Category:Matka Canyon

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Македонски: Кањонот Матка зафаќа површина од околу 5.000 ha и се наоѓа на 15 km југозападно од Скопје. Според морфогенетските карактеристики претставува клисура-пробојница. На овој простор посебно внимание заслужуваат карстните форми - десетте пештери со должина од 20 до 176 метри и двата пропасти со длабочина до 35 метри.
<nowiki>canyon Matka; Kanjon Matka; Каньон Матка; Matka-Canyon; Kanioni i Matkës; Մատկա կիրճ; Матка; Кањон Матка; Matka (soteska); Matkakloof; Матка; Kanion Matka; Матка; Matka kanyonu; Matka-kanyon; Canionul Matka; קניון מטקה; Matka Kanyonu; Matka Canyon; أخدود ماتكا; Matka; Matkas kanjons; Каньон Матка - каньон в Северной Македонии, расположенный к западу от города Скопье, Северная Македония; Abschnitt des Treskatals in Mazedonien; canyon west of central Skopje, North Macedonia; kanion w okolicy Skopje; kaňon v Severní Makedonii; кањон на реката Треска во Македонија; Кањонот Матка</nowiki>
Matka Canyon 
canyon west of central Skopje, North Macedonia
Upload media
Instance of
Location
  • North Macedonia
Inception
  • 1994
Area
  • 65.75 km²
Map41° 56′ 24″ N, 21° 18′ 00″ E
Authority file
Edit infobox data on Wikidata

Subcategories

This category has the following 7 subcategories, out of 7 total.

A

L

M

Š

Media in category "Matka Canyon"

The following 139 files are in this category, out of 139 total.