File:Diapositiva1.GIF

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Original file(896 × 516 pixels, file size: 9 KB, MIME type: image/gif)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary[edit]

Description
Català: Fins a la Revolució Industrial la població europea visqué en un precari equilibri amb els recursos alimentaris, així qualsevol augment demogràfic que no es correspongués amb un increment de les possibilitats agràries derivava en una infraalimentació que deixava sense defenses el cos humà i a mercè de qualsevol atac epidèmic. Aquest mecanisme funcionà durant l’Edat Mitjana a excepció del període que va del segle XI al XIII, durant el qual s’assistí a una expansió demogràfica sostinguda. L’augment de població a partir de l’any 1000 fou afavorit per un cert interès dels senyors a concedir terres per conrear de manera que s’augmentessin les seves rendes, i a la tala dels boscos que comportà la rompuda de noves terres, i per tant de la producció agrícola. Altres factors que possibilitaren l’augment demogràfic foren la millora climàtica, que gràcies a una pluviometria favorable féu més abundoses les collites, l’atur de les grans migracions que havien assolat Europa (germànics, magiars, normands, etc.) i les institucions de Pau i treva de Déu, que a la llarga contribuïren a la disminució de la mortaldat. A finals del segle XIII, l’expansió agrària s’aturà un cop assolit el límit ecològic (les noves terres eren més dolentes, el ritme de producció per la manca d’adobs s’havia estabilitzat, la manca de boscos féu entrar en crisi la ramaderia en un moment que era important per l’adob dels camps deixats al guaret). Tot plegat incidí en un augment dels preus, agreujat per un seguit de males collites que causaren la fam (especialment virulenta fou la dels anys 1315 a 1317). I per acabar-ho d’adobar durant els anys 1348-49 s’estengué la pesta negra, malaltia terriblement contagiosa. La pesta fou la més extensa de les malures que iniciaren tot un seguit de “mals anys” que estroncaren o paralitzaren el creixement de moltes ciutats i viles rurals. Malgrat la recessió, moltes ciutats (París, Florència, Gènova...) creixeren en extensió durant els segles XIV i XV i les pèrdues humanes degudes a les epidèmies es van recuperar ràpidament. Per tant, la crisi urbana fou una crisi d’adaptació i de creixement.
Date
Source Own work
Author JoanCa

Licensing[edit]

I, the copyright holder of this work, hereby publish it under the following licenses:
w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.
GNU head Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation; with no Invariant Sections, no Front-Cover Texts, and no Back-Cover Texts. A copy of the license is included in the section entitled GNU Free Documentation License.
You may select the license of your choice.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current19:10, 9 January 2009Thumbnail for version as of 19:10, 9 January 2009896 × 516 (9 KB)Joancreus (talk | contribs){{Information |Description={{ca|1=Fins a la Revolució Industrial la població europea visqué en un precari equilibri amb els recursos alimentaris, així qualsevol augment demogràfic que no es correspongués amb un increment de les possibilitats agràri
17:50, 31 October 2008Thumbnail for version as of 17:50, 31 October 2008960 × 720 (10 KB)JoanCa (talk | contribs){{Information |Description={{ca|1=Fins a la Revolució Industrial la població europea visqué en un precari equilibri amb els recursos alimentaris, així qualsevol augment demogràfic que no es correspongués amb un increment de les possibilitats agràri

There are no pages that use this file.

File usage on other wikis

The following other wikis use this file: