader att välja mellan!


Wlm-icon-cam-black.svg
Ta kort
Ta med din kamera, och utforska monumenten!


Wlm-icon-upload-black.svg
Ladda upp
Ladda upp dina foton på kulturarv.


Emojione 1F3C6.svg
Vinnare
I slutet av oktober 2021 kommer årets vinnande fotografier att kungöras.

Varför delta?

Sverige är ett stort land med många kulturminnen. Det finns många ställen som är värda ett besök. Den här tävlingen är ett bra tillfälle att plocka fram kameran, besöka några kulturminnen och ta några foton att visa för resten av världen!

Att delta i tävlingen är ett bra sätt att experimentera med kameran på, och att lära sig vilka fotografier som kan få erkännande. Man måste inte vara en professionell fotograf för att ta fotografier som är användbara på Wikipedia. Här är en bra möjlighet att testa! Bidrag till den nationella tävlingen kan komma att väljas ut till den internationella finalen – nämnde vi att det finns fina priser i potten?

Wikimedia Sverige har en teknikpool med flera kameror och objektiv du kan låna. På den här sidan kan du läsa mer om dem och om hur de kan användas för Wiki Loves Monuments.

Tävlingsregler

Vi strävar efter att göra tävlingen enkel att delta i. Det finns därför bara några få regler för deltagande. En snabb genomgång:
BKV m 1 jms.svg Alla bidrag måste vara dina egna. Det är inte tillåtet att lämna bidrag från andra fotografer eller göra nya foton av andra bilder.
BKV m 2 jms.svg Bilderna måste vara uppladdade i september 2021 för att vara med i tävlingen
BKV m 3 jms.svg Alla foton måste lämnas med fri licens
BKV m 4 jms.svg För att delta måste du uppge ett aktivt e-postkonto.
BKV h5 jms.svg En lista på platser som är godkända i tävlingen finns nedan.
BKV h6 jms.svg Rubrik och beskrivning av bilden krävs
BKV h7 jms.svg Se till att inte ladda upp samma bild flera gånger
BKV h8 jms.svg Alla bidrag måste vara på åtminstone 2 megapixel.

Vidare finns det några praktiska regler och goda råd på vägen:
BKV m 1 jms.svg Logga in eller skapa ett nytt konto på Wikimedia Commons
BKV m 2 jms.svg Ge dina bilder bra namn
BKV m 3 jms.svg Ladda upp bilder genom att klicka på rätt objekt i kartan eller genom att hitta objektet i listorna här. Om du redan kan objektets ID kan du använda uppladdningsformulären direkt för ett snabbare sätt : byggnader, fornlämningar, arbetslivsmuseer, fartyg.
BKV m 4 jms.svg Se till att kategorisera dina bilder så att det blir lättare för andra att hitta dem!
BKV h5 jms.svg Berätta om dina uppladdningar på sociala media med våra fyrkantstaggar: #WLMSverige #WLM2021.
BKV h6 jms.svg Sedan är det bara att invänta resultatet! Lycka till!

Tävlingsledning

* Wikimedia Sverige

Kontakta oss

Besök gärna vår Facebooksida för att ta del av uppdateringar och andra nyheter.

Jury

I september kan du ladda upp så många bilder – nytagna eller gamla – du vill på de platser du har besökt, från listorna över kulturarv ovan. I slutet av månaden kommer den nationella juryn att bedöma fotografierna, och välja ut de tio bästa bilderna på svenska kulturarvsmonument för att representera Sverige i den internationella finalen. Vid eventuella tveksamheter vad gäller reglerna bestämmer juryn i slutändan.

Godkända objekt

Tävlingsnamnet anspelar på monument, och i den svenska tävlingen innebär det bilder från fyra kategorier av minnesmärken: skyddade byggnader, fornminnen, K-märkta fartyg och arbetslivsmuseer. Vart och ett av dessa objekt har fått en officiell, unik identifieringskod och varje officiellt identifierat objekt är godkänt i tävlingen. Listorna nedan är möjligen inte helt uppdaterade.

Ange ID-numret i tävlingens uppladdningsverktyg för automatisk märkning. När du laddar upp på andra vis kan du använda någon av mallarna nedan.

Mallen {{Wiki Loves Monuments 2021|SE}} läggs automatiskt till i beskrivningen när du använder verktyget. Om du laddar upp på något annat sätt – se till att lägga till mallen själv!

Bedömningskriterier

Juryn kommer att utse vinnare i den internationella tävlingen enligt följande kriterier (uppräknade utan särskild ordningsföljd):

  • Teknisk kvalitet (skärpa, ljus, perspektiv m.m.);
  • Originalitet;
  • Hur användbar bilden är för Wikipedia.

Nätverk

Wikimedia Sverige logo - vertical.svg

Hjälp

Använd den här sökningen för att hitta bilder utan {{Wiki Loves Monuments 2021}} och lägg till mallen med korrekt ID.