User talk:Elkost

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search

Autopatrol given[edit]

Commons Autopatrolled.svg

Hello. I just wanted to let you know that I have granted autopatrol rights to your account; the reason for this is that I believe you are sufficiently trustworthy and experienced to have your contributions automatically sighted. This will have no effect on your editing, and is simply intended to help users watching Recent changes or Recent uploads to find unproductive edits amidst the productive ones. Thank you. INeverCry 18:38, 7 August 2013 (UTC)

Thank you! --Elkost (talk) 18:45, 7 August 2013 (UTC)

Bridges[edit]

Not all Bridges are a transport. Thank's --— Mouh2jijel [Talk] 11:16, 15 August 2013 (UTC)

OK. Thank you for your help. --Elkost (talk) 12:39, 15 August 2013 (UTC)

Déplacement des cartes de la Wilaya d'Alger dans la catégorie principale "Algiers"[edit]

Bonjour

Pourriez-vous lire cette discussion

Cordialement, --Poudou99 (talk) 19:41, 24 September 2013 (UTC)

Merci pour le soutien! J'ai déplacé les cartes vers la catégorie specialisée pour cartes de la ville avec l'intention de discuter plus tard avec notre collègue Mouh2Jijel leur déplacement vers l'ancienne catégorie de willaya. Moi aussi je n'ai pas compris son motif de vider C:Algiers Province et déplacer son contenu vers C:Algiers. La difference entre les 2 notions - willaya et ville, en population est sensible: Alger (willaya) a 2 988 145 habitants en ans 2008 quand Alger (ville) a seulement 2 364 230 selon le recensement de ONS de 14 avril 2008 - presque 80 % mais pas 100/100.
On peut consulter le site de ONS (http://www.ons.dz/IMG/pdf/armature_urbaine_2008.pdf) pour voir:
  • ces chiffres de la population,
  • le tableau 12 (Consistence territoriale) en page 41 et
  • la carte indicative de Fig. 7 (Limites de l'agglomération d'Alger) en page 44.
Car il n'y a pas d'autres source c'est ONS seulement qui peut officiellement définir les règles et designer les villes et les villages et leur population. On doit restaurer les catégories vidées. Cordialement! --Elkost (talk) 22:12, 24 September 2013 (UTC)

Категория "Nature of Elhovo"[edit]

Добра идея за категорията. Изглежда по-подредено. Имаш ли нещо против да махнем безинтересните образи със специфично предназначение (текстурите на кората) и да оставим само по-общите и хубавички снимки? Благодаря.--Utar Sigmal (talk) 02:09, 8 January 2014 (UTC)

