MediaWiki talk:Uploadtext/mkfromwikimedia

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search

{{editprotected}}

Овој образец служи само за подигање на дела првично подигнати на друг проект на Викимедија. Ако сакате да подигнете дело од други извори, користете поинаков образец.

Користете ја алатката CommonsHelper за лесен пренос на слики од дуги Викимедиини проекти (Википедија, Викикниги, Викивести и тн.) Ризницата. Пополнете го податоците, и алатката ќе ви даде опис што ќе го прекопирате во полето подолу.

Без праведна употреба Ризницата НЕ ДОЗВОЛУВА ПРАВЕДНА УПОТРЕБА. Сликите за праведна употреба на македонската Википедија, англиската Википедија и други проекти што ги дозволуваат, НЕ смеат да се префрлаат тука.
Информации за извор Добро проценете дали подигачот навел соодветни податоци. Сликите без јасни и доверливи информации за извор НЕ треба да се префрлаат - најпрво разјаснете ги информациите за изворот.
Подигајте високи резолуции За слики, зачувајте ја оригиналната високорезолутивна верзија на податотеката. Ако името под кое е зачувана содржи нешто од типот „300px-“, тогаш тоа не е највисокорезолутивната верзија.
Описно име Ако оригиналот има неописно име (особено ако е автоматски зададено од фотоапаратот), тогаш ќе мора да го смените. Со ова се намалува можноста за дуплирања на имињата, и овозможува полесно наоѓање на податотеката.
Врска до оригиналот Секогаш ставајте врска до изворната (оригиналната) слика како извор. Треба да сме сигурни дека податотеките навистина се слободно лиценцирани, и затоа ако не ставите ваква врска, тогаш веројатно ќе ја избришеме од Ризницата.
Додајте категории Додавајте им категории на сликите. Со ова другите корисници ќе можат да го пронајдат делото.

Ознаки за лиценци:

{{GFDL-self}} треба да стане {{GFDL-user-w|код на проектот|име на проектот|корисничко име}}

  • код на проектот: на пр. „mk“ (води до Википедија по основно) или пак „de:wiktionary“
  • име на проектот: назив со зборови, на пр. „македонска Википедија“, „германски Викиречник“
  • корисничко име: корисничко име на изворниот подигач

Истите параметри важат и за {{PD-self}} што се претвора во {{PD-user-w|код на проектот|име на проектот|корисничко име}}.

Ако префрлате податотека од англиската Википедија, бидете особено внимателни со податотеките означени со {{PD-US}}. Ризницата ги прифаќа оние означени со {{PD-US}} само ако се дела од САД. Ако делото не е од САД (на пр. бидејќи било првично објавено во друга земја, или пак авторот на бил Американец и не живеел во САД), тогаш делото можете да го подигнете само доколку авторот починал пред повеќе од 70 години. Во тој случај означете ја податотеката со {{PD-old}}.

Ископирајте го следново во полето за опис
и пополнете ги податоците
:
{{Information
|Description=
|Source=
|Date=
|Author=
|other_versions=
}}