Commons:LrMediaWiki/nl

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:LrMediaWiki and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:LrMediaWiki and have to be approved by a translation administrator.
LrMediaWiki (COM:LRMW)

LrMediaWiki is een vrij en open-source plug-in voor Adobe Photoshop Lightroom die het exporteren van mediabestanden (foto's/afbeeldingen) naar MediaWiki instanties. NB: Omdat de extensie nog niet vertaald is naar het Nederlands worden op deze pagina de Engelse teksten voor de velden en voor de interfaceteksten gebruikt.

Installatie

Vereisten

LrMediaWiki vereist een Lightroom 4, 5, 6/CC, Classic CC of Classic-installatie en is geschikt voor Windows en macOS.

Installatie

  • Download de nieuwste versie van LrMediaWiki van GitHub (nu LrMediaWiki-1.8.zip).
  • Het archief bevat een map met de naam LrMediaWiki.lrplugin. Pak het uit op een locatie naar keuze, maar verander niet de naam van de map LrMediaWiki.lrplugin.
  • In Lightroom, open de Plug-in Manager (Windows en macOS: FilePlug-in Manager…).
  • Klik op Add en selecteer de eerder door uw gekozen map bij het uitpakken LrMediaWiki.lrplugin.
  • "LrMediaWiki" zou nu in de lijst aan de linkerkant moeten verschijnen. Controleer of het pictogram groen is en de status 'Installed and running' is.
  • Voeg deze pagina toe aan uw volglijst om te zien wanneer er nieuwe releases zijn. Werk de plug-in bij op dezelfde manier als waarop u deze heeft geïnstalleerd. Er is op dit moment geen mechanisme voor automatische updates.

Gebruik

LrMediaWiki dialoog exporteren (v1.5.2)

LrMediaWiki voegt het doel "MediaWiki" toe aan het Lightroom dialoogvenster exporteren. Als eerste stap is het aan te raden om een voorinstelling voor het exporteren te maken met uw gebruikersnaam, uw voorkeurslicentie, uw gebruikerscategorieën en uw voorkeursnaamgevingsschema. Gebruik daarna de metagegevens van het bestand om bestandsbeschrijvingen en categorieën op te geven (een van de metadatasets "LrMediaWiki – Artwork", "LrMediaWiki – Information", "LrMediaWiki – Information (de)" of "LrMediaWiki – Object Photo").

Login instellingen (per keer exporteren)

In de sectie "LrMediaWiki Login Information" van het exportvenster moet u uw inloggegevens en de MediaWiki-installatie specificeren waarnaar u de bestanden wilt uploaden.

Username
Uw MediaWiki gebruikersnaam
Password
Uw MediaWiki wachtwoord
NB: als u 2-Factor-Authenticatie gebruikt dan zullen uw normale MediaWiki inloggegevens niet werken. U moet een botwachtwoord maken met behulp van Special:BotPasswords voor deze plug-in. Noem dit botwachtwoord "LrMediaWiki" en geef het de rechten "Bestaande pagina's bewerken", "Pagina's maken, bewerken en verplaatsen", "Nieuwe bestanden uploaden" en "Bestanden uploaden, vervangen en verplaatsen". De gebruikersnaam is dan uw-gebruikersnaam@LrMediaWiki en het wachtwoord dat het botwachtwoord heeft gegenereerd. Bewaar dit op een veilige plek en vergeet niet om de wijziging op te slaan in de Lightroom-plug-in door met de rechtermuisknop op uw voorinstelling te klikken en "Update with Current Settings" te selecteren.
API-path
Het pad naar het bestand api.php van de MediaWiki installatie die u wilt openen. Om het pad te bepalen, ga naar "Special:Version" → "Entry point URLs" → "api.php" van de beoogde MediaWiki. Voor Wikimedia-wiki's is dit https://subproject.project.org/w/api.php, bijv. https://commons.wikimedia.org/w/api.php. Zorg ervoor dat u een beveiligde verbinding (HTTPS) gebruikt om uw inloggegevens te beschermen. Als u alleen wilt testen, kunt u Beta Commons gebruiken op https://commons.wikimedia.beta.wmflabs.org/w/api.php.

Upload instellingen (per keer exporteren)

In de sectie "LrMediaWiki Upload Information" van het dialoogvenster, moet u details opgeven voor de beschrijvingspagina's van de geüploade bestanden.

Infobox Sjabloon
Kies een uit “Information”, “Information (de)”, “Artwork” of “Object photo”.
Als u klikt op de knop “Preview of generated wikitext”, kunt u de beschrijvingspagina controleren die LrMediaWiki voor u heeft aangemaakt. Als u meerdere bestanden had geselcteerd, dan kunt u door de bestanden bladeren met de knoppen |◀ (eerste), (vorige), (volgende) en ▶| (laatste).
Source
De bron van de bestanden, meestal {{own}}.
Author
De maker van de bestanden, meestal [[User:YourUserName|YourRealName]].
Permission
Rechten informatie als {{PermissionOTRS}}
Other templates
Andere sjablonen als {{Panorama}} en {{Personality rights}} die hieronder worden toegevoegd {{Information}} en boven de sectie license.
License
Het licentiesjabloon dat moet worden gebruikt, bijv. {{Cc-by-sa-4.0}}. Kan ook extra sjablonen bevatten die geplaatst zijn onder de {{Information}}.
Categories
De categorieën waaraan alle geüploade foto's moeten worden toegevoegd, zonder het voorvoegsel Category:. Scheid meerdere categorieën met een ;. Alle uploads worden standaard aan Category:Uploaded with LrMediaWiki toegevoegd.
Gallery
Als dit veld is ingesteld, voegt LrMediaWiki een galerij van uw uploads toe aan de pagina met de opgegeven titel.

Upload instellingen (per bestand)

Velden per bestand

De bestandsbeschrijving die op de beschrijvingspagina wordt gebruikt en de categorieën zijn afkomstig uit de metadata van het bestand. Open in de bibliotheekmodule van Lightroom de metadatasectie in het rechterpaneel (sneltoets Windows: Ctrl+4, macOS: cmd+4) en selecteer in de linkerbovenhoek de metadataset "MediaWiki for Lightroom". LrMediaWiki ondersteunt het genereren van drie verschillende infobox sjablonen, ofwel {{Information}}, {{Artwork}} of {{Object photo}}. In het exportdialoogvenster wordt u aangespoord om een van deze drie sjablonen te selecteren. De velden van de metadataset "MediaWiki for Lightroom" zijn geclusterd in drie secties, een algemene sectie met velden die door alle infoboxsjablonen worden gebruikt; de secties "Artwork" en "Object photo" worden alleen gebruikt door deze sjablonen:

  • Als u van plan bent om {{Information}} te gebruiken bij het exporteren, gebruik dan de zeven velden van de algemene sectie. De velden van de secties "Artwork" en "Object photo" worden genegeerd bij het exporteren.
  • Als u van plan bent om {{Artwork}} bij het exporteren, gebruik de zeven velden van de algemene sectie en de velden van de sectie "Artwork". De velden van de sectie "Object photo" worden genegeerd bij het exporteren.
  • Als u van plan bent om {{Object photo}} te gebruiken bij het exporteren, gebruik dan de zeven velden van de algemene sectie en de velden van de sectie "Object photo". De velden van de sectie "Artwork" worden genegeerd bij het exporteren. U kunt het volgende opgeven:

Algemene sectie

Description (en)
Een Engelse beschrijving met wiki-opmaak, bijv. A special [[:en:file|]].
Description (de)
Een Duitse beschrijving met wiki-opmaak, bijv. Eine spezielle [[:de:Datei|]].
Description (nl)
Een Nederlandse beschrijving met wiki-opmaak
Description (other)
Aanvullende wiki-opmaak voor beschrijvingen in andere talen die onder de Engelse en Duitse beschrijvingen moeten worden geplaatst, bijvoorbeeld met behulp van {{fr|1=Description française}}.
Templates
Sjablonen, ingebed in {{}}
Categories
Categorieën, gescheiden door het teken ";" - vermijd spaties voor en na dit scheidingsteken
Other versions
Andere versies
Other fields
Andere velden zoals {{Credit line}}. Het vernoemen van iemand vanwege diens inbreng.

Verder is de Date voor {{Information}} en {{Object photo}} afkomstig uit het IPTC-veld "Date Created".

Sectie "Artwork"

De velden in deze sectie (van Artist tot Wikidata) verwijzen naar de sjabloonparameters van {{Artwork}}. Raadpleeg de documentatie van dit sjabloon voor het gebruik van de velden. U kunt het volgende opgeven:

Sectie "Object photo"

De velden in deze sectie (Object, Detail en Detail position) refereren aan de sjabloonparameters van {{Object photo}}. Bekijk de documentatie van dat sjabloon voor uitleg over het gebruik van deze parameters.

Voorbeelden

De twee voorbeelden illustreren hoe items op bestandsniveau (rechterkant) en in het exportdialoogvenster (midden) resulteren in gegenereerde wikitekst (links).

Plugin instellingen

LrMediaWiki configuratie

Open FilePlug-in ManagerLrMediaWiki om deze instellingen te bekijken.