Привет! Нямам нищо против - не вярвам да е от масов интерес. Но все някаква категория трябва да имат. Просто ги отделих там, за да облекча основната категория за града. Поздрави! --Elkost (talk) 08:08, 8 January 2014 (UTC)
Нека ти дам пример какво правиш. След като попрегледах джунглата от категории, подкатегории, подкатегории на подкатегориите за Тунджа, вече не съм сигурен, че насоката е правилна. Нека кажем, че имаш магазин за бижута. Красива стока, която си струва да бъде видяна. Но ти правиш следното - вместо да изложиш наличното на прозрачни щандове, за да е ясно на всеки какво предлагаш, ти подреждаш бижутата по форма, размер, карати, изработка и прочие, и ги набутваш в съответните шкафове, шкафове в шкафовете, кутии в тайниците на шкафовете. Кутиите приличат на матрьошки; в някои от тях има само едно единствено камъче. Всичко е идеално сортирано, идеално безполезно за твоето начинание. Лично аз, ако това беше моя собственост, бих изчистил незабавно доста от "матрьошките" вътре в "голямата матрьошка", поне докато не се натрупат достатъчно образи, налагащи подобна диференциация. Това би бил гъвкав подход, адаптиране към наличното. Но тук е уикипедия/уикимедия. Опитваме да установим различен тип отношения, основани на взаимно разбиране. Ще постъпя като истински българин - няма да си мръдна пръста за това което виждам. --Utar Sigmal (talk) 04:07, 9 January 2014 (UTC)
Здравей отново! Аз също предпочитам да работим с взаимно разбиране и към това се старая вече 8 години, откакто съм в проектите на Уикипедия. Радвам се, че се запознавам в твое лице с познавач на дърветата и природата, както и с човек с художествен подход - освен с личните си снимки чудесно можеш да допринасяш с оценка на художествената стойност на удачните фотографии, както и да предлагаш за триене неудачни и повтарящи се снимки. Жалко е обаче, че си толкова увлечен от този художествен подход (затова ти е безполезно моето начинание) и пренебрегваш основната цел на Уикимедия - да бъде "склад/архив" на помощни материали (фото, видео, аудио...) за основните уикипроекти - за статиите в езиковите уикипедии, за Уикивойидж и др. под., че и желателно с кратка справка на английски. А всеки склад/архив, за да може лесно да се намират материалите в него, трябва да бъде подреден, при това и по различни критерии, за да могат да се сравняват сходни обекти (примерно крепостни порти в Търново и Видин, билки в БГ и Индия и пр.) - ето в това е смисълът на категоризацията. Занимавам се много в БГ.уикипедия с категоризиране (последните години май съм най-активният в това). Хванах се от есента и тук да подреждам, т.к. липсват картинки за статиите за малките градове и градчета, особено за отдалечените от София. При това доста от тях са с недостатъчна информация, на латиница със странна транскрибция и само местен жител (или поне гражданин на страната) би могъл да разгадае за какво се отнася и откъде е снимката (което тук се изисква). А ако искаш красиво и/или ефектно да представиш даден обект (или себе си като художествен фотограф), то на твое място бих правил страници с подбрани картинки на разни теми - да речем "Тунджа край Елхово" или "Паркът с езерата в Ямбол" (много ме впечатли) и т.н., както и да предлагам на общността най-доброто за оценяване. Желая ти успех и всичко най-добро! --Elkost (talk) 13:58, 11 January 2014 (UTC)
Нека бъда пределно конкретен в мнението си за тази йерархична бъркотия, на която съм свидетел. Не става въпрос за художествен подход от моя страна. Фрагментирайки основната категория на безбройно множество от подкатегории, ти затрудняваш достъпа до образите. Усложняваш ненужно навигацията в това "хранилище". В приложената логика не виждам приоритети. Например, бих разбрал една подкатегория за язовирите - те са принципно различна част от реката. Вместо това откривам една и съща категория на две места. Подкатегории на географски признак, за река, която тече предимно през една страна - България. Нужно ли е това? При положение че всички образи, свързани с Тунджа, преспокойно могат да бъдат побрани в основната категория. Всяко изображение има описание, което лесно може да бъде прочетено. Образите в Уикимедия са свързани с конкретни статии в Уикипедия - ето как хората ги намират. Създавайки "кухи", "нормативни" подразделения, чиято цел е главно да "отбиват" образи от простите категории, ти осуетяваш прекия достъп на потребителите до тях. За мен такова мислене е извънредно неправилно, дори вредно. Не всеки е готов за главоблъсканица. Целта на тази организация е да осигури бърз и лесен достъп до цялата налична информация. Няма как Уикимедия да бъде само склад (още по малко ребус за решаване), след като е ясно, че снимките (и пр.) съществуват за сетивно възприемане, а не за статистика. Структурата трябва да обслужва съдържанието, а не обратно. Смисълът е в динамичното взаимодействие тема - образи. Ако държиш да отблъскваш хората от Уикимедия (към други, по-"интуитивни" сайтове), продължавай в същия дух.--Utar Sigmal (talk) 10:05, 15 January 2014 (UTC)
Доказваш пак, че отдаваш приоритет на художествения подход. Че категориите улесняват ползването на хранилището, погледни "К:Улици в София": пълно е с образи (над 600 бр.!), но трудно можеш да намериш всичко събрано за дадена улица, за да подбереш няколко за илюстриране на статия. Именно категориите могат да подредят този хаос, главоблъсканица, за да бъде хранилището удобно за ползване. Не е задължително категориите да следват единствено създадени вече статии - напротив, те могат да дадат идеи за нови: ровейки се тук, виждам колко паметници, красиви сгради, дори местности са пренебрегнати, като не са описани в статии. Определено смятам, че категоризирането на природни обекти по териториален признак също е полезно - има "К:Дунав във/край Виена", а защо да няма за Дунава по БГ крайбрежие или за Тунджа в Ямбол, Елхово и пр.! Има и др. полезни критерии - например ако не са събрани заедно джамиите, няма как да добиеш представа за тях в БГ с предимно християнска среда (аз обаче работя с араби от над 40 год., знам повече за исляма и нямам подобни резерви). Уважавам художествения подход, затова правя понякога категории за селищата по модела (не е мой) "К:Изгледи от ...", където влизат най-добрите образи - направи така за Тунджа (щом така държиш на нея) и за др. обекти. Не се притеснявам, че хора, търсещи друго, ще се пренасочат към по-"интуитивни" сайтове, които повече ги удовлетворяват - явно това не е такъв сайт, затова например жена ми (която има над 100 хил. снимки от цял свят, повечето лично от нея) не се интересува особено от нашето хранилище на образи за енциклопедията, но пък е готова да ги сподели, отдавна публикува по сайтове. Бъди здрав! --Elkost (talk) 12:57, 15 January 2014 (UTC)

За Македонцките работи[edit]

Здраво. Те молам немој да ги отстрануваш категориите што јас сум ги ставал. Конкретно за тие во Крива Паланка. Како прво едните се за припадноста кон општината, а другите се за припадноста на градскиот реон. Таквата поделба ја има во Македонија и така треба да остане. Во врска со другите работи, ако ти треба нешто прашај. Позз--R ašoAero-stub img.svg 19:47, 20 August 2014 (UTC)

Здрасти, Рашо! Град Крива паланка и селата са отделни населени места и съответно различни части от Община Крива Паланка, няма как селата да са част от града - няма логика. Но щом мислиш, че това е важно, ще ги оставим. Всичко най-добро! --Elkost (talk) 18:54, 21 August 2014 (UTC)
Во Македонија постои таа поделба. Пример: Скопски села се сите села од општините Петровец, Сарај, Илинден итн. Кривопаланечки се сите села од општините Крива Паланка и Ранковце; Тетовски села се сите села од Општините Тетово, Теарце, Јегуновце, Брвеница, Желино и Боговиње и така натаму. Тоа ми е поентата. Позз--R ašoAero-stub img.svg 21:45, 23 August 2014 (UTC)
Благодаря ти, Рашо, за това обяснение! Странно ми е обаче защо наричат така селата в братска Македония - дали селските общини са групирани по най-близкия град (както тия тук) или по статистическия регион, но регионите имат други имена - Полошки, Североизточен и т.н. Така обаче селата не бива да останат, не се разбира защо са в категорията на града (а и не е правилно, не са част от него) - винаги ще се намери някой умник да се набърка. Затова ти предлагам да направиш отделни категории за това подреждане - например Category:Тетовски села (дори името да е на кирилица, не на латиница) или Category:Villages in Tetovo area (така не само славяни ще разбират). Бъди здрав! --Elkost (talk) 17:10, 24 August 2014 (UTC)
Да, да. И јас тоа се мислев како ова Category:Тетовски села, ама тоа е само за нас славјани (хе хе хе). Навистина подолго време се мислам како да оди тоа прекатегоризирање. Тоа е останато од старата поделба на Македонија која траела некаде околу 50 години и тогаш немало селски општини. Сега има, но групирањето останало во сите сфери на животот. Ама како и да, ќе се сетам некако. Поздрав и секое добро--R ašoAero-stub img.svg 11:59, 26 August 2014 (UTC)


Welcome, Dear Filemover![edit]

Commons File mover.svg

Hi Elkost, you're now a filemover. When moving files please respect the following advice:

  • Use the CommonsDelinker link in the {{rename}} template to order a bot to replace all ocurrences of the old title with the new one. Or, if there was no rename-request, please use the Move & Replace-tab.
  • Please do not tag redirects as {{speedy}}. Other projects, including those using InstantCommons, might be using the file even though they don't show up in the global usage. Deleting the redirects would break their file references.
  • Please know and follow the file rename guidelines.

Deutsch | English | 한국어 | മലയാളം | Русский | Українська | +/− --Steinsplitter (talk) 15:13, 22 September 2014 (UTC)

Thank you! --Elkost (talk) 15:29, 22 September 2014 (UTC)

Meta categories[edit]

Please, always add the {{MetaCat}} template on the top of the page when creationg meta categories (i.e. "Something by criterion" categories). See Category:Religious buildings in Peru by city (diff) for example. Thank you! ––Apalsola tc 13:47, 23 January 2015 (UTC)

Thanks for the reminder! --Elkost (talk) 15:00, 23 January 2015 (UTC)

Translating the interface in your language, we need your help[edit]

Hello Elkost, thanks for working on this wiki in your language. We updated the list of priority translations and I write you to let you know. The language used by this wiki (or by you in your preferences) needs about 100 translations or less in the priority list. You're almost done!
To add or change translations for all wikis, please use translatewiki.net, the MediaWiki localisation project.

