Category:Jansgeleen Castle

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
English: Jansgeleen Castle, now erroneously called Sint-Jansgeleen or Sint Jansgeleen, was a medieval castle in the little village of Spaubeek, in the Dutch province of Limburg. Spaubeek is located in the municipality of Beek, about 3 km south of the town of Geleen. Spaubeek was a separate municipality until 1982, when it was merged with Beek.
Nederlands: Jansgeleen, of zoals de huidige, maar foutieve naam luidt: Sint-Jansgeleen, is de naam van een historische locatie tussen Geleen en Spaubeek, aan de noordrand van de gemeente Beek in de Nederlandse provincie Limburg. De plaats is precies gelegen aan de bijna haakse bocht naar het noorden die de Geleen of Geleenbeek maakt rond het hoger liggende Sweikhuizen. Het domein en zijn annexen ontlenen hun naam aan het voormalige Huis of Kasteel van Spaubeek dat van oudsher Heer Jans Geleen of Heer Johans Geleen heette. De geschiedenis van dit belangrijke leengoed aan de noordrand van het Zuid-Limburgse heuvelland lijkt geheel vergeten te zijn, sedert -- en ook mede door -- de opkomst van de mijnindustrie in de Westelijke Mijnstreek rond Geleen-Lutterade.
Monumentenbordje 2014.svg
This is a category about rijksmonument number
8786
Address
Sint Jansgeleen 2
Spaubeek
Netherlands
Object location 50° 56′ 50.25″ N, 5° 50′ 23.37″ E Kartographer map based on OpenStreetMap. View all coordinates using: OpenStreetMap - Google Maps - Google Earth - Proximityrama info

Subcategories

This category has only the following subcategory.

S

Media in category "Jansgeleen Castle"

The following 55 files are in this category, out of 55 total.