File:Пролог стихуван за март-август - втора четвртина на 15 век и трета четвртина на 14 век.pdf

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Go to page
next page →
next page →
next page →

Original file(1,516 × 1,050 pixels, file size: 52.78 MB, MIME type: application/pdf, 293 pages)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary

[edit]
Description
Македонски: Опис: Пролог стихуван за летната половина од годината - март-август, српска рецензија од втората четвртина на XV и третата четвртина на XIV век.

Хартија: 27,5 х 20 см.; 292 листа: л. 1-193 од првата половина на XV век, л. 194-292 од околу 1370 година. На почетокот од вториот дел, пред л. 194 изгубени се 4 листа; меѓу листовите 225 и 226 нема 2 листа (крајот од 29 свеска).

Писмо: Во вториот дел на книгата (XIV век) по 30 реда - некалиграфски устав со полууставни елементи. Српска рецензија од Рашката школа, без акценти, со еден ь; запирката се јавува многу ретко; широко Е, I пред вокали. Во првиот дел (XV век) писмо по 23 реда од 3 раце, од ист тип и правопис. Српска редакција, со влијание од Ресавската школа со консеквентна употреба на акценти, интерпункција со запирка, главно со еден ь. Првата рака, л. 1-5 со букви од правилна форма што го поддржуваат уставот; иницијали со извивки, црвеното мастило ја зачувало јаката боја. Втората рака, л. 5-76 - полуустав од заоблен тип, акценти со многу тенки потези, црвеното мастило е многу избледено. Третата рака л. 76‛-135 е од сличен тип, мастилото посветло со жолтеникав тон. Л. 136-193 - е исто така испишан од првата рака.

Водени знаци: Нема.

Орнаментика: Знаменца нема. Во ракописот од XIV век иницијалите се едноставни. Во ракописот од XV век иницијалите се од поголем размер со скромни извивки. Во вториот (стариот) дел од книгата се среќаваат две варијанти на „круша со два листа“
Во првиот дел се среќаваат: „ножици“ на мрежи, „три рида“ и „шестар“.

Повез: Од XV век. Штици со жлеб по рабовите во темнокафена кожа. Однапред рамка со ромб и дијагонали внатре и со крстови од палмети и розети во полиња. Одзади се наоѓаат ромб и дијагонали без рамка, во полињата има розети, палмети и орнаментални котелци.

Содржина: Пролог со стихови за летната половина на годината.

Потекло: N/A
English: This material/file, old text slavonic script manuscript, is provided according to signed Memorandum for collaboration between Wikimedia Macedonia and National and University Library "St. Kliment of Ohrid".
Date
Source http://staroslovenski.nubsk.edu.mk/
Author Unknown authorUnknown author

Локација: Скопска Митрополија. http://staroslovenski.nubsk.edu.mk/prolog-stihuvan-mart-avgust-15-16.html

Licensing

[edit]
Public domain

This work is in the public domain in its country of origin and other countries and areas where the copyright term is the author's life plus 70 years or fewer.


You must also include a United States public domain tag to indicate why this work is in the public domain in the United States. Note that a few countries have copyright terms longer than 70 years: Mexico has 100 years, Jamaica has 95 years, Colombia has 80 years, and Guatemala and Samoa have 75 years. This image may not be in the public domain in these countries, which moreover do not implement the rule of the shorter term. Honduras has a general copyright term of 75 years, but it does implement the rule of the shorter term. Copyright may extend on works created by French who died for France in World War II (more information), Russians who served in the Eastern Front of World War II (known as the Great Patriotic War in Russia) and posthumously rehabilitated victims of Soviet repressions (more information).

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current12:19, 16 May 2013Thumbnail for version as of 12:19, 16 May 20131,516 × 1,050, 293 pages (52.78 MB)Brest (talk | contribs)User created page with UploadWizard

There are no pages that use this file.

Metadata