Template:PD-BY-exempt/mk

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Јавна сопственост Ова дело не подлежи на авторски права согласно Законот за авторското право и сродните права на Белорусија бр. 370-XIII од 16 мај 1996.

Член 8. Дела што не подлежат на авторски права

  1. Не подлежат на авотрски права:
    • службени документи (закони, пресуди, други текстови од правен, административен и правосуден карактер), како и нивните службени преводи;
    • државни симболи и знаци (знаме, грб, химна, одликувања, банкноти и други обележја[1]);
    • фолклорни дела со непознат автор.
  2. Авторското право не важи за идеи, постапки, системи, начини на работа, замисли, начела, откритија или прости информации сами по себе, дури и ако се изразени, наведени, објаснети или овоплотени во делото.

Полн текст на Законот: на руски, на англиски.

  1. Поштенските марки се сметаат за државни симболи според Член 1 на Законот за поштенските служби на Република Белорусија бр. 258-З од 15 декември 2003 г. (ru)
Coat of arms of Belarus.svg

Забелешка – Според меѓурепубличките и меѓународните спогодби Република Белорусија е правен наследник на Белоруската Советска Социјалистичка Република, и затоа оваа ознака важи и за државните и службени симболи и документи на Белоруската СССР.

Предупредување – Оваа ознака не важи за предложени официјални симболи и нацрти на службени документи, кои може да бидат заштитени со авторски права.


беларуская | беларуская (тарашкевіца)‎ | English | македонски | русский | українська | +/−

НАПОМЕНА: Не користете ја предлошкава непосредно!! Ова е само превод. Место неа, користете {{PD-BY-exempt}}!
NOTE: Please do not use this template directly! This is just for translation. Use {{PD-BY-exempt}} instead!