File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Wajangfiguur van karbouwenhuid pauzeteken TMnr 1772-776.jpg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Original file(711 × 800 pixels, file size: 102 KB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary[edit]

Description
Nederlands: Wajangfiguur. Wajangfiguur van perkament voorstellende een kayon. De kayon, die ook wel gunungan genoemd wordt, is het belangrijkste hulpmiddel bij een wajangvoorstelling. Een kayon kan zowel bij Wayang Golek als bij Wayang Kulit gebruikt worden. Het is een schaduwfiguur van perkament, die de zetel van de goden afbeeldt (de berg Semaru op Java) en de levensboom, die symbool staat voor de goddelijkheid van het leven.

Deze kayon wordt de Gunungan Blumbangan genaamd en wordt geassocieerd met de vrouwelijke yoni. Dit is te zien aan de vijver met water in het midden, waarin de wortels van de book zich bevinden. (David Levine; Leather Gods and Wooden Heroes; Singapore, Times Editions 2005)

De kayon heeft vele functies. Als verbeelding van de kosmische orde van het heelal, staat de pop voor een opvoering in het midden van het scherm, met soms daarachter de clownbediende Semar. Beide staan aan de kant van de poppenspeler opgesteld. De kayon brengt de poppen tot leven. Aan het begin van de opvoering zet de dalang de kayon aan de zijkant om te symboliseren dat de voorstelling de mythische heilige wereld van schaduwen is binnengegaan. Tijdens de opvoering geeft de kayon plaatsveranderingen aan of de opkomst van een belangrijke persoonlijkheid. De kayon kan ook dienst doen als decorstuk. Het kan een paleis voorstellen, een rots, een bos of een kluizenaarswoning. Ook kan de kayon een rivier, wind, vuur en water voorstellen, als de dalang de Gunungan wild laat bewegen over het scherm. Dit wordt gara-gara genoemd. Tijdens een conventionele middernacht opvoering staat de Gunungan rechtop en in de laatste scene staat de Gunungan links. Na afloop staat de Gunungan weer in het midden van het scherm.


Bij deze kayon staat aan de basis een trap afgebeeld, die eindigt bij een vijver. Daarboven zijn twee dieren te zien naar elkaar zijn toe gedraaid. Het is hier niet te zien wat voor dieren; meestal zijn dit een tijger en een wilde buffel, of twee leeuwen, of een tijger en een zwijn. In de takken van de boom zijn vogels en apen te zien. De takken lopen uit in bloemen.

. Wajangfiguur van karbouwenhuid, pauzeteken
Undetermined language : Gunungan Blumbangan wayang purwa
Date before 1940
date QS:P,+1940-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1940-00-00T00:00:00Z/9
Source
institution QS:P195,Q1131589
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Author Tropenmuseum

Licensing[edit]

w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current21:08, 28 July 2010Thumbnail for version as of 21:08, 28 July 2010711 × 800 (102 KB)KITbot (talk | contribs)== {{int:filedesc}} == {{Information |description=<!--{{id|1=To be translated}}--> {{nl|1=Wajangfiguur. Wajangfiguur van perkament voorstellende een kayon. De kayon, die ook wel gunungan genoemd wordt, is het belangrijkste hulpmiddel bij een wajangvoorste

There are no pages that use this file.

Metadata