File:MCC-8779 Rode koorkap van bisschop David van Bourgondië met voorstellingen uit het leven van Christus (8).tif

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Original file(3,208 × 5,432 pixels, file size: 49.89 MB, MIME type: image/tiff)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary

[edit]
Nederlands: Rode koorkap van bisschop David van Bourgondië met voorstellingen uit het leven van Christus   (Wikidata search (Cirrus search) Wikidata query (SPARQL)  Create new Wikidata item based on this file)
Artist
Nederlands: onbekend
Title
Nederlands: Rode koorkap van bisschop David van Bourgondië met voorstellingen uit het leven van Christus
Description
Nederlands: De koorkap bestaat uit zes banen donkerrode zijde, gouddraad en een poolweefsel, met name fluweel. De achtergrond bestaat hoofdzakelijk uit gouddraad en het gebrocheerde patroon is een slingerend granaatappelmotief met kleine vertakkingen van bladeren en vruchten uit deels geciseleerd zijdefluweel. De stengel van de granaatappel is bezaaid met vonken, die uit de tondeldoos met vuursteen en spaanders komen, welke in het hart van de granaatappel is geweven. Tondeldoos en vuurslag zijn het embleem van David van Bourgondië (ca. 1427-1496) (Muller 1911, p. 12-16). De voering is van blauw gesteven linnen.

Het koorkapschild op de achterzijde verbeeldt de Hemelvaart van Christus. Hij is opgestegen vanaf een bergtop, waarop zijn voetafdrukken nog zichtbaar zijn, en wordt ten halve lijve weergegeven. Op de voorgrond staat links Maria, die de handen vol ontzag opheft. Rechts van Maria maakt de apostel Petrus een biddend gebaar. Links van Maria staart Johannes naar de verdwijnende Christus. De overige apostelen zijn om de bergtop heen gegroepeerd, alle met gebaren van ontzag en verbazing. Opmerkelijk is de apostel rechts van Petrus, die zich van het gebeuren afwendt. De scène speelt zich af tegen een achtergrond met galerij, waarin drie ronde bogen. Tussen de bogen zijn torentjes aangebracht, die uitsteken boven de architraaf. De gedamasceerde achtergrond loopt door tot aan de gewelven en is van gelegd gouddraad over een vulling, vastgezet met donkerrode zijde in een blokjespatroon.

Techniek achterzijde: het gewaad van Christus is in de lazuursteek uitgevoerd evenals de mantels van Maria en Petrus. De gewaden van de overige apostelen zijn alle in platsteek en omzoomd met een dun gouden koordje en dubbel gelegd gouddraad. De gezichten van Maria en de apostelen, hun handen en de voeten van Christus zijn in ingrijpsteek uitgevoerd; de haren van de apostelen zijn in kettingsteek aangebracht. Arcade, pilaren en torentjes zijn van opgehoogd gelegd en gehecht gouddraad, de architraaf is van vlak gelegd en gehecht gouddraad. De gewelven zijn geborduurd met floszijde in platsteek. Het schild wordt omzoomd door een geweven bandje en een franje.

