Template:PDF/mk

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Оваа податотека е во PDF-формат.

Преносниот формат за документи (Portable Document Format, PDF) е податотечен формат на Adobe Systems создаден за размена на документи. PDF се користи за претставување на дводимензионални документи на начин независен од програмската и машинската опрема, и оперативниот систем. Секоја PDF-податотека содржи целосен опис на дводимензионален документ со утврден распоред кадешто е сместен текстот, фонтовите, сликите и дводимензионалната векторска графика кои ги сочинуваат документите.

Најдобриот начин на преглед на PDF-податотеки е локално, со приклучок за прелистувач.
Универзален приклучок ќе најдете на Adobe Systems.

NOTE: Please do not use this template directly! This is just for translation. Use {{PDF}} instead.