Template:Not-free-US-FOP/mk

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Possibly copyrighted in the U.S.

Ова дело може да не е достапно под слободна лиценца во САД бидејќи се темели на ликовно или вајарско дело кое може да е заштитено согласно законот за авторското право на САД. (Ризницата е вдомена во САД и затоа за неа важи американското право.)
  • Во изворната земја на ликовното или вајарското дело, сликањето на вакви дела трајно поставени во јавен простор обично не го нарушува авторското право на нив, согласно начелото „слобода на панорама“.
  • Американското право не признава слобода на панорама за ликовни и вајарски дела, а според начелото на место на заштита, судовите во САД може да го применат американскиот стандард, наспроти стандардот во земјата на творба. Меѓутоа, засега во практика не е воспоставено дали овој приод треба да важи за слободата на панорама или не.
Тековното правило на Ризницата наложува прифаќање на фотографиите од ликовни и вајарски дела опфатени од слободата на панорама во нивните изворни земји. Ова правило може да се измени во иднина, зависно од исходот од расправите во заедницата и новата судска пракса.
Ова не претставува важечка лиценцна ознака на Ризницата; податотекава мора да биде прифатлива според слободата на панорама во изворната земја — во спротивно ќе биде избришана.

català  Deutsch  English  español  français  italiano  português  português do Brasil  sicilianu  македонски  한국어  日本語  中文(简体)  中文(繁體)  +/−

NOTE: Please do not use this template directly! This is just for translation. Use {{Not-free-US-FOP}} instead.