Category:Slavernijmonument (Rotterdam)

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
Nederlands: Afbeeldingen van het Slavernijmonument (Rotterdam) sinds 16 juni 2013, nabij de Lloydkade in de wijk het Lloydkwartier in Delfshaven in Rotterdam in de provincie Noord-Holland in het westen van Nederland. Het Slavernijmonument Rotterdam is gemaakt door Alex da Silva. Bij het monument vindt op 30 juni een herdenking plaats van de afschaffing van de slavernij door Nederland op 1 juli 1863. Dit wordt gevierd tijdens de jaarlijkse Surinaamse feestdag Ketikoti op 1 juli.


Op 30 juni 2021 vond de Keti Koti Rotterdam 2021: Herdenking bij het Slavernijmonument plaats georganiseerd door stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst. De herdenking is altijd voorafgaand aan Keti Koti; de feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent Ketenen Gebroken. Normaal gesproken is er een groot feest rond de West-Kruiskade en Wijkpark het Oude Westen. Dit jaar gaat dat feest niet door, wegens de situatie rond corona. Tijdens de herdenking hield de burgemeester Ahmed Aboutaleb een toespraak en werden er door verschillende hoogwaardigheidsbekleders een krans gelegd bij het monument. Bovendien was er muziek van het Kwinter Marinierskapel en zangeres Renate Koningsbloem en een optreden van spoken-wordartiest Zaïre Krieger.

https://www.youtube.com/watch?v=1TqOfB2RPUg

Clave (en); Slavernijmonument – Clave (nl) public artwork by Alex da Silva in Rotterdam, the Netherlands (en); ロッテルダム、オランダの公共のアートワーク (ja); publiek kunstwerk van Alex da Silva in Rotterdam (nl) Slavernijmonument, Slavernijmonument Rotterdam, Slavery Monument (en); Slavernijmonument, Slavernijmonument (Rotterdam) (nl)
Clave 
public artwork by Alex da Silva in Rotterdam, the Netherlands
Rotterdam kunstwerk slavernij monument.jpg
Upload media
Instance ofmemorial,
sculpture
Part ofSleutelwerken
Commemorates
  • slavery
  • abolition of slavery
  • Abolition of slavery in the Kingdom of the Netherlands
Made from material
Genre
Location Lloydkwartier, Delfshaven, South Holland, Netherlands
Street address
  • Lloydstraat 45-59, 3024 Rotterdam, Nederland
Creator
  • Alex da Silva
Owned by
Inception
  • 16 June 2013
  • 2013
Date of official opening
  • 16 June 2013
51° 54′ 04.58″ N, 4° 27′ 35.54″ E
Authority control
Edit infobox data on Wikidata

Media in category "Slavernijmonument (Rotterdam)"

The following 4 files are in this category, out of 4 total.