Template:Potd/2018-10-08 (mk)

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Мавзолејот „Шах чераг“ (Крал на светлината) — гробница и џамија во Шираз, Иран. Ова е почивалиште на браќата Ахмед и Мухамед, синови на имамот Муса ел-Кадим и браќа на имамот Али ер-Рида, Браќата пребегале во Шираз со абасидскиот прогон на шиитите. Гробницата се прочула како место за поклонение во XIV век кога кралицата изградила џамија и медреса во нивна чест.

 Template:Potd/2018-10-08
This is the Macedonian translation of the Picture of the day description page from .

Мавзолејот „Шах чераг“ (Крал на светлината) — гробница и џамија во Шираз, Иран. Ова е почивалиште на браќата Ахмед и Мухамед, синови на имамот Муса ел-Кадим и браќа на имамот Али ер-Рида, Браќата пребегале во Шираз со абасидскиот прогон на шиитите. Гробницата се прочула како место за поклонение во XIV век кога кралицата изградила џамија и медреса во нивна чест.

Descriptions in other languages: