Template:Pengo IUCN/mk

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

অসমীয়া | Afrikaans | asturianu | български | বাংলা | भोजपुरी | català | čeština | dansk | Deutsch | Ελληνικά | English | español | eesti | euskara | suomi | français | galego | עברית | हिन्दी | magyar | íslenska | italiano | 日本語 | ភាសាខ្មែរ | kurdî | Latina | lietuvių | македонски | Bahasa Melayu | Napulitano | norsk | polski | português | română | русский | slovenčina | slovenščina | ไทย | українська | 中文 | 中文(繁體)‎ | +/− Графички приказ на категориите на Црвениот список на МСЗП.

Категории на Црвениот список на Меѓународен сојуз за заштита на природата (МСЗП, IUCN)

Категории со низок ризик
Категории и критериуми 2001
(верзија 3.1)
Опис Категории и критериуми 1994
(верзија 2.3)
Status iucn3.1 LC mk.svg Незагрозени (LC или LR/lc), најнизок ризик. Не се квалификува за поризична категорија. Вклучува групи кои се широко распространети и во изобилство. Status iucn2.3 LC mk.svg
Status iucn3.1 NT mk.svg Скоро загрозени (NT или LR/nt), близу е до вклучување или најверојатно ќе биде вклучена во загрозена категорија во блиската иднина. Status iucn2.3 NT mk.svg
Категоријата повеќе не се користи. Зависни од заштитата (LR/cd), постои активна програма за заштита на соодветната група, чиешто прекратување би довело до вклучување на групата во загрозена категорија во рамките на 5 години. Status iucn2.3 CD mk.svg
Загрозени категории
Категории и критериуми 2001
(верзија 3.1)
Опис Категории и критериуми 1994
(верзија 2.3)
Status iucn3.1 VU mk.svg Ранливи (VU), се смета дека се изложени на висок ризик од исчезнување во природата. Status iucn2.3 VU mk.svg
Status iucn3.1 EN mk.svg Загрозени (EN), се смета дека се изложени на многу висок ризик од исчезнување во природата. Status iucn2.3 EN mk.svg
Status iucn3.1 CR mk.svg Критично загрозени (CR), изложени се на крајно висок ризик од исчезнување во природата. Status iucn2.3 CR mk.svg
Други категории
Категории и критериуми 2001
(верзија 3.1)
Опис Категории и критериуми 1994
(верзија 2.3)
Status iucn3.1 EW mk.svg Изумрени во природата (EW), преживеале едниствено како домашни животни, во резервати, или како натурализирана популација вон традиционалната им зона. Status iucn2.3 EW mk.svg
Status none DD.svg Недоволни податоци (DD), недоволни информации за да се направи директна или индиректна проценка на ризикот на нивно изумирање. Status none DD.svg
Неоценети (NE), сè уште не се оценети според критериумите.
Status none PE.svg Можно е да изумреле (PE), категорија која се користи од BirdLife International, поткатегорија на CR. Status none PE.svg
Status none PEW.svg Можно е да изумреле во природата (PEW), категорија која се користи во IUCN Red List, поткатегорија на CR. Status none PEW.svg
Status iucn3.1 EX mk.svg Изумрени (EX), нема основани сомненија дека последната единка умрела. Status iucn2.3 EX mk.svg

Лиценцирање[edit]

Графички уредник: Петер Халас. (User:Pengo): Превел: guitardemon.