File:Prižig napisa Tito na Sabotinu, 8. 5. 2014, 3. del.webm

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Prižig_napisa_Tito_na_Sabotinu,_8._5._2014,_3._del.webm(WebM audio/video file, VP8/Vorbis, length 27 min 37 s, 640 × 360 pixels, 888 kbps overall)

Summary[edit]

Description
Slovenščina: 10. tradicionalna baklada na Sabotinu na predvečer dneva zmage, organizatorji: Območno združenje borcev NOB Nova Gorica (Skupina Maj 45) in Puntarji Slovenije (Gibanje za aktivno državljanstvo).

Člani skupine Puntarji Slovenije (gibanje za aktivno državljanstvo) in člani sekcije Maj 45 so 8. maja zvečer ponovno izvedli tradicionalno prižiganje bakel ob napisu Tito na Sabotinu. Na enak način je napis Tito zasvetil še na treh drugih primorskih hribih - nad Renčami, Bukovico in Dekani.

»Danes je boj proti fašizmu in nacizmu vsaj tako pomemben kot je bil v času italijanske okupacije in druge svetovne vojne. Bolj kot spomin je napis TITO opomin, da nam danes uničujejo javno zdravstvo, javno šolstvo, da razprodajajo podjetja in uničujejo delovna mesta. Medtem, ko vlade druga za drugo poslušno izpolnjujejo politiko neoliberalizma in po naročilu evropskih birokratov in finančnih centrov moči iztiskajo še zadnjo kapljo znoja iz navadnega človeka, mafijska sprega politike in kapitala nemotena prenaša milijarde v tujino, nam pa puščajo bedo, krizo in kredite,« so zapisali v pozivu na njihovi facebook strani. Slavnostni govornik je bil član predsedstva Združenja zveze borcev Milan Gorjanc. Nekaj pozdravnih besed so izrekli tudi Puntarji Slovenije, za glasbeni program je poskrbel raper Darko Nikolovski. Baklajade so bile na več koncih Primorske.

Vrh Sabotina je v preteklosti dolgo časa nosil napis »Naš Tito«. Tega so aktivisti Puntarjev Slovenije in Zveze borcev NOB aprila 2014 obnovili in spremenili v »Tito«. Črke so visoke 25 metrov, v dolžino pa meri napis skoraj sto metrov. Neznanci so napis v noči med 7. in 8. majem 2014 kamne premetali v napis JJ, ki pa na Sabotinu ni ostal dolgo viden.
Date
Source Own work
Author MZaplotnik

Licensing[edit]

I, the copyright holder of this work, hereby publish it under the following license:
w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must attribute the work in the manner specified by the author or licensor (but not in any way that suggests that they endorse you or your use of the work).
  • share alike – If you alter, transform, or build upon this work, you may distribute the resulting work only under the same or similar license to this one.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current13:50, 31 May 201427 min 37 s, 640 × 360 (175.48 MB)MZaplotnik (talk | contribs)User created page with UploadWizard
  • You cannot overwrite this file.

There are no pages that link to this file.

Transcode status

Update transcode status
FormatBitrateDownloadStatusEncode time
WebM 360P561 kbps
Download file
Completed 14:27, 31 May 201437 min 25 s
WebM 240P331 kbps
Download file
Completed 16:53, 26 February 201722 min 36 s
WebM 160P236 kbps
Download file
Completed 07:07, 27 February 201716 min 13 s

Metadata