File:Samlet Grøn Agenda Wikipedia artikel- -GRØN AGENDA (KU)- -Introduktion-Studenterpolitisk forening ved Københavns Universitet dannet i 2006 af en håndfuld studerende ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, 2013-08-06 07-25.jpg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Original file(2,448 × 3,264 pixels, file size: 1.93 MB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary[edit]

Description

Samlet Grøn Agenda Wikipedia artikel

GRØN AGENDA (KU)

Introduktion Studenterpolitisk forening ved Københavns Universitet dannet i 2006 af en håndfuld studerende ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet. Mærkesagen var indførelsen af en bæredygtighedstankegang på et udddannelses- og driftsmæssigt plan på universitet, i samfundet og resten af verden.

Grøn Agenda var en en tværfaglig studenterorganisation med rødder i Københavns Universitet, hvis overordnede formål det var at skabe et grønnere universitet. Dette indebærer dels at universitetet aktivt bidrager til at udarbejde og anvise løsninger i forhold til den globale klimakrise, men også at man i forhold til universitetets eget energiforbrug og klimabelastning er et forbillede. Samtidig var Grøn Agenda en social forening, som med udgangspunkt i en stor spændvidde i medlemmernes faglige forankringer, dannede ramme om en åben dialog om en mangfoldighed af emner i relation til natur, miljø, samfund og klimaforandringer. Denne åbne atmosfære gjorde sig også gældende for foreningens øvrige aktiviteter såsom økologisk folkekøkken, fester og andre sociale arrangementer. Grøn Agenda søgte at fremme sine mål gennem deltagelse i universitetsvalgene, gennem en aktiv dialog med universitetet og andre relevante aktører, samt gennem et tæt samarbejde med andre studenterorganiationer.


Foreningens opstart Grøn Agenda tog form på Københavns Universitets Center for Sundhed og Samfund i efteråret 2006. Baggrunden var i første omgang en lavpraktisk undren over, at det var umuligt at få bæredygtighedscertificeret kaffe på campus. I løbet af kort tid blev det for de dengang blot tre involverede klart, at der var behov for en grøn studenterforening forankret i et bredt spektrum af studieretninger, til at arbejde for udbredelsen af en grøn bevidsthed og grønne tiltag på universitet. Det organisatoriske udgangspunkt var græsrodsarbejde i en forening med en flad, konsensusorienteret struktur. Den faglige ambition var at skabe et tværfagligt grønt netværk. Grøn Agenda blev derefter officielt stiftet som forening på Nørrebro den 4. november 2006.


Værdigrundlag Grøn Agendas vision var, at Københavns Universitet udviklede sig i en mere bæredygtig retning. Foreningen så store problemer i menneskets relation til dets naturlige levegrundlag. Miljøproblemer, og særligt de menneskeskabte klimaforandringer, sås som en stor og alvorlig trussel, og som en udfordring for og mod samfundet. Grøn Agenda så universitetet som en væsentlig del af samfundet, og som en samfundsinstitution i en privilegeret position. „Det er universitetet, der kigges mod for svar på tidens udfordringer. Derfor er der et behov for, at universitet indtager en offensiv rolle med udsyn til de samfundsmæssige udfordringer på miljøområdet,“ hedder det sig således i Grøn Agendas visionspapir som blev udfærdiget i 2007 (se ref.). Grøn Agendas vision var således et universitet, som er et internationalt forbillede miljømæssigt og I den bredere bæredygtighedsforstand.

Foreningens værdier og syn på lokal handling overfor globale udfordringer bygger på Agenda 21 fra World Earth Summit i 92. Det er også her, at Grøn Agendas navn var inspireret fra. Foreningen lagde endvidere stor vægt på det demokratiske græsrodsperspektiv. Derfor ønskede Grøn Agenda, i samarbejde med andre studenternetværk, at søge at få de lokale initiativer til at brede sig til andre uddannelsessteder I Danmark og på tværs af landegrænser.


