Translations:Commons:Derivative works/27/fi

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

!!FUZZY!!Sculptures, paintings, action figures, and (in many cases) toys and models do not have utilitarian aspects and therefore in the United States (where Commons is hosted) such objects are generally considered protected as copyrighted works of art. A toy airplane, for example, is mainly intended to portray the appearance of an airplane in a manner similar to that of a painting of an airplane.[1] On the other hand, ordinary alarm clocks, dinner plates, gaming consoles— as well as actual, full-scale planes— are not generally copyrightable... though any design painted on the dinner plate would likely be subject to copyright protection, as would an alarm clock in the shape of Snoopy the dog.

Vain luovat ja omaperäiset taideteokset ovat tekijänoikeuden alaisia. Käyttöesineet eivät saa tekijänoikeuden suojaa, vaikka joku ne olisikin muotoillut. Tämä koskee niin kulkuneuvoja, sähkölaitteita, työkaluja kuin huonekalujakin. Tekijänoikeus ei ulotu esimerkiksi autoihin, koska ne eivät ole luovia ja omaperäisiä taideteoksia. Kuitenkin esimerkiksi auton kyljessä oleva mainos voi saada tekijänoikeuden suojan.

Huomaa, että vaikka yleensä esimerkiksi juomalasit ja vaasit ovat tekijänoikeuden ulkopuolella, ne saattavat joskus olla niin monimutkaisesti koristeltuja, että ne saavatkin tekijänoikeuden suojan. Samaten myös sarjakuvahahmon näköinen herätyskello voi nauttia tekijänoikeuden suojaa, vaikka normaali herätyskello ei saakaan tekijänoikeuden suojaa. Katso myös joitakin oikeustapauksia.

Tekijänoikeuden sijaan käyttöesineitä suojaavat yleensä teollisoikeudet, kuten mallisuojat ja patentit. Ne estävät kilpailijoita hyödyntämästä käytettyä muotoilua ja tekniikkaa, mutta ne eivät estä esineestä otetun kuvan käyttämistä ja levittämistä. Siksi teollisoikeuksien suojaamista käyttöesineistä otettujen valokuvien ja muiden jäljennösten tallentaminen Commonsiin on sallittua.

Tekijänoikeuden suojaa ja tavaramerkkioikeuden suojaa nauttivia vaatteita pitävistä henkilöistä otettujen kuvien tallentaminen Commonsiin on sallittua. Katso tämä asiantuntijan kommentti.

  1. Cite error: Invalid <ref> tag; no text was provided for refs named NY_record_pearlman