Please register on translatewiki.net if you didn't yet and then help complete priority translations (make sure to select your language in the language selector). With a couple hours' work or less, you can make sure that nearly all visitors see the wiki interface fully translated. Nemo 14:06, 26 April 2015 (UTC)

Hello, Nemo! Thank you for this opportunity, I'll try it. Best regards! --Elkost (talk) 07:13, 27 April 2015 (UTC)

Categories of ancient Greece[edit]

Hi Elkost. Please don't remouve never the "Category:Categories of ancient Greece" (like here) because this is a very important flat list for maintenance of categories relating to ancient Greece. Thank you. --DenghiùComm (talk) 05:44, 30 June 2015 (UTC)

OK. Have a nice day! --Elkost (talk) 06:08, 30 June 2015 (UTC)

Airports are not buildings[edit]

Regarding your edit in Category:Sofia Airport, please, notice that while airport terminals, airport towers etc. are buildings, airports themselves are not, and thus Category:Sofia Airport should not be placed in Category:Buildings in Sofia. This is also consistent with the root category Category:Airports which is not a sub-category of Category:Buildings. ––Apalsola tc 17:58, 10 January 2016 (UTC)

Dear Apalsoa, you should be right, but it depends on convention... Look at Category:Airports by continent, which is a subcategory to Category:Buildings by continent. These interconnections should be first regulated in the supercategories and later - in subcategories. As we say, "A fish smells from the head, therefore, the change must start from there." Regards, --Elkost (talk) 19:25, 10 January 2016 (UTC)
Merriam-Webster's definition for a building is "a structure (such as a house, hospital, school, etc.) with a roof and walls that is used as a place for people to live, work, do activities, store things, etc.". So, a roof and walls are mandatory for a structure to be a building. In contrary, definition for an airport is "a place where aircraft land and take off and where there are buildings for passengers to wait in and for aircraft to be sheltered": it has buildings but it is not a building itself (no roof and walls).
Thanks for pointing out the incorrect parent categories of Category:Airports by continent. I fixed them. ––Apalsola tc 20:56, 10 January 2016 (UTC)
Thanks to you for the continent category! --Elkost (talk) 21:11, 10 January 2016 (UTC)

Why are you removing my categories?[edit]

I have seen you have been removing some categories from my picture (see the edit). Can you please explain me why you decided to remove them? Or point me to a guideline where is written how to use these categories? Because I see that the picture is much harder to find now, without these categories. So I would like to understand why they have been taken away. This would also be helpful for future uploads. Thank you, Dreirik (talk) 11:41, 10 February 2016 (UTC)

@User:Dreirik. Dear Dreirik, the guidelines on categorization are in the page Commons:Categories (abbr. C:Cats). I will explain why I have removed some categories, which I had considered as unsuitable.
  1. Category:Mosques in Syria & Category:Damascus - according to the Modularity principle in C:Cats (subsection Principles) these both categories are parent categories (supercategories) to the preserved most specific Category:Umayyad Mosque (otherwise these supercategories would be overpopulated and it would be difficult to find a propre picture);
  2. Category:Qur'an - there is no evidence that sitting men are reading the Qur'an or that the picture is otherwise connected to the book;
  3. Category:Koran - not in English (see subsection Category names of the same C:Cats);
  4. Category:Bookshelf - in singular, not in plural as required by C:Cats (subsection Category names), but you can add the propre Category:Bookshelves. --Elkost (talk) 14:11, 10 February 2016 (UTC)

Ruins[edit]

Not sure I agree with this since we have photos of it from before it was a ruin. - Jmabel ! talk 22:32, 13 July 2016 (UTC)

@Jmabel. No problem: for these categories the most important is the shown buildings to be in ruins today. If a building has been ruined and further restored, only photos of its ruins should be in these categories. --Elkost (talk) 06:46, 14 July 2016 (UTC)
But the picture of the building when it wasn't in ruins and the picture of a stained glass window from the building are (appropriately) in this category, which is simply a category for the building. So shouldn't you be making a separate subcategory for the ruins, if you want that condition to be at the category level rather than the photo level? - Jmabel ! talk 15:17, 14 July 2016 (UTC)
Dear Jmabel, as I understand you, we should have "Ruins" categories, full of pictures of various remains, fragments, pieces, but separated from the very useful notion of the whole building; and if we get such general view pictures, we would be obliged to create new categories of higher/lower rank for the buildings. Such new categories are useless. Actually, if these categories were named "Ruined ...(building)..." or "...(Building)... in ruins", you would not start this discussion, I suppose. --Elkost (talk) 18:20, 14 July 2016 (UTC)