User talk:Hki007

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
Welcome to Wikimedia Commons, Hki007!

-- Wikimedia Commons Welcome (talk) 20:44, 10 April 2012 (UTC)

File:SS Toimi.jpg[edit]

Hei,

Tallensit Commonsiin kuvan S/S Toimista (File:SS Toimi.jpg). Olit kuitenkin merkinnyt päiväyksen tälle vuodelle ja itsesi kuvan lähteeksi. Tämä tarkoittaa sitä että olisit todella itse ottanut kyseisen valokuvan tänä vuonna, ja että myös omistaisit kuvan tekijänoikeudet. fi:S/S Toimi -artikkelin perusteella merkitsin päiväyksen 1930-luvulle ja lähteeksi Aura Rantalammen arkiston, valokuvaaja on tuntematon (Aura Rantalampi itse?). Vaihdoin myös kuvan lisenssiksi {{PD-Finland50}}, mikä sallii Suomessa ennen vuotta 1966 julkaistujen kuvien käytön. Lisäsin myös luokat kuvaan. MKFI (talk) 10:02, 12 April 2012 (UTC)

Hei,

En taida osata tätä prosessia tarpeeksi hyvin. Kuva on viime vuonna 94-vuotiaana kuolleen isotätini perintöalbumeista. Olen itse skannannut sen tänä vuonna, mutta en tietenkään ottanut kuvaa 1930-luvulla. Tekijänoikeudet ovat pahuksenmoinen miinakenttä. Minulla on tekniikan tohtorin koulutus ja olen lukenut CC-määrityksiä useampaan otteeseen, mutta silti tämä on melkoinen soppa. Uskon, että ihmiset tekisivät esim. Wikipedian sivuja enemmän, jos ei olisi pelkoa tekijänoikeussotkuista.

Tuleekohan tämä teksti näkyviin jonnekin kaikille Wikipedian lukijoille vai vain minulle ja sinulle? :-)

t. Harri

Hei,
Tekijänoikeudet ovat todella pahanlainen vyyhti, mihin ei usein ole yksinkertaista ohjetta. Suomessa onneksi vuotta 1966 vanhemmat valokuvat eivät enää ole tekijänoikeuksien alaisia vaan niitä saa julkaista vapaasti. Lisää asiasta löytyy Commons:Licensing#Finland. Koska tekijänoikeudet ovat rauenneet et voi julkaista kuvaa CC-lisenssillä, vaan kuva on tosiaan täysin vapaa kaikille ({{PD-Finland50}}).
Kuvan tietoihin päiväykseksi ja tekijäksi tulisi aina antaa kuvan alkuperäiset tiedot mikäli ne ovat tiedossa, lähteeksi voi antaa oman teoksen / oman perhearkiston / oman skannauksen ym. Vanhoissa kuvissa tekijä voi olla tuntematon jos tekijänoikeudet ovat joka tapauksessa rauenneet ja päiväyksen voi antaa varsin summittaisesti (esim. vuoden/vuosikymmenen tarkkuudella). Valitettavasti Wikipedia ei noin vain voi vaikuttaa eri maiden tekijänoikeuslainsäädäntöihin vaan niiden kanssa on elettävä. Neuvoa voi kysyä muilta käyttäjiltä Commons:Kahvihuoneesta tai erityisesti tekijänoikeusasioissa voi kääntyä Commons:Village pump/Copyright puoleen. Myös suomenkielisen Wikipedian fi:Wikipedia:Kahvihuone (tekijänoikeudet) on hyvä paikka kysyä apua.
Tallentamasi laivakuvat ovat hyviä, ja ne ovat kyllä erittäin tervetulleita. Wikipedia kärsii muutenkin painottumisesta uudempiin aiheisiin ja kuvien kanssa tilanne on usein vielä pahempi joten vanhoille kuville on tarvetta. Kuvat on kuitenkin hyvä luokitella, muuten niiden löytäminen on muille käyttäjille vaikeaa. Laivakuville hyvä luokka on Category:Ships of Finland, vanhoille laivoille usein Category:Steamships of Finland. Mikäli paikkakunta on tiedossa myös sen lisääminen on suotavaa. Suomen kunnat löytyvät Category:Municipalities in Finland -luokan alta.
Tämä keskustelusivu on kaikille avoin ja näkyy jokaiselle Wikipediaa lukevalle. MKFI (talk) 19:12, 12 April 2012 (UTC)