Aktiviteter

Økofolkekøkkener Grøn Agenda har afholdt to økologiske folkekøkkener. Det første blev afholdt d. 27 november 2008 i Café Væksthuset på LIFE for 90 gæster. Det andet blev ligeledes afholdt på Væksthuset d. 28 september med over hundrede gæster. Invitationen lød:

”Vi ønsker et KU som forbillede i bæredygtighed, hvilket fordrer et universitet, som spiller bæredygtigt på samtlige tangenter. Noget sådant opnås kun hvis de studerende er med. Derfor inviterer vi til økokøkken for at samle studerende fra et mangefold af studieretninger til delikat økologisk mad og socialt samvær.”

Grøn Fest Den 6 marts 2009 afholdt Grøn Agenda fredagsbaren ”Den sidste olie” der blev afholdt Center for Sundhed og Samfund. Fredagsbaren blev besøgt af ca 300 mennesker.

Køkkenhaven på Css På initiativ af Andreas Pinstrup Jørgensen blev der i foråret 2009 oprettet en økologisk nyttehave for studerende på Københavns Universitets Center for Sundhed og Samfund (CSS). Idégrundlaget var at oprettelse af en økologiske nyttehave kunne knytte studerende på tværs af fakulteter og fag sammen, forenet i det grønne. Køkkenhaven er på nuværende tidspunkt 100 kvm med tyve aktive.

Kursus for Rusturskokke I samarbejde med Grønt Netværk og Meyers madhus lavede Grøn Agenda i sommeren 2009 et kursus for rusturskokke i ”mere lækker og bæredygtig madlavning” til store selskaber.


Udbrydergrupper og knopskydninger

Energy Crossroads: I juni 2007 blev Grøn Agenda kontaktet af en gruppe studerende fra Stanford University, der tidligere på året havde sat fokus på vedvarende energi ved at arrangere en større konference på Stanford University campus, kaldet ”Energy Crossroads”. Formålet med konferencen var at samle repræsenter af forskellige aldre og forskellige professioner om vedvarende energi som en samlet løsning på tre toneangivende, samfundsmæssige problematikker: klimaforandringer, energisikkerhed og stagnerende økonomisk vækstrater.

På baggrund af konferencen blev der skabt en ambition om at sprede dette syn på vedvarende energi på et global plan. Det faldt de amerikanske studerende naturligt indledningsvist at skabe kontakter i Skandinavien, da de havde hørt om regions historiske klimaindsats og (til sammenligning) progressive miljø og energipolitik. Ved hjælp fra Innovation Center Denmark (beliggende i Scilicon Valley) blev der således skabt kontakt mellem de to studentergrupper og resultatet blev to nye organisationer (Energy Crossroads Stanford og Energy Crossroads Denmark) samlet under den fælles betegnelse ”Energy Crossroads”.

Indledningsvis bestod Energy Crossroads Denmark af medlemmer fra Grøn Agenda og DTU Roadrunners. Hurtigt udviklede Energy Crossroads sig dog til en særskilt organization, der tæller medlemmer af mange forskellige baggrunde.


Universitetspolitik

Grøn Agenda blev indvalgt i Studienævnet på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet ved universitetsvalget i december 2006 og fik en af de fire pladser til studerende. Frederik Noltenius Busck repræsenterede foreningen ved de månedlige møder i Studienævnet. Anders Gerhard Jørgensen var suppleant og optrådte som stedfortræder ved flere møder.

Grøn Agenda stillede op til valget i 2006 med et program om at få ændret pensum på den obligatoriske del af bacheloruddannelsen i statskundskab. Målet var, at de statskundskabsstuderende gennem pensum skulle indføres i problemstillingerne vedrørende miljømæssig bæredygtighed. Disse problemstillinger var efter Grøn Agendas mening på daværende tidspunkt fraværende i pensum.

Grøn Agenda fik gennem sit arbejde overbevist resten af Studienævnet om behovet for at ændre pensum i grundfagene økonomi og international politik, så de inddrog perspektiver om bæredygtighed. De konkrete ændringer i pensum optræder fortsat i pensum for studerende ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet anno 2011.

