User talk:Tresnjevo

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
Welcome to Wikimedia Commons, Tresnjevo!

TUSC token 08afa65b17ddfc3aca23c904771df73d[edit]

I am now proud owner of a TUSC account!

Correction requested[edit]

Hi Tresnjevo. Could you correct the shading of the Bosanski Petrovac municipality in File:BiH - Udeo Bosnjaka po naseljima 2013.gif? As I noted here, it is shaded as 50-75 per cent Bosniak, whereas it is actually 43.4 per cent Bosniak. Cordless Larry (talk) 16:36, 12 July 2016 (UTC)

Sure, I'll correct thаt today. Tresnjevo (talk) 16:47, 12 July 2016 (UTC)

Thanks. While you're at it, it might be worth your while checking the other municipalities, too. I haven't checked all of them myself, so I'm not sure if there are other errors. Cordless Larry (talk) 16:51, 12 July 2016 (UTC)

I actually checked everything twice already, but there are 20 maps in total so it's not hard to miss something. Tresnjevo (talk) 17:10, 12 July 2016 (UTC)

Boja[edit]

Možeš li boju Bošnjaka vratiti na zelenu na kartama u cilju kontinuiteta sa narodom Muslimani iz doba SFRJ. I jezik i vjera treba da su zelene. Hvala unaprijed :) --Munja (talk) 18:31, 24 February 2017 (UTC)

Ogromna većina onih koji su se 1991. izjašnjavali kao Muslimani danas se izjašnjavaju kao Bošnjaci (to pogotovu važi za BiH), tako da je iz tog ugla gledano tvoj predlog opravdan. Međutim, izmena koju predlažeš bi bila u suprotnosti sa činjenicom da Muslimani kao nacija na prostoru bivše Jugoslavije i dalje postoje (uprkos pokušajima nekih da im to pravo ospore) što je potvrđeno rezultatima posleratnih popisa stanovništva. U Crnoj Gori su recimo na popisu 2003. godine u pojedinim naseljima i dalje bili većina Muslimani, tako da bi bilo nelogično da sam zelenom bojom označio Bošnjake jer bih time napravio diskontinuitet sa etničkim kartama Crne Gore koje sam radio za prethodne popise na kojima su Muslimani prikazani zelenom bojom. Zbog toga sam za Bošnjake uzeo drugu boju koju od tada koristim za njih na svim kartama radi konzistentnosti. Što se jezika tiče, zvanični jezik Bošnjaka je bosanski, tako da sam istu boju koristio i za taj jezik. Tu sam takođe bio dosledan na primeru Crne Gore gde sam bosanski označio istom bojom kao i Bošnjake iako je na popisu 2003. godine bošnjački jezik (koga sam označio drugom bojom) bio brojniji od bosanskog. Na verskim kartama BiH su muslimani već prikazani zelenom bojom isto kao i na svim drugim verskim kartama koje sam radio do sad. Tresnjevo (talk) 20:24, 24 February 2017 (UTC)