User:Ciell/OTRS

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
De OTRS interface (Duitse versie)
Een afbeelding waarvoor de toestemming is ontvangen via OTRS

De afkorting OTRS staat voor Open-source Ticket Request System en is een softwaresysteem dat gebruikt wordt om e-mails te ontvangen, behandelen en bewaren. Op Commons betekent dit meestal dat toestemming voor vrij gebruik van een afbeelding ontvangen is en is geverifieerd door een gebruiker met OTRS toegang, of in afwachting is hiervan. Op andere Wikimedia projecten kan het ook duiden op contact met het publiek of de pers.

"Verificatie via OTRS" betekent het zenden van een mail aan permissions-commons@wikimedia.org en de afhandeling van een vrijwilliger aldaar.

Als u uw toestemming bevestigen moet[edit]

  1. Neemt u, voordat u een bestand naar Commons upload, contact op met de rechthebbende en vraag een vrijgave van het werk onder een vrije licentie.
    • De rechthebbende moet een licentie kiezen die is toegestaan op Commons; toestemming voor Wikipedia of Wikimedia projecten alleen is onvoldoende. Zie voor een voorbeeld van een verklaring van toestemming hier.
  2. Als u een antwoord ontvangen heeft, controleer of de toestemming die u van de rechthebbende ontvangen heeft voldoet. Vervolgens kunt u het bestand uploaden naar Commons met het sjabloon {{OTRS pending}}.
  3. Stuur de ontvangen e-mail met de explicite verklaring van toestemming van de rechthebbende door aan permissions-commons-at-wikimedia.org, inclusief de volledige header, de voorafgaande mailuitwisseling en een link naar de afbeelding op Commons.
    • Voeg ook eventuele informatie over de bron van het bestand toe (bijvoorbeeld een weblink).
  4. Een vrijwilliger zal de mail op OTRS controleren en verifiëren dat de toestemming ook daadwerkelijk door de rechthebbende verstuurd is. Als alles in orde is, zal {{OTRS pending}} vervangen worden door {{PermissionOTRS}}.

Om een OTRS vrijwilliger te vinden, kijk in Category:Commons OTRS volunteers. Mocht het antwoord op een mail verzonden aan OTRS te lang op zich laten wachten, neem dan contact op met een van deze gebruikers. OTRS vrijwilligers behandelen ook berichten over auteursschendingen.

Meer hulp bij het afhandelen van toestemmingsmails is altijd welkom: ben je geïnteresseerd in het helpen bij Commons gerelateerd OTRS werk, kijk dan op m:OTRS/volunteering of neem contact op met guillom.

Sjablonen voor bestands- of afbeeldingspagina's[edit]

  • Gebruikers die een toestemming hebben gestuurd aan OTRS, maar nog geen bevestiging ontvangen hebben, kunnen gebruik maken van {{Otrs pending}} om anderen duidelijk te maken dat men in afwachting van een reactie is.
  • OTRS vrijwilligers kunnen {{PermissionOTRS|ticket=URL}} of {{PermissionOTRS-ID|nummer}} gebruiken als de toestemming geaccepteerd en gearchiveerd is in het Wikimedia OTRS systeem.

Zie ook[edit]