File:Стојков празничен минеј - крај на 14 век.pdf

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Go to page


Original file(1,052 × 770 pixels, file size: 42.76 MB, MIME type: application/pdf, 312 pages)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary[edit]

Description
Македонски: Опис: Стојков празничен минеј за цела година, македонска безјусова редакција, од четврта четвртина на XIV век.

Хартија: 29 х 18 см., 314 листови. Размер во текстовното поле 21 х 14,5 см. Тетратки по 8 листа, пагинирани со кирилски бројки во почетокот и на крајот од секоја свеска. При подврзувањето во XVIII век доста е пореметена оригиналната кирилска пагинација. Хартијата не е многу дебела. Листовите 1 и 314 се празни. Тие се додадени во XVIII век при подврзувањето и обновувањето на ракописот. Книгата е комплетна и добро зачувана.

Писмо: Од две раце. Прва рака од л. 2-8‛ и од 41-56‛, а останатиот текст е од втората рака. Кај двете раце по 31 ред во две колони. Писмото е уставно со полууставни елементи. Кај двете раце правописот е безјусов, со еден ер од рашката правописна школа, со широко є и ї пред вокали. Од надредните знаци многу ретко се среќаваат акцентни знаци, почесто кендемата за означување на должината. Интерпункцијата е изразена со точка. Насловите и почетните букви се црвени, а останатиот текст со кафено-црно мастило.

Водени знаци: „Два круга пресечени со стап“, „Крушка со два листа“, „Школка“, „Лак“, „Коњ“ и непознат знак во форма на „Рак“ на хартија од крајот од XIV век. „Три полумесечини“ на хартијата додадена при подврзијата во XVIII век.

Орнаментика: Орнаментиката е изразена преку иницијални почетни букви како на пр.: л. 3 „Г“, л. 3‛ „П“, л.14 „Б“ и „П“, л. 43 „В“, л. 109‛ „В“ и „Б“, л. 130 „П“ и „Ѡ“, л. 142 „С“ и „В“, л. 163 „В“, л. 164 „Т“, „С“ и „Р“, л. 194‛, 195 и 218 „Р“, л. 305 „С“. На л. 307 се наоѓа скромно тесно правоаголно знаменце со кругови и со гранчиња на четирите страни излезени надвор од правоаголното знаменце, и со крст на средината. Целото знаменце е направено со црвено мастило.

Повез: Две даски завиткани со орнаментирана кафена кожа. Има остаток од копчиња и ремчиња за закопчување. Повезот е од XVIII век.

Содржина: Празничен минеј за цела година.

Потекло: Ракописот е најден во црквата во с. Бенче - Поречие.
English: This material/file, old text slavonic script manuscript, is provided according to signed Memorandum for collaboration between Wikimedia Macedonia and National and University Library "St. Kliment of Ohrid".
Date
Source http://staroslovenski.nubsk.edu.mk/
Author Unknown authorUnknown author

Локација: НУ-НУБ „Св. Климент Охридски“ - Скопје. http://staroslovenski.nubsk.edu.mk/stojkov-praznicen-minej-14v.html

Licensing[edit]

Public domain

This work is in the public domain in its country of origin and other countries and areas where the copyright term is the author's life plus 70 years or fewer.


Dialog-warning.svg You must also include a United States public domain tag to indicate why this work is in the public domain in the United States. Note that a few countries have copyright terms longer than 70 years: Mexico has 100 years, Jamaica has 95 years, Colombia has 80 years, and Guatemala and Samoa have 75 years. This image may not be in the public domain in these countries, which moreover do not implement the rule of the shorter term. Côte d'Ivoire has a general copyright term of 99 years and Honduras has 75 years, but they do implement the rule of the shorter term. Copyright may extend on works created by French who died for France in World War II (more information), Russians who served in the Eastern Front of World War II (known as the Great Patriotic War in Russia) and posthumously rehabilitated victims of Soviet repressions (more information).

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current12:22, 16 May 2013Thumbnail for version as of 12:22, 16 May 20131,052 × 770, 312 pages (42.76 MB)Brest (talk | contribs)User created page with UploadWizard

There are no pages that use this file.

File usage on other wikis

The following other wikis use this file:

Metadata

Structured data

Items portrayed in this file

depicts

16 May 2013