File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Draadpop voorstellende een blanke man in een stuk over AIDS TMnr 5550-18.jpg

Une page de Wikimedia Commons, la médiathèque libre.
Aller à : navigation, rechercher
Fichier d’origine(416 × 700 pixels, taille du fichier : 198 Kio, type MIME : image/jpeg)

Description[modifier]

Titre
Nederlands: Marionet
Nederlands: Draadpop, voorstellende een blanke man in een stuk over AIDS

English: Wooden string puppet, representing a white man
Description
Nederlands: Door middel van eenvoudige houten draadpoppen vertellen de spelers van Compagnie Danaye uit Togo verhalen en legenden. De poppenspeler Danaye (zijn naam betekent "Vergelijk jezelf niet met anderen") leerde in Europa poppenspelen, maar zijn inspiratie komt uit zijn eigen achtergrond. Danaye combineert op zijn eigen manier het Europese en het Afrikaanse poppenspel. De personages zijn dan ook nogal uiteenlopend: van katholieke priesters, via Europese ontwikkelingswerkers, naar Afrikaanse mensen en geesten. In de ogen van Danaye zijn de poppen heilig, omdat ze op de beelden lijken die de geesten van de voorouders voorstellen. In beide gevallen wordt geheiligd hout gebruikt. Er treden ook geesten op in zijn stukken. Hij stelt het zo: "We zijn met God verbonden door onzichtbare draden".

Praktisch alle leden van de groep zingen en bespelen muziekinstrumenten (trommen en kleinere percussie instrumenten). De taal wordt aangepast aan het gebied waar wordt opgetreden.

Het stuk "AIDS! Als ik dat geweten had!" werd geschreven door Danaye, samen met leden van de Togolese Associatie van Vrouwen tegen Aids (A.T.F.S.). De draadpoppen die in dit stuk optreden zijn door Danaye en zijn groep gemaakt, evenals de muziekinstrumenten en het achterdoek. Ze zijn door het Tropenmuseum aangekocht, na een optreden in Dapaong in het noorden van Togo, op 1 December 1993 (internationale AIDS-dag).

Zo vertellen Danaye en zijn groep door middel van poppenspel oude traditionele verhalen, maar geven ze ook kritiek op de actuele situatie en lichten ze de mensen voor over AIDS.

Deze poppen (5550-11 t/m 20) stellen de Professor en een groep mensen voor. De professor legt uit wat aids betekent, wat de oorzaken zijn en hoe het wordt overgedragen. De ziekte is niet te genezen. Je kunt het alleen voorkomen. Door veilig te vrijen (met een condoom), en niet vreemd te gaan. Sommige toehoorders zijn erg geschrokken, maar anderen geloven de professor niet. Ze gaan vrolijk door en ontmoeten hun liefjes in de bar 'Mijn voet, jouw voet'. Ze maken grapjes over aids en zeggen dat het een uitvinding is van de blanken om hen angst aan te jagen en te beletten om te vrijen...Pas als een van de groepsleden overlijdt en een paar anderen seropositief zijn, dringt het tot hen door wat aids is.
Date avant 1994
Dimensions circa 63 x 20cm (24 13/16 x 7 7/8in.)
Numéro d'inventaire 5550-18
Notes
Nederlands:
Culturele Herkomst: Westelijke Guinee kustgebied
Functionele categorie: aanschouwelijk maken, explicatie, overdracht, marionettes; string puppets; shadow puppets, poppen, marionetten, schaduwpoppen, visualiseren, visualization, explanation, explication
Geografische Herkomst: Lomé
Materiaal - hoofd: hout
Materiaal - overig: katoen, verf
Objecttrefwoord: marionetten, toneelpoppen
Techniek: Beschilderd, Gesneden
Source/Photographe Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Conditions d'utilisation[modifier]

Ce fichier a été fourni à Wikimedia Commons par la Fondation Nationaal Museum van Wereldculturen dans le cadre d'un projet de coopération. La Fondation, qui comprend les collections du Tropenmuseum, Afrika Museum et Museum Volkenkunde, ne fournit que des images produites par son personnel ou qui sont libres de droit.

العربية | dansk | Deutsch | English | français | മലയാളം | Plattdüütsch | Nederlands | Bahasa Indonesia | Tiếng Việt | +/−

w:fr:Creative Commons
paternité partage à l’identique
Ce fichier est disponible selon les termes de la licence Creative Commons Attribution - Partage dans les Mêmes Conditions 3.0 (non transposée).
Attribution: Tropenmuseum, part of the National Museum of World Cultures
Vous êtes libre :
  • de partager – de copier, distribuer et transmettre cette œuvre
  • d’adapter – de modifier cette œuvre
Sous les conditions suivantes :
  • paternité – Vous devez citer le nom de l’auteur original de la manière indiquée par l’auteur de l’œuvre ou le titulaire des droits qui vous confère cette autorisation (mais pas d’une manière qui suggérerait qu’il vous soutienne ou approuve votre utilisation de l’œuvre).
  • partage à l’identique – Si vous modifiez, transformez, ou vous basez sur cette œuvre, vous devez distribuer l’œuvre résultante sous la même licence ou une licence similaire à celle-ci.

This file by Tropenmuseum was uploaded as part of the Share Your Knowledge project developed within WikiAfrica. WikiAfrica

Historique du fichier

Cliquer sur une date et heure pour voir le fichier tel qu'il était à ce moment-là.

Date et heureVignetteDimensionsUtilisateurCommentaire
actuel21 juillet 2012 à 09:32Vignette pour la version du 21 juillet 2012 à 09:32416 × 700 (198 Kio)M.casanova (discussion | contributions)
  • Vous ne pouvez pas remplacer ce fichier.

Métadonnées