Translations:Commons:Derivative works/3/fi

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

!!FUZZY!!Many creative works are derivative works of something else, entitled to their own copyright. A derivative work is one which is not only based on a previous work, but which also contains sufficient new, creative content to entitle it to its own copyright. However, if the underlying work is still copyright protected, the original copyright holder must also license the underlying work for reuse. In other words, a derivative work is not merely a work that is "based on" another work, a derivative work is considered a new work because of some significant amount of additional creativity that went into its production— all subsequent works based on another, previous work but lacking substantial new creative content are merely considered copies of that work and are entitled to no new copyright protection as a result and should not be referred to as "derivative works", as this has a very specific meaning in copyright law.

Yleensä teokset perustuvat johonkin, mutta monien syiden vuoksi yleensä niiden tekijänoikeutta ei kuitenkaan voida väittää omistettavan. Esimerkiksi valokuva ei ole jälkiperäinen teos, jos sen on otettu kohteesta, joka ei nauti tekijänoikeuden suojaa. Jos valokuva kuitenkin on otettu kohteesta, joka nauttii tekijänoikeuden suojaa, kohteen tekijänoikeuksien haltija saa oikeuden rajoittaa valokuvan käyttöä. Poikkeuksista katso #Esimerkit. Tämä pätee niin patsaista otettuihin valokuviin kuin skannattuihin sarjakuviin, kirjoihin ja lehtiin. Sama pätee muihinkin teoksiin: et voida tehdä lukemastasi kirjasta elokuvaa ilman kirjailijan lupaa, koska elokuva olisi jälkiperäinen teos.

“Jälkiperäinen teos on yhteen tai useampaan aiemmin olemassa olleeseen tekijänoikeuden suojaamaan teokseen perustuva teos, kuten käännös, musikaali, dramatisaatio, fiktionalisointi, elokuvaversio, äänite, jäljennös taideteoksesta, lyhennelmä, tiivistelmä, tai mikä tahansa muu teos, johon teos voidaan muuntaa tai johon teos voidaan ottaa mukaan. Korjauksista, muistiinpanoista, tarkennuksista tai muista muutoksista koostuva teos, joka kokonaisuutena edustaa alkuperäistä teosta, on jälkiperäinen teos.”

“Sillä, joka on kääntänyt teoksen tai muunnellut sitä tahi saattanut sen muuhun kirjallisuus- tai taidelajiin, on tekijänoikeus teokseen tässä muodossa, mutta hänellä ei ole oikeutta määrätä siitä tavalla, joka loukkaa tekijänoikeutta alkuperäisteokseen.”