Op de aurifriezen aan de voorzijde van de koorkap worden in zes scènes gebeurtenissen uitgebeeld, die zich na de Kruisdood van Christus hebben afgespeeld: links van boven naar beneden de Bewening, de Graflegging en de Verrijzenis; rechts Christus' verschijning aan Maria, Christus als hovenier (Noli me tangere - wil mij niet aanraken) en Christus' maaltijd met de Emmaüsgangers. Links: bovenaan de Bewening. Maria houdt de gestorven Christus op de schoot en beweent hem. Rechts op de afbeelding wordt ze ondersteund door Johannes de evangelist. Links van Maria heft Maria Magdalena in een gebaar van diepe smart de handen ten hemel. Daaronder de Graflegging. Christus rust in het graf, gehuld in een lijkwade. Josef van Arimathea en Nicodemus zijn doende de sarcofaag met een grote platte steen af te sluiten. Maria knielt met ineengeslagen handen aan een van de zijkanten neer, ondersteund door Johannes de Evangelist. Op de voorgrond een geknielde en biddende Maria Magdalena. Onderaan de Verrijzenis. Christus staat vóór de open sarcofaag gehuld in een gouden mantel. Links houdt hij de kruisstaf vast, met zijn rechterhand maakt hij een spreekgebaar. De stigmata zijn duidelijk zichtbaar. Links en rechts twee ontstelde bewakers. Boven het graf zweeft een engel. Rechts: bovenaan de verschijning aan Maria. De H. Maagd, gezeten op een stoel met hoge rugleuning en met een opengeslagen boek op de schoot, keert zich verrast met geheven handen naar Christus, die haar zijn stigmata laat zien. In het midden van het tafereel een boogvenster, daaronder een tafeltje met een kussen (?). Daaronder de ontmoeting tussen Christus en Maria Magdalena. De scene speelt zich af in een landschap met in het midden een boom. Christus is gekleed als hovenier met spade, en Maria Magdalena speelt zich af in een landschap. In het midden een boom. Aan de voeten van Maria Magdalena staat een geopende zalfpot, haar attribuut; achter haar twee vrouwenfiguren. Christus toont zijn stigmata en geeft met een gebaar aan: 'Noli me tangere'. Onderaan de Emmaüsgangers. Christus zit aan een rond tafeltje, geflankeerd door de Emmaüsgangers en geeft een stuk brood aan de man rechts op het borduurwerk. Achter de man links staat een dienaar Op de tafel zijn de rest van het brood, een schaal, een beker en twee messen geborduurd. Alle zes voorstellingen vinden plaats onder een baldakijn met een middentorentje; aan weerskanten hiervan twee ramen en een zijtorentje. Het baldakijn wordt gedragen door twee geprofileerde zuilen. Het gewelf bestaat uit acht velden, de ribben komen samen in een nodus. De interieurscènes spelen zich af op een tegelvloertje.

Techniek voorzijde: De mantels van Christus en Maria in de aurifriezen zijn in de lazuursteek uitgevoerd, met uitzondering van de scène, waarin Christus aan Maria verschijnt. Dan draagt zij een blauwe mantel uitgevoerd in platsteek. De kleding is omzoomd met gelegd en gehecht gouddraad. Voor de gezichten, handen en overige lichaamspartijen is de point miniature gebruikt. De haren zijn in kettingsteek. De architecturale omlijsting van de scènes, bestaande uit pilaartjes, arcades, een architraaf met de vier boogvensters en torentjes, zijn, deels opgevuld, op een aparte laag linnen geborduurd met gelegd en gehecht goud- en zilverdraad. De gewelven zijn met zijde in platsteek geborduurd. De randen van de aurifriezen zijn van gelegd gouddraad vanaf de onderkant gehecht in een blokjespatroon.
Date between 1475 and 1496
date QS:P571,+1450-00-00T00:00:00Z/7,P1319,+1475-00-00T00:00:00Z/9,P1326,+1496-00-00T00:00:00Z/9
Medium
Nederlands: fluweel, fluweelbrokaat, floszijde, gouddraad
Dimensions height: 149 cm (58.6 in); width: 314 cm (10.3 ft)
dimensions QS:P2048,149U174728
dimensions QS:P2049,314U174728
institution QS:P195,Q1954426
Accession number
ABM t2003
Place of creation
Nederlands: plaats vervaardiging onzeker (Noord-Nederland (Utrecht))
Credit line
Nederlands: Foto: Museum Catharijneconvent, Utrecht, foto Ruben de Heer
Source/Photographer View this work on the website of Museum Catharijneconvent
Permission
(Reusing this file)
VRT Wikimedia

This work is free and may be used by anyone for any purpose. If you wish to use this content, you do not need to request permission as long as you follow any licensing requirements mentioned on this page.

The Wikimedia Foundation has received an e-mail confirming that the copyright holder has approved publication under the terms mentioned on this page. This correspondence has been reviewed by a Volunteer Response Team (VRT) member and stored in our permission archive. The correspondence is available to trusted volunteers as ticket #2015012610011141.

If you have questions about the archived correspondence, please use the VRT noticeboard. Ticket link: https://ticket.wikimedia.org/otrs/index.pl?Action=AgentTicketZoom&TicketNumber=2015012610011141
Find other files from the same ticket: SDC query (SPARQL)

Creative Commons CC-Zero This file is made available under the Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.
The person who associated a work with this deed has dedicated the work to the public domain by waiving all of their rights to the work worldwide under copyright law, including all related and neighboring rights, to the extent allowed by law. You can copy, modify, distribute and perform the work, even for commercial purposes, all without asking permission.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current21:24, 28 June 2016Thumbnail for version as of 21:24, 28 June 20163,208 × 5,432 (49.89 MB)AWossink (talk | contribs)pattypan 0.1.2

Metadata