Font Name of Preview
De instellingen “Font Name” en “Font Size” zullen worden gebruikt voor het voorvertonen van gegenereerde wikitext.
Export keyword
Indien ingesteld, zal dit keyword aan de foto worden toegevoegd na een succesvolle MediaWiki export.
Create snapshots on export
Als deze optie is aangevinkt, wordt er een momentopname van de ontwikkeling gemaakt na elke succesvolle MediaWiki-export.
Check for new plugin version after Lightroom starts

Controleren op een nieuwe versie van de plug-in nadat Lightroom is gestart : Indien aangevinkt, controleert LrMediaWiki of er updates zijn voor deze plug-in na elke start van LrMediaWiki (door een query naar github.com te sturen).

Enable logging
Indien aangevinkt, schrijft LrMediaWiki alle verzoeken en antwoorden naar een logbestand in uw map "Documents". Wees heel voorzichtig bij het gebruik van deze optie, want dit omvat het inlogverzoek met uw wachtwoord! U moet deze optie alleen inschakelen als u deze echt nodig heeft, en u moet geen logbestanden delen zonder de inhoud ervan te controleren.

Placeholders

LrMediaWiki biedt een concept van placeholders. Tijdelijke aanduidingen kunnen worden ingevoegd in LrMediaWiki-velden en worden bij het bekijken en uploaden vervangen door de inhoud van het tijdelijke aanduidingsveld. Tijdelijke aanduidingen kunnen worden gebruikt in elk LrMediaWiki-veld, per bestand en bij het exporteren van dialoogvensters.

Om te illustreren hoe de placeholders kunnen worden gebruikt, laten we een fictief scenario aannemen: we hebben misschien een set van drie foto's, met portretfoto's van de drie Apollo 11-astronauten. Alle beschrijvingsvelden van LrMediaWiki moeten vergelijkbaar zijn, samengesteld uit algemene en individuele termen. Een beschrijvingsveld van LrMediaWiki zou dit bericht kunnen hebben: "Apollo 11 missie, astronaut <title>". Deze beschrijving gebruikt de placeholder <title>. De beschrijving zou hetzelfde zijn op alle drie de foto's. Als de drie verschillende foto's individuele vermeldingen hebben in het veld Lightroom "Title" ("Neil Armstrong", "Buzz Aldrin" of "Michael Collins"), wordt de placeholder vervangen door deze vermeldingen. Bijvoorbeeld, een plaatsvervangende vervanging zou resulteren in een beschrijvingsveld "Apollo 11 missie, astronaut Neil Armstrong" als "Neil Armstrong" is ingesteld op het Lightroom veld "Title". Om te bewijzen dat de plaatsvervangingsopstelling zal werken zoals verwacht, kunnen we de "Vooruitzichten van gegenereerde Wikitext" gebruiken in de dialoog export.

Trouwens, in plaats van <title> te gebruiken, zou <personShown> bij dit gebruiksscenario ook (of beter) passen.