Grøn Agenda genopstillede ikke til Studienævnet på Institut for Statskundskab ved Universitetsvalget i 2007.

Ved Universitetsvalgene i 2007 og 2008 stillede Grøn Agenda op til Københavns Universitets Bestyrelse uden for valgforbund med Casper Mølck øverst på stemmesedlen. Grøn Agenda fik ca. 10% af stemmerne ved begge valg og opnåede dermed ikke valg.


Samfundsindflydelse

Grøn Agendas visionspolitik førte til møder med rektoratet, hvorunder det blev aftalt at arbejde for at Københavns Universitet skulle blive et af Europas grønneste campusområder, hvilket blev nedfældet i KUs strategi for 2012. Dette førte til oprettelsen af sekretariatet "Grøn Campus" under KUs driftsorganisation, som fik 120 millioner DKK i budget til at realisere dette mål.


Medlemmer


Stiftende medlemmer:

Anders Gerhard Jørgensen Casper Mølck Frederik Noltenius Busck

Senere toneangivende medlemmer:

Ida Maria Bjarløv Søren Petersen Jakob Gaard


Medlemmer efter succesrig hvervningsrunde:

Michael Plesner Jens Junghans Mathias Karsten Bjerre Elisabeth Westerman Mette Skamris Ted Rosenbaum Emil D. Lambreth Polny Andreas Pinstrup Jørgensen

Foreningens sidste år

Grøn Agendas visioner om det bæredygtige universitet vandt fra dens oprettelse frem til 2009 stadig tydeligere genklang både hos rektoratet og det brede studenterpolitiske miljø. Dette førte til at de øvrige, større studenterpolitiske partier tilføjede Grøn Agendas politiske værdier til deres egne programmer, samtidigt med at universitetets ledelse tog stadig flere initiativer til et grønnere universitet. Studenterforeningens medlemmer følte derfor at arbejdskraften var mere nødvendig i andre sammenhænge, og aktivitetsniveauet i Grøn Agenda aftog støt i løbet 2009-2010. I efteråret 2011 blev den endelige beslutning taget om at afvikle foreningen. Dette blev effektueret ved en nedlæggende generalforsamling, foretaget i maritime omgivelser i Det Kongelige Biblioteks Sorte Diamant på Slotsholmen.


Det grønne overlever alt!

Køkkenhaven på Københavns Universitets Center for Sundhed og Samfund (CSS), en oprindelig aktivitetsgruppe under Grøn Agenda, udviklede sig til en selvstændig gruppe med mange aktive medlemmer, fortrinsvis studerende fra CSS. Foreningen råder over 100 m2 muld på det Samfundsvidenskabelige Fakultets grund, hvor der dyrkes et bredt udvalg af årstidens grøntsager og urter. Andreas Pinstrup Jørgensen er primus motor og igangsætter i foreningen, der stadig er yderst aktiv.

For at sikre Grøn Agendas eftermæle, tilfaldt foreningens midler organisationen Verdens Skove. Beløbet gik mere konkret til støtte af et projekt til bevarelse regnskov i det sydlige Nicaraguas Rio San Juan-provins. De lokale bønder bliver betalt årlige rater mod at lade regnskoven på deres grund stå uberørt hen. Ud over regnskovsbeskyttelse har denne ordning vist sig effektiv med henblik på fattigdomsbekæmpelse.

Referencer Visionspapir: http://groenagenda.org/vp.pdf

Links til publikationer:

http://www.information.dk/165514

http://www.information.dk/231891
Date 6 August 2013 (original upload date)
Source Own work
Author User:FrederikNBusck
This file was uploaded via Mobile Web.

Licensing[edit]

I, the copyright holder of this work, hereby publish it under the following license:
w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current05:25, 6 August 2013Thumbnail for version as of 05:25, 6 August 20132,448 × 3,264 (1.93 MB)FrederikNBusck (talk | contribs)Contributed image from Special:Uploads

The following page uses this file:

Metadata