File:Estacions I-V del "viacrucis" de José Gonzalvo a l'ermitori de Sant Libori (Benassal).jpg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Original file(4,000 × 3,000 pixels, file size: 2.05 MB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary[edit]

Description
Català: VIA CRUCIS

Realitzat el 1974 ocupa la paret lateral dreta de l'ermita esmentada. Elaborat també mitjançant la forja del ferro ens presenta les catorze estacions en un fris corregut de metall sobre el qual l'artista ha anat marcant, mitjançant baix relleus, els diferents moments del camí de Crist al Calvari. Molt geomètric, aquest fris presenta diversos panells quadrangulars en què es plasma cada escena, marcant als angles superiors el nombre d'estació que li correspon.

Novament observem aquí l'esquematisme i la capacitat d'aconseguir plasmar amb tan sols allò essencial tot el dramatisme i expressivitat del dolorós passatge que està mostrant. Novament figures estilitzades, soldadures que donen vida a les peces, petits buits que potencien el volum i els contrastos de llums i ombres, i, malgrat la linealitat i rigidesa de les figures, moviment.

El Viacrucis o Camí de la Creu és un camí de pregària que cerca endinsar els fidels en la meditació de la Passió de Jesucrist en el seu camí al Calvari; per això es representen una sèrie d'imatges o estacions corresponents a incidents particulars que Jesús va patir en aquest camí. El nombre d'estacions es va estandarditzar en catorze, tal com recull Gonzalvo:

A la primera es mostra l'escena de la condemna a mort en què apareix Crist amb les mans lligades i el cap baix assenyalat per una petita figureta que a penes s'intueix a la dreta. Aquesta, vestida amb el mode romà, representa Ponç Pilat i la diferència dimensional respecte a la figura de Jesús podria ser un joc de l'artista en l'intent de marcar la grandesa del Salvador davant del pretenciós i covard romà.

A la segona, Jesús carrega amb la Creu.

La tercera representa la primera caiguda de Jesucrist vençut pel pes de la càrrega.

Crist troba a la quarta estació la seva Mare, la Verge Maria, que estén el seu braç cap a ell mentre aquest gira el cap cap a ella. Gonzalvo no s'atura en detalls expressius però podem intuir aquí clarament el dolor de mare i fill i les expressions de tristesa i malgrat que l'artista només ha matisat.

A la cinquena, Simó el Cireneu ajuda Crist a portar la Creu.
Español: VIACRUCIS

Realizado en 1974 ocupa la pared lateral derecha de la citada ermita. Elaborado también mediante la forja del hierro nos presenta las catorce estaciones en un friso corrido de metal sobre el que el artista ha ido marcando, mediante bajorrelieves, los diferentes momentos del camino de Cristo al Calvario. Muy geométrico, dicho friso presenta diversos paneles cuadrangulares en los que se plasma cada escena, marcando en los ángulos superiores el número de estación que le corresponde.

De nuevo observamos aquí el esquematismo y la capacidad de lograr plasmar con tan sólo lo esencial todo el dramatismo y expresividad del doloroso pasaje que está mostrando. Nuevamente figuras estilizadas, soldaduras que dan vida a las piezas, pequeñas oquedades que potencian el volumen y los contrastes de luces y sombras, y, pese a la linealidad y rigidez de las figuras, movimiento.

El Viacrucis o Camino de la Cruz es un camino de oración que busca adentrar a los fieles en la meditación de la Pasión de Jesucristo en su camino al Calvario; para ello se representan una serie de imágenes o estaciones correspondientes a incidentes particulares que Jesús sufrió en dicho camino. El número de estaciones se estandarizó en catorce, tal y como recoge Gonzalvo:

En la primera se muestra la escena de la condena a muerte en la que aparece Cristo con las manos atadas y la cabeza baja señalado por una pequeña figurilla que apenas se intuye a su derecha. Ésta, ataviada al modo romano, representa a Poncio Pilato y la diferencia dimensional con respecto a la figura de Jesús podría tratarse de un juego del artista en el intento de marcar la grandeza del Salvador frente al pretencioso y cobarde romano.

En la segunda, Jesús carga con la Cruz.

La tercera representa la primera caída de Jesucristo vencido por el peso de su carga.

Cristo encuentra en la cuarta estación a su Madre, la Virgen María, que extiende su brazo hacia él mientras éste gira la cabeza hacia ella. Gonzalvo no se detiene en detalles expresivos pero podemos intuir aquí claramente el dolor de madre e hijo y las expresiones de tristeza y pesar que el artista tan sólo ha matizado.

En la quinta, Simón el Cireneo ayuda a Cristo a llevar la Cruz.
Date
Source Own work
Author TouristInfoBenassal

Licensing[edit]

I, the copyright holder of this work, hereby publish it under the following license:
w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current11:54, 24 September 2023Thumbnail for version as of 11:54, 24 September 20234,000 × 3,000 (2.05 MB)TouristInfoBenassal (talk | contribs)Uploaded own work with UploadWizard

There are no pages that use this file.

Metadata