Placeholders en koppeling met Lightroom velden
Placeholder Lightroom veld Beschrijving
<fileName> File Name De bladnaam van het bestand (bijvoorbeeld 'myFile.jpg')
<copyName> Copy Name De naam die bij dit exemplaar hoort. Dit is het beste veld om te gebruiken voor een aangepaste bestandsnaam bij het exporteren. Gebruik "Aangepaste instellingen" voor de bestandsnaam en voeg de kopieernaam in. Dit maakt verschillende bestandsnamen mogelijk voor verschillende processen (bijv. kleur of zwart-wit) en bijgesneden (crop). Als u meerdere foto's van hetzelfde onderwerp heeft gemaakt, kunt u de Title allemaal hetzelfde laten zijn, maar de Copy Name uniek.
<folderName> Folder / File Path De naam van de map waarin het bestand zich bevindt. Het label "Folder" wordt gebruikt bij Metadata Sets "Default", "All Plug-in Metadata", "EXIF and IPTC", "Location" en "Quick Describe"; het label "File Path" wordt gebruikt bij Metadata Set "EXIF".
<path> Path Het huidige pad naar het fotobestand, indien beschikbaar; anders het laatst bekende pad naar het bestand.
<fileSize> File Size
Voorbeeld: 23.27 MB
De opgemaakte grootte van het bestand of, als het bestand offline is, maar er een slimme voorvertoning is, de grootte van dat bestand[1]
<fileType> File Type Het voor de gebruiker zichtbare bestandstype (DNG, RAW, enz.)
<rating> Rating De gebruikersbeoordeling van het bestand (aantal sterren), waarden: 1...5
<label> Label
Voorbeeld: Red
De naam van het toegewezen kleurlabel
<colorNameForLabel> Color Label
Voorbeeld: red
De kleurnaam die overeenkomt met het kleurlabel dat aan deze foto is gekoppeld. Een van "rood", "geel", "groen", "blauw", "paars", "wit" (= willekeurig), "grijs" (= geen). Als u een andere tekenreeks in het veld "Label" opgeeft, wordt de foto weergegeven met een witte labelindicator.
<caption> Caption Een tekstbeschrijving, met inbegrip van ondertitels, van de afbeelding; hetzelfde als Description
EXIF Alle velden van de metadata-sets "EXIF"
<dimensions> Dimensions De originele afmetingen van het bestand (bijvoorbeeld "5472 x 3648")
<width> Width De originele breedte van het bestand (bijvoorbeeld "5472")
<height> Height De originele hoogte van het bestand (bijvoorbeeld "3648")
<aspectRatio> Aspect Ratio De beeldverhouding van de foto (gedefinieerd als breedte / hoogte). Een standaard 35mm-foto in landschapsmodus levert bijvoorbeeld 1,5 op.
<croppedDimensions> Cropped De bijgeknipte afmetingen van het bestand (bijvoorbeeld "4612 x 3452")
<croppedWidth> Cropped width De bijgeknipte breedte van het bestand (bijvoorbeeld "4612")
<croppedHeight> Cropped height De originele hoogte van het bestand (bijvoorbeeld "3452")
<dateTimeOriginal> Date Time Original
Voorbeeld: 9/15/05 5:32:50 PM
De datum en tijd van de opname (bijvoorbeeld '09/15/2005 17:32:50'). De opmaak kan variëren, afhankelijk van de lokalisatie-instellingen van de gebruiker.[2]
<dateTimeDigitized> Date Time Digitized
Voorbeeld: 9/15/05 5:32:50 PM
De datum en tijd van het scannen (bijvoorbeeld '09/15/2005 17:32:50'). De opmaak kan variëren, afhankelijk van de lokalisatie-instellingen van de gebruiker.[2]
<dateTime> Date Time
Voorbeeld: 9/15/05 5:32:50 PM
Aangepaste datum en tijd (bijvoorbeeld '09/15/2005 17:32:50'). De opmaak kan variëren, afhankelijk van de lokalisatie-instellingen van de gebruiker.[2]
<exposure> Exposure
Voorbeeld: ¹⁄₆₀ sec op ƒ / 2,8
Het belichtingsoverzicht (bijvoorbeeld '1/60 sec bij f/2.8')
<shutterSpeed> Shutter Speed
Voorbeeld: ¹⁄₆₀ sec
De sluitertijd (bijvoorbeeld '1/60 sec')
<shutterSpeedRaw> Shutter Speed raw De sluitersnelheid in seconden (bijvoorbeeld "0.016666" = 1/60 sec)
<aperture> Aperture Het diafragma (bijvoorbeeld 'ƒ / 2,8')
<apertureRaw> Aperture raw De noemer van het diafragma (bijvoorbeeld '2.8')
<focalLength> Focal Length De brandpuntsafstand van de lens zoals opgenomen (bijvoorbeeld '132 mm')
<focalLength35mm> Focal Length 35mm De brandpuntsafstand als equivalent van 35 mm (bijvoorbeeld '211 mm')
<brightnessValue> Brightness Value De helderheidswaarde (bijvoorbeeld '-2')
<exposureBias> Exposure Bias
Voorbeeld: ‒ ¹¹⁄₃₂ EV
De belichtingsbias/-compensatie (bijvoorbeeld '-2/3 EV')
<isoSpeedRating> ISO Speed Rating De ISO-snelheid (bijvoorbeeld 'ISO 200')
<flash> Flash
Voorbeeld: Did fire
Of de flitser is gebruikt of niet
<exposureProgram> Exposure Program
Voorbeeld: Aperture priority
Het belichtingsprogramma (bijvoorbeeld "Diafragmavoorkeuze")
<meteringMode> Metering Mode
Voorbeeld: Pattern
De meetmodus (bijvoorbeeld 'Pattern')
<subjectDistance> Subject Distance De afstand tot het onderwerp (bijvoorbeeld '3.98 m').[1]
<cameraMake> Make De fabrikant van de camera
<cameraModel> Model Het cameramodel
<cameraSerialNumber> Serial Number Het serienummer van de camera
<lens> Lens De lens (bijvoorbeeld '28.0-135.0 mm')
<artist> Artist De naam van de kunstenaar
<software> Software De software die is gebruikt om de foto te bewerken/maken
Not available User Comment Dit veld kan niet worden opgegeven als placeholder vanwege een bekende bug.
<gps> GPS De locatie van deze foto (bijvoorbeeld '50°39'55" N 7°12'35" E')
<gpsLat> Latitude De breedtegraad van de locatie van deze foto (bijvoorbeeld '50.665211111112')
<gpsLon> Longitude De lengtegraad van de locatie van deze foto (bijvoorbeeld '7.2098472222217')
<gpsAltitude> Altitude
Voorbeeld: 