Иван III Васильевич

Wikimedia Commons, 자유로운 미디어 저장소
(Ivan III of Russia에서 넘어옴)
둘러보기로 가기 검색하러 가기
English: Ivan III Vasilevich (Иван III Васильевич) (January 22, 1440 - October 27, 1505), also known as Ivan the Great, was a grand duke of Muscovy who first adopted a more pretentious title of the "grand duke of all the Russias".
Македонски: Иван III Велики (роден на 22 јануари 1440 во Москва - починал на 27 октомври 1505 во Москва), познат и како Иван Велики бил кнез на Московското кнежество и „голем кнез на сите Руси“ (руски: Великий князь всея Руси), понекогаш нарекуван како „обединувач на сите руски земји“, тој тројно ја зголемил територијата на неговата држава, го реновирал московскиот Кремљ и ги поставил темелите на руската држава.