User:Kjetil r/gjenbruk

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search

Denne siden beskriver hvordan du kan bruke bilder fra Wikipedia / Wikimedia Commons tatt av Kjetil Ree. Bildene kan brukes enten fritt eller mot betaling, se under for detaljer.

Creative Commons-bruk

Alle mine bilder har en såkalt Creative Commons-lisens («Creative Commons Attribution Sharealike 3.0», norsk: «Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår 3.0»). Velger du å bruke bildene under denne lisensen kan de brukes gratis, forutsatt at du følger alle lisensbetingelsene.

For å oppfylle lisensbetingelsene trenger du å gjøre følgende når du gjenbruker eller sprer bildene:

  1. Krediter «Kjetil Ree» som fotograf
  2. Gjør lisensvilkårene klart for andre

Så lenge du oppfyller disse to kravene kan altså bildet brukes fritt. Under er en oversikt over et par eksempel-bylines som oppfyller dette kravet:

  1. Foto: Kjetil Ree (Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0)
  2. Foto: Kjetil Ree (Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår 3.0)
  3. Foto © Kjetil Ree (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/no/)
  4. Kjetil Ree / cc-by-sa-3.0
  5. Foto: Kjetil Ree (cc-by-sa-3.0)

Du kan også skrive dette på en annen måte hvis du heller ønsker det, men uansett hvordan du gjør det må du kreditere fotografen og gjøre lisensvilkårene klart for andre. Selv liker jeg den øverste måten, mens synes selvsagt det er helt greit om du gjør det slik, slik eller slik.

Misbruk

Hvis du enten ikke krediterer fotografen eller ikke gjør lisensvilkårene klart for andre mister du automatisk retten til å bruke det fritt. Dette følger av punkt 7 i lisensteksten. Hvis du er en profesjonell aktør forventer jeg i så tilfelle betaling for bruken. Hvis enten krediteringen eller presiseringen av lisensvilkårene mangler fakturerer jeg etter Norsk Journalistlags frilanssatser, som begynner på kr. 1530 for redaksjonell bruk. Hvis begge deler mangler fakturerer jeg 2 × den aktuelle satsen. Merverdiavgift kommer i tillegg.

Merk at «Foto: Wikipedia» eller «Foto: Wikimedia Commons» ikke overholder kravet til kreditering. Merk også at det å lenke tilbake til bildet på Wikipedia eller Wikimedia Commons ikke er nok til å overholde kravet om å gjøre lisensvilkårene klart for andre. Det er heller ikke nok å skrive at «bildet kan brukes fritt» (slik det bl.a. gjøres her), det er viktig å være nøyaktig med lisensangivelsen. Det gjør også at «Foto: Kjetil Ree / Creative Commons» (som her) heller ikke er bra nok.

Kjøp av brukslisens

Hvis du ikke ønsker å følge Creative Commons-lisensen kan du også ta kontakt med fotografen for å kjøpe retten til bruk. Prisene varierer litt etter bruksområde og etter hvilket bilde det gjelder, men det vil uansett være betydelig billigere å kjøpe bruksrett på forhånd enn det vil være å betale for misbruk i etterkant. Se Enhetsregisteret for til en hver tid oppdaterte kontaktopplysninger.