File talk:HDJ VAPEN MED DEVIS.svg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

SVK_ansokan H Djurberg [Svenska Vapenkollegiet][edit]

On November 2nd 2017 Martin Sunnqvist wrote:

Hej!

Vi har funderat fram och tillbaka på uranussymbolen, och den är som Martin Trägen redan har sagt i en gråzon. Visst går det att hitta exempel på vapen med noter, karttecken och planetsymboler, men det är undantagsvis. Diskussionen om häroldsbilder som bokstäver är inte riktigt relevant när det inte är fråga om en häroldsbild här.

Så vi registrerar inte vapnet med uranussymbolen i. Dessutom en estetisk fråga - vore det inte mer symmetriskt att ha de två hjärtanen i sidofälten eller i de övre och undre fälten. Skölden blir nu lite obalanserad.

Bästa hälsningar Martin Sunnqvist 21:57, 2 November 2017 (UTC)



On October 15th 2016 Håkan Djurberg Johansson wrote:

Bäste heraldiker!

Efter att jag (...) skickat in min ansökan om registrering i SVK har jag konstaterat att ni visserligen tar på er som del i granskningen att diskutera frågetecken som finns kring vapnet.

Samtidigt är jag ju angelägen om att bidra med vad jag kan för att underlätta granskningsprocessen.

Jag har (...) fått en mycket intressant och välmenande kommentar från Martin Trägen som jag valt att kommentera och tillställa er som ett eventuellt inlägg i en kommande diskussion. Och ja; längden på texten vittnar blott om mitt intresse för frågan.

Sköld: Fyrstyckad i guld och svart; i första fältet en svart astronomisk uranussymbol, i andra fältet ett veteax i guld, i tredje fältet ett hjärta i guld och i fjärde fältet ett rött hjärta.

Hjälmtäcke: Svart fodrat med guld

Hjälmprydnad: Tre veteax i guld, varav det mittersta bakom en svart astronomisk uranussymbol fylld i guld, allt uppstigande ur en krans av fyra hjärtan i guld och fyra röda hjärtan, varav tre i guld och två röda synliga framifrån.

Kommentar från Martin Trägen: "Uranus-symbolen kan komma att betraktas som kontroversiell. Många heraldiker skulle nog kategorisera den bland bomärken/bokstäver/siffror. Vapnet kan därför komma att bli ifrågasatt ifall du vill registrera det i Svenskt Vapenregister. Vill man försvara det så kan man argumentera för att eftersom Mars-symbolen är väldigt väl etablerad så borde Uranus också få finnas i heraldiken. Hur kollegiet skulle döma vågar jag inte gissa men min bedömning är att vapnet befinner sig i en gråzon."


Med utgångspunkt i vad Heraldiska Föreningens i Finland förmedlar som exempel på god heraldisk sed anfördes det följande.

Några reflektioner runt Heraldiska Föreningens i Finland råd:

"Det bör betonas att heraldiken inte godkänner specifika föremål, byggnader, platser eller dylikt som kan sägas ha ett 'egennamn' och som alltså borde avbildas på skölden som sig själva. Heraldiken kräver en allmän bild. Det betyder att den bro som stamfadern byggde eller gårdens speciella vällingklocka inte duger som vapenbild. Man bör använda en allmän brobild eller klocka. I motiveringarna för vapenbilden kan man sedan berätta varför bilden har valts."

Symboler som tolkade refererar till subjekt, förekommer som allmänna bilder inom heraldiken, där det mest påtagliga är t ex helgonattribut och olika namngivna korsformer. Själva förekomsten av sådana till egennamn refererande allmänna bilder såsom ur Svenskt Vapenregister hämtade exempel som andreaskors, georgskors, antoniuskors, kristusmonogram, davidsstjärna eller merkuriestav, torde alltså inte falla under ovanstående råd som "betona[r] att heraldiken inte godkänner specifika föremål, byggnader, platser eller dylikt som kan sägas ha ett 'egennamn' och som alltså borde avbildas på skölden som sig själva."

Lika lite som bilder av Andreas, Georg, Antonius, Kristus, David eller Merkurius återfinns frekvent inom heraldiken torde en bild av planeten Uranus eller den grekiska himmelsguden Uranos följa god heraldisk sed. Däremot, en allmänt etablerad symbol för detta subjekt Uranus torde falla inom god heraldiskt sed på samma sätt som andreaskors, georgskors, antoniuskors, kristusmonogram, davidsstjärna eller merkuriestav.

Vidare är ju på motsvarande sätt symbolen för stridsguden Mars eller planeten Mars etablerad inom heraldiken med ett exempel ätten Tamm (Riddarhuset F395) "med två svarta järnmärken".

Vidare ur Heraldiska Föreningens i Finland råd: "Bokstäver, siffror, eller bomärken godkänns inte som vapenbilder, inte heller alltför krångliga eller annars invecklade figurer vars beskrivning i ord vore tillgjort eller omöjligt. Det är inte heller tillrådigt att med hjälp av häroldsbilder bygga ersättning för bokstäver, som till exempel att använda en störtad sparre som bokstaven V. Det är att gå runt reglerna och leder dessutom till enahanda och andelösa vapen."

Det går att konstatera att det redan registrerade vapnet för Föreningen Svenska Släktkalendern (SV-99) med "en av essnitt bildad ginbalk [...] och [...] en röd dextervänd spets" på ett flagrant sätt torde strida mot rådet "att med hjälp av häroldsbilder bygga ersättning för bokstäver".

Mot bakgrund av det föregående 'SK-exemplet' framstår en allmänt etablerad symbol för subjektet Uranus som allt annat än stridande mot den heraldiska seden att "Bokstäver, siffror, eller bomärken [inte] godkänns som vapenbilder".

Att till exempel beskriva uranussymbolen på ett snarlikt sätt som till exempel vapnet för Ulf Björkman (SVR 245/1979) "med ett andreashjulkors vars balkvis ställda arm är utdragen mot sköldens övre dextra hörn och avslutad med en pilspets" skulle ju vara språkligt möjligt men samtidigt uppenbart ett försök "att gå runt reglerna" istället för att stå upp och hederligt argumentera för att uranussymbolen torde kunna innefattas i god heraldisk sed.

Och så ett sista ur Heraldiska Föreningens i Finland råd: "Designern kan inte avvika från det vedertagna heraldiska bildförrådet genom att ge ett namn på en redan i bruk varande figur till en helt ny figur eller att döpa om en gammal, redan existerande figur."

Mot bakgrund av ovanstående råd om att "namn på en redan i bruk varande figur" och "en gammal, redan existerande figur", så torde en uranussymbol både benämnas som uranussymbol och falla inom god heraldisk sed med hänvisning till följande citat ur nämnda skrifter:

"Planet. The astronomical symbol of Mars, Uranus and Venus are borne by the families of Wimble, Herschel and Thoyts." Ur Charles Norton Elvin (2009) Dictionary of Heraldry. Genealogical Publishing Com.

"The astronomical symbol of Uranus, or the Georgium Sidus" [the Georgian Planet] Ur J H Stevensson (2016) Heraldry in Scotland, Volume 2. Lulu.com

Avslutningsvis ett exempel på skölden tillhörig William Herschel, adlad 1816 i Storbritannien, "med den astronimska symbolen för Uranus".

Med vänliga hälsningar Håkan Djurberg Johansson 16:52, 15 October 2016 (UTC)