User:Spoorjan/gallery

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search


English: This is the photo archive of Jan Oosterhuis, the copyright holder of this work, hereby publishes it under the following licenses: Here I place only mentioning name with name.


Nederlands: Dit is het foto archief van Jan Oosterhuis, de auteursrechthebbende van dit werk, maakt het hierbij onder de volgende licenties beschikbaar: Hier plaats ik uitsluitend met naam vermelding gebruiken.
De algemene voorwaarden voor gebruik van deze foto's zijn ook bij deze foto's van toepassing.

Contents

Opmerkingen[edit]

 • Als je een bericht voor me wilt achterlaten, gbruik dan svp de pagina overleg en ga niet deze pagina aanpassen.

Foto's[edit]


deel 1[edit]

* Stichting Stadskanaal Rail (S•T•A•R)[edit]

De Stichting Stadskanaal Rail (S•T•A•R) is op 26 juni 1992 opgericht voor het behoud van de historische spoorlijn Veendam - Stadskanaal en de spoorlijn Stadskanaal - Musselkanaal-Valthermond.


deel 2[edit]

* Nederlandse Spoorwegen (NS)[edit]
* Stations en haltes[edit]


* Overige onderwerpen Nederland[edit]


* Spoorwegmuseums[edit]

* Goederenwagens[edit]

* Postrijtuigen[edit]

* DB Schenker Rail[edit]
 • voorheen: NS Cargo, DB Cargo en Railion

* ACTS Nederland BV (ACTS)[edit]
 • ACTS Nederland BV was een Nederlandse spoorwegonderneming. De afkorting is oorspronkelijk afkomstig van Afzet Container Transport Systeem. Op 5 februari 2011 werden de activiteiten voortgezet door Husa.

* ERS Railways (ERS Railways)[edit]
 • ERS Railways (European Railway Shuttles) is een Nederlandse goederenvervoerder per spoor. ERS Railways is een onderdeel van ERS dat alle spoorse activiteiten van Maersk-Sealand uitvoert. ERS is 100% eigendom van 's werelds grootste containerrederij Maersk Line en rijdt sinds 2002 treinen met tractie van eigendochteronderneming ERS Railways. Daarvoor werd al het vervoer uitbesteed aan NS Cargo, dat later Railion Nederland werd. Op 21 juni 2013 werd bekend dat Freightliner Groep de aandelen en activiteiten van ERS Railwys gaat overnemen.

* Arriva[edit]

Arriva Personenvervoer Nederland (kortweg: Arriva) is een Nederlandse vervoersmaatschappij, met haar hoofdvestiging in Heerenveen. Zij is een dochteronderneming van Arriva plc die voor 100% eigendom is van Deutsche Bahn.

* Breng[edit]

Breng is de merknaam waaronder het openbaar vervoer van de Stadsregio Arnhem Nijmegen sinds december 2009 wordt uitgevoerd. Connexxion's dochteronderneming Hermes exploiteert sinds 9 december 2012 tot en met 10 december 2022 het openbaar vervoer onder deze merknaam. De naam van de daadwerkelijke vervoerder wordt niet op het materieel, in de dienstregelingen en op de website vermeld. Zelfs de buschauffeurs dragen kleding in de huisstijl van Breng. Van 13 december 2009 t/m 8 december 2012 verzorgde busmaatschappij Novio (wederom een dochteronderneming van Connexxion) het vervoer in deze regio, ook onder de naam Breng.

* Connexxion[edit]

Connexxion is een vervoersmaatschappij op het gebied van regionaal personenvervoer en ambulancezorg in Nederland. Het eerste initiatief was de ESO dat in juni 1974 werd opgericht. Connexxion was tot 2007 volledig eigendom van de Nederlandse staat, vertegenwoordigd door het Ministerie van Financiën. Op 25 juli 2009 werd voor het eerst gesproken over een mogelijk fusie tussen Transdev en Veolia Transport. Op 4 maart 2011 ging de fusie toch door.

* Syntus[edit]

Syntus BV is een Nederlandse vervoersmaatschappij met haar hoofdvestiging in Doetinchem en eigendom van Keolis. In 2013 verhuisde het hoofdvestiging naar Deventer.

* Veolia[edit]

Veolia Transport Nederland is tussen 1997 en 2017 een Nederlandse vervoersmaatschappij, onderdeel van het Franse Veolia Environnement.* Lijst van toeristische spoorwegen en museumlijnen in Nederland[edit]
* Friese Stoomtrein Maatschappij (FStM)[edit]

Onder de naam Friese Stoomtrein Maatschappij (FStM) was het de bedoeling om vanaf april 2012 toeristische stoomtreinen te laten rijden tussen Sneek en Stavoren in Friesland. In 2003 werd voor dit doel de Stichting Stoomtrein Fryslân (SSF) opgericht. De stichting ging eind 2011 failliet.


* Museum Buurtspoorweg (MBS)[edit]

De Stichting Museum Buurtspoorweg (MBS) exploiteert een museumspoorlijn tussen Haaksbergen en Boekelo (gemeente Enschede). De stichting werd op 21 februari 1967 opgericht en verkreeg op 23 juni 1989 als eerste spoorwegmaatschappij naast de Nederlandse Spoorwegen, een vervoersconcessie voor het baanvak Haaksbergen – Boekelo.


* Stoom Stichting Nederland (SSN)[edit]

De Stoom Stichting Nederland (SSN) stelt zich ten doel, historische, door stoom aangedreven werktuigen en transportmiddelen in bedrijfsvaardige staat te houden en te herstellen en deze zodoende voor het nageslacht te bewaren. Aldus luidt artikel 2 van de statuten van de SSN, verleden dd 30 januari 1970.

* Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM)[edit]

De Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) is een stichting die de stoomtreindienst over de spoorlijn tussen Kerkrade en Valkenburg exploiteert. Het gedeelte tussen Kerkrade en Simpelveld is onderdeel van de Miljoenenlijn, een toeristische spoorweg.

De ZLSM rijdt voorts tussen Simpelveld en Vetschau (Duitsland). Op dit tweede traject wordt er met een railbus (Schienenbus) gereden. Het baanvak Schin op Geul – Simpelveld – Vetschau is onderdeel van de vroegere verbinding Aachen Hbf. - Maastricht.

* Museumstoomtram Hoorn - Medemblik (SHM)[edit]

De Museumstoomtram Hoorn – Medemblik (SHM) voert met historisch stoomtrammaterieel een dienst uit op de toeristische spoorweg (museumlijn) Hoorn - Medemblik. Het bedrijf exploiteert ook, in samenwerking met Rederij Gebhard, de bootdienst MedemblikEnkhuizen met het museumschip MS Friesland. De eerste ritten met museummaterieel werden hier op 23 mei 1968 gemaakt. Hiervoor werd gebruikgemaakt van de locs 18 en 30 met NS-Blokkendoosrijtuigen

* Stoomtrein Goes - Borsele (SGB)[edit]

De Stichting Stoomtrein Goes - Borsele (SGB) exploiteert een toeristische treindienst op Zuid-Beveland. Op de oostelijke lijn wordt vanaf 1972 een museumdienst gereden door de in 1971 opgerichte Stoomtram Goes - Borsele.

* Industrieel Smalspoor Museum (ISM)[edit]

Het Industrieel Smalspoor Museum (ISM) is een industrieelsmalspoormuseum in het buurtschap Amsterdamscheveld dat deel uitmaakt van het dorp Erica, opgericht in 1984, is gevestigd op een 6 ha groot terrein, gelegen aan het Dommerskanaal. Op dit terrein werd tot 1983 veengrond verwerkt tot turfstrooisel door de Griendtsveen Turfstrooisel Maatschappij. Het museum beschikt over een collectie veldspoorlocomotieven, wagens, werktuigen, foto's en ander materiaal.

* Gelderse Smalspoor Stichting (GSS)[edit]

De Gelderse Smalspoor Stichting (GSS) is officieel opgericht in 1984, door John van Rooij, Henk Lamers en Frans Stapel, hoewel John van Rooij al jaren daarvoor actief was in het verzamelen en instandhouden van industrieel smalspoor.

Het museum is gevestigd op het terrein van de Steenbakkerij Randwijk te Heteren (Gemeente Overbetuwe) De steenfabriek is een rijksmonument. Het museum beschikt over een 700 mm hoofdlijn waarop met veldspoor materieel gereden wordt. Men verzamelt voornamelijk materiaal dat bij steenindustrie gebruikt is.

* Stichting v/h Rotterdamse Tramweg Maatschappij (RTM)[edit]

De Stichting voorheen RTM (vroegere naam: Rijdend Tram-Museum) is een trammuseum en voert op de route Punt van Goeree (Ouddorp) – Port Zélande – Scharendijke op de Brouwersdam een tramdienst uit met historisch materieel van de vroegere Rotterdamse Tramweg Maatschappij (RTM). Dit is de enige in Nederland overgebleven lijn op 'Kaapspoor', met een spoorwijdte van 1067 mm, waarop vroeger veel Nederlandse tramlijnen en buitenlandse spoorlijnen waren aangelegd.

* Stichting Museum Materieel Railion[edit]

De Stichting Museum Materieel Railion is een stichting binnen Railion Nederland die zich, op initiatief van een aantal personeelsleden binnen Railion, tot doel heeft gesteld een dieselelektrische locomotief van de serie 2200 voor het nageslacht te bewaren en haar in dienstvaardige staat te houden. De directie van Railion geeft zijn volledige medewerking aan dit initiatief.

* Stoomtrein Valkenburgse Meer (SVM)[edit]

Onder de naam Stoomtrein Valkenburgse Meer (kortweg SVM) exploiteert het Nationaal Smalspoormuseum een smalspoorlijn rond het Valkenburgse Meer, net buiten Katwijk. De trein (feitelijk eigenlijk tram) heeft de samenstelling van een stoomtram uit het begin van de 20e eeuw.

* Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM)[edit]

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) exploiteert een toeristische treindienst tussen Apeldoorn en Dieren op de Veluwe.

De stoomtreinritten zijn met name populair bij toeristen die naar de regio komen en daarom rijdt de VSM met name in het vakantieseizoen. De VSM is een vrijwilligersorganisatie en is opgericht in 1975.


* Overige onderwerpen NL[edit]


deel 3[edit]

* Deutsche Bahn (DB)[edit]* Spoorlijnen in Duitsland[edit]
* Friesenbrücke[edit]

De Friesenbrücke bij Weener werd in de avond van donderdag 3 december 2015 om 18.40 uur geramd door een vrachtschip Emsmoon, varende onder de vlag van Antigua en Barbuda, waardoor de brug voor onbepaalde tijd gesloten is voor al het verkeer. Er is waarschijnlijk vijf jaar lang geen treinverkeer tussen Bad Nieuweschans en Leer mogelijk, omdat de brug ingestort is. De brug moet volledig vervangen worden omdat deze niet meer gerepareerd kan worden. Op 8 december 2015 werd begonnen met verwijderen door kraanschip Triton van het vernielde beweegbare brugdeel. Rederij Wagenborg neemt de berging op zich. Het opruimen duurt tot en met vrijdag 11 december 2015.

* overige Duitse spoorwegmaatschappijen[edit]
* Stadler Rail[edit]
* Brohltalbahn (Vulkan-Expreß)[edit]
* Borkumer Kleinbahn und Dampfschifffahrt GmbH (BK)[edit]
* Bayerische Zugspitzbahn[edit]
* Abellio Rail[edit]
* Bentheimer Eisenbahn (BE)[edit]
* Deutscher Eisenbahn-Verein (DEV)[edit]

Der Deutsche Eisenbahn-Verein e. V. (DEV) ist ein Verein mit Sitz in Bruchhausen-Vilsen, der als Ziel die betriebsfähige Erhaltung einer Kleinbahn mit allen ihren Anlagen als lebendiges Freilichtmuseum verfolgt. Seit 2010 gehört das Niedersächsische Kleinbahn-Museum Bruchhausen-Vilsen zur Route der Industriekultur im Nordwesten.

* Erfurter Bahn GmbH (EIB)[edit]
* Württembergische Eisenbahn-Gesellschaft (WEG)[edit]
* Württembergische Nebenbahnen (WN)[edit]
* Westfälische Almetalbahn (WAB)[edit]
* Prignitzer Eisenbahn (PEG)[edit]
* Mittelweserbahn (MWB)[edit]
* NordWestBahn (NWB)[edit]
* Ostseeland Verkehr GmbH (OLA)[edit]
* AKN Eisenbahn (AKN)[edit]
* Westfalenbahn[edit]
* Regentalbahn (RAG)[edit]
* Eisenbahnen und Verkehrsbetriebe Elbe-Weser (EVB)[edit]
* S-Bahn Berlin GmbH[edit]
* S-Bahn Hamburg GmbH[edit]
* Hamburger Hochbahn (HHA)[edit]

Am Mittwoch 03.10.2012 (Tag der deutschen Einheit) feiert die Hamburger Hochbahn AG ihren 100. Geburtstag mit einer großen Fahrzeugparade auf dem Ring und anschließender Fahrzeugausstellung in Jungfernstieg. A Am Vormittag fahren in der Zeit von 10 bis 12 Uhr alle in den vergangenen 100 Jahren dagewesen Fahrzeuggenerationen vom T-Wagen bis zum DT5 entgegen dem Uhrzeigersinn über den Außenring; in den Stationen Barmbek, Schlump, Landungsbrücken und Rathaus werden die einfahrenden Züge der verschiedensten Generationen durch Moderatoren ausführlich vorgestellt.

* Harzer Schmalspurbahnen (HSB)[edit]
* Erixx[edit]
* Rurtalbahn[edit]
* Hohenzollerische Landesbahn (HzL)[edit]
* Südwestdeutsche Verkehrs AG (SWEG)[edit]
* Eurobahn[edit]
* Köln-Bonner Eisenbahnen (KBE)[edit]
* Stadtwerke Leer[edit]
* Regiobahn GmbH[edit]
* Bayerische Oberlandbahn (BOB)[edit]
* Cantus[edit]
* National Express[edit]
* ITL Eisenbahngesellschaft (ITL)[edit]
* Veolia Environnement[edit]
* Ruhrkohle AG (RAG)[edit]
 • voormalige Ruhrkohle AG
* Havelländische Eisenbahn (hvle)[edit]
* Norddeutsche Eisenbahngesellschaft (neg)[edit]
* northrail[edit]
* Schienen Güter Logistik (SGL)[edit]
* Enercon[edit]
* Schweizerische Bundesbahnen (SBB)[edit]
* metronom Eisenbahngesellschaft[edit]
* algemene onderwerpen Duitsland[edit]
* Transrapid[edit]

deel 4[edit]

* Lijst van Museum spoorlijnen in Duitsland[edit]
* Museumseisenbahn Friesoythe-Cloppenburg e.V[edit]
* Plandampf[edit]
* 2005; Neustadt an der Weinstraße[edit]
* 2014; Neustadt an der Weinstraße[edit]

deel 5[edit]

* Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS)[edit]

* Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen (NMVB)[edit]

* Lijst van toeristische spoorwegen en museumlijnen in België[edit]
* Stoomcentrum Maldegem[edit]

Het Stoomcentrum Maldegem is het middelpunt van een historische spoorlijn, op de voormalige stationssite in het Belgische Maldegem. De spoorlijn 58 werd vroeger door de NMBS uitgebaat en verbond Gent met Brugge.


* Chemins de Fer à Vapeur des 3 Vallées (CFV3V)[edit]

Chemins de Fer à Vapeur des 3 Vallées (CFV3V) is een toeristische spoorweg die een sectie van de voormalige spoorlijn 132 tussen Mariembourg en Treignes heeft overgenomen.


* Toerisme en Spoorpatrimonium (TSP)[edit]

Het Toerisme en Spoorpatrimonium (TSP) (Frans: Patrimoine Ferroviaire et Touristique (PFT) is een Belgische vereniging die voormalig spoorwegmaterieel bewaardt, hersteld en rijvaardig houdt. Samen met de Chemin de Fer du Bocq baat zij de voormalige spoorlijn 128 tussen Ciney en Yvoir uit.


* Stoomspoorlijn Dendermonde-Puurs (SDP)[edit]

Stoomspoorlijn Dendermonde-Puurs (dikwijls afgekort tot SDP) is een toeristische spoorweg in de Belgische provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen, die na de sluiting van de lijn door de vzw BVS (Belgische Vrienden van de Stoomlocomotief) ondertussen omgedoopt tot SDP (Stoomtrein Dendermonde Puurs) uitgebaat wordt.


deel 6[edit]

* Chemins de fer luxembourgeois (CFL)[edit]

deel 7[edit]

* Schweizerische Bundesbahnen (SBB)[edit]
 • Normaalspoor (1435 mm)

* Cisalpino (ex spoorwegmaatschappij)[edit]
 • Normaalspoor (1435 mm)

* Internationale Gesellschaft für Eisenbahnverkehr (IGE)[edit]

* Stadler Rail[edit]

* Gotthard-basistunnel[edit]
 • Normaalspoor (1435 mm)

* Lijst van museum spoorlijnen in Zwitserland[edit]
* Verein Pacific 01 202[edit]

* algemene onderwerpen Zwitserland[edit]


deel 8[edit]

* BLS Lötschbergbahn (BLS)[edit]
 • Normaalspoor (1435 mm)

* Regionalverkehr Mittelland (RM)[edit]
 • Normaalspoor (1435 mm)

* Schweizerische Südostbahn (SOB)[edit]

De Schweizerische Südostbahn (SOB) ontstond in 2001 door een fusie tussen de Südostbahn en de Bodensee-Toggenburg-Bahn (BT).

 • Normaalspoor (1435 mm)

* Transports Régionaux Neuchâtelois (TRN)[edit]
 • Normaalspoor (1435 mm)

* Mittelthurgaubahn (MThB) tegenwoordig: Thurbo[edit]
 • Normaalspoor (1435 mm)

* Thurbo[edit]
 • Normaalspoor (1435 mm)

* Rhätische Bahn (RhB)[edit]
 • Smalspoor (1000 mm)

* Matterhorn Gotthard Bahn (MGB)[edit]

* Montreux-Berner Oberland-Bahn (MOB)[edit]
 • Smalspoor (1000 mm)

* Montreux-Vevey-Riviera[edit]

* Zentralbahn (ZB)[edit]
 • Smalspoor (1000 mm)

* Transports publics de la région Lausannoise (TL)[edit]

Deze voertuigen van de TSOL werden aan het eind van de tachtiger jaren door een samenwerking tussen Ateliers de construction Mechaniques de Vevey, kortweg ACMV, later bekend als Vevey Technologies, te Villeneuve en de Düsseldorfer Waggonfabrik, kortweg Düwag te Düsseldorf ontwikkeld.

De metro M2 van de Transports publics de la région Lausannoise (TL) is ontstaan uit de complete reconstructie van de voormalige tandradbaan Lausanne-Ouchy, die hierbij in noordelijke richting verlengd werd tot Epalinges.


* Chemin de fer Yverdon-Ste-Croix (YSteC)[edit]
 • tegenwoordig onderdeel van TRAVYS
 • Normaalspoor (1435 mm)
 • Smalspoor (1000 mm)

* Appenzeller Bahnen (AB)[edit]

De Appenzeller Bahnen ontstond in 2006 door een fusie van de hieronder staande bedrijven:

* Appenzeller Bahnen (AB)[edit]
 • Smalspoor (1000 mm)
* Elektrische Bahn St. Gallen–Gais–Appenzell (SGA)[edit]
 • Smalspoor (1000 mm)
* Rorschach-Heiden-Bergbahn (RHB)[edit]
 • Normaalspoor (1435 mm)
* Trogenerbahn (TB)[edit]
 • Smalspoor (1000 mm)

* AAR Bus+Bahn[edit]

* Regionalverkehr Bern-Solothurn (RBS)[edit]
 • Smalspoor (1000 mm)

* BDWM Transport (BDWM)[edit]
 • BDWM Transport ontstond door fusie tussen Bremgarten-Dietikon-Bahn en Wohlen-Meisterschwanden-Bahn.
 • Normaalspoor (1435 mm)
 • Smalspoor (1000 mm)

* Transports Publics du Chablais (TPC)[edit]
 • Onderverdeeld in de volgende bedrijfsonderdelen:
* Chemin de fer Aigle-Leysin (AL)[edit]
 • Smalspoor (1000 mm)
* Chemin de fer Aigle-Ollon-Monthey-Champéry (AOMC)[edit]
 • Smalspoor (1000 mm)
* Chemin de fer Aigle-Sépey-Diablerets (AD)[edit]
 • Smalspoor (1000 mm)
* Chemin de fer Bex-Villars-Bretaye (BVB)[edit]
 • Smalspoor (1000 mm)

* Transports publics Fribourgeois (TPF)[edit]
 • Normaalspoor (1435 mm)
 • Smalspoor (1000 mm)

* Chemin de fer Nyon–St-Cergue–Morez (NStCM)[edit]
 • Smalspoor (1000 mm)

* Transports de Martigny et Régions (TMR)[edit]
 • Normaalspoor (1435 mm)
 • Smalspoor (1000 mm)

* Jungfraubahn (JB)[edit]
 • Smalspoor (1000 mm)

* Wengernalpbahn (WB)[edit]
 • Smalspoor (800 mm)

* Berner Oberland-Bahnen (BOB)[edit]
 • Smalspoor (1000 mm)

* Biel-Täuffelen-Ins-Bahn (BTI)[edit]
 • Smalspoor (1000 mm)
 • Sinds 1999 heeft de voormalige Lusatian Management Company (LBV), tegenwoordig LMBV voor het vervoer van grind en puin van het grind fabriek in Sutz Hurni en de grindgroeve in Finsterhennen zes 900 mm kiepwagens aangeschaft Deze kiepwagens waren van de Braunkohlewerk Hagenwerder, Tagebau Berzdorf, in de buurt van Görlitz. De kiepwagens van het type TGL 5834 25/900 werden in 1964 gebouwd door de wagon-fabriek in Arad, Roemenië ontworpen door de VEB Bautzen te Täuffelen.

* Sihltal Zürich Uetliberg Bahn (SZU)[edit]
 • Normaalspoor (1435 mm)

* Verkehrsbetriebe Zürich (VBZ)[edit]
 • Meterspoor (1000 mm)

* Chemin de fer Bière-Apples-Morges (BAM)[edit]
 • Smalspoor (1000 mm)

* Chemins de fer du Jura (CJ)[edit]
 • Normaalspoor (1435 mm)
 • Smalspoor (1000 mm)

* Chemin de fer Lausanne-Echallens-Bercher (LEB)[edit]
 • Smalspoor (1000 mm)

* Forchbahn (FB)[edit]
 • Smalspoor (1000 mm)

* Frauenfeld–Wil-Bahn (FWB)[edit]
 • Smalspoor (1000 mm)

deel 9[edit]

* Danske Statsbaner (DSB)[edit]


* Metro van Kopenhagen[edit]

* Arriva Denemarken[edit]

* Helsingør-Hornbæk-Gilleleje Banen (HHGB)[edit]

* Vestsjællands Lokalbaner (VL)[edit]

* Østsjællandske Jernbane Selskab (ØSJS)[edit]

* Diverse onderwerpen DK[edit]
* Lijst van Museum spoorlijnen in Denemarken[edit]

deel 10[edit]

* Ferrovie dello Stato (FS)[edit]
* Societá Automobilistica Dolomiti (SAD)[edit]
* Ferrovie della Calabria (FdC)[edit]

deel 11[edit]

* Hainje[edit]

* VDL Bus & Coach[edit]

* Jonckheer[edit]
* Premier[edit]
 • Berkhof ST2000NL Premier en Jonckheere Communo

* Ambassador[edit]
 • Het gaat hierbij om de VDL Berkhof Ambassador ALE 120

 • Het gaat hierbij om de VDL Ambassador ALE 106

* Citea[edit]
 • In september 2010 werd bekend dat de VDL Citea CLF 120 uitgeroepen was tot de Bus of the Year 2011.

VDL Citea MLE 88


VDL Citea CLF 120


VDL Citea CLF 120 Hybrid


VDL Citea SLF 120


VDL Citea SLF 120 Electric


VDL Citea SLE 120


VDL Citea SLE 129


VDL Citea CLE 137


VDL Citea XLE 137


VDL Citea XLE 145


VDL Citea LLE 99


VDL Citea LLE 99 Electric


VDL Citea LLE 120


VDL Citea SLFA 180


VDL Citea SLFA 180/Electric


VDL Citea SLFA 181/Electric

Red Dot Award 2017[edit]

De VDL Citea SLFA Electric is een elektrisch gelede bus met een lengte van 18,1 meter uitgevoerd in een vernieuwende futuristische BRT (Bus Rapid Transit) design. Dit design heeft onlangs de Red Dot Award 2017 toegekend gekregen.[39]


VDL Citea DLF 114


* Diplomat[edit]

* BOVA Valkenswaard[edit]

* Futura[edit]

VDL Futura


deel 12[edit]

* Omspoorinrichting[edit]
* Treinverkeer tussen Spanje en Frankrijk[edit]

De doorgaande rijtuigen hangen hier in de hefinrichting op 28 september 1977 te Hendaye, Frans grensstation bij Spanje. Hierbij worden de Spaanse breedspoordraaistellen door de Franse normaalspoordraaistellen vanaf de Franse zijde terug gedrukt met een speciale locomotief. Na de introductie van een TGV dienst tussen Parijs en Hendaye in 1994 zijn de treinen die van de hefinrichting gebruik maakten opgeheven (Puerta del Sol) of ingekort (Sud Express), de hefinrichting is daarna gesloopt.

* Omspoorinrichting MOB[edit]

Neben dem normalspurigen Streckennetz gibt es in der Schweiz, vor allem in den Alpen zahlreiche meterspurige Bahnen. Speziell für die GoldenPassLine wurde das umspurbare Drehgestell EV09 für die Spurweiten 1000 mm und 1435 mm entwickelt. Als Besonderheit wird beim Umspuren die Drehgestellgeometrie auch in der Höhe verändert, wodurch die Einstiegshöhe der Wagen an die unterschiedlichen Bahnsteighöhen im Schmalspur- und Normalspurnetz angepasst wird. Im Jahr 2010 wurde ein Panoramawagen mit den Prototypen der neuen Drehgestelle ausgerüstet und umfangreich getestet. Eine provisorische Umspuranlage wurde in Montreux errichtet.[40][41][42] 2016 soll die Technik im fahrplanmäßigen Verkehr eingesetzt werden. Die Umspuranlagen werden im Bahnhof Zweisimmen eingerichtet werden und die Züge in langsamer Fahrt beim Ein- und Ausfahren aus dem Bahnhof umgespurt werden. Die entsprechenden Züge werden als geschlossene Einheiten verkehren.[43]


deel 13[edit]

* Dwarsliggers[edit]

(Spoorlijn HSL-Zuid in aangeg bestaande uit ingegoten dwarsliggers van het type RHEDA 2000.)

* Bevestiging spoorstaaf aan dwarsligger[edit]
* Stootblokken[edit]
* Perrons[edit]

deel 14[edit]

* Autobussen I[edit]
* Autobussen II[edit]


* Autobussen III[edit]
* Autobussen IV[edit]
* Autobussen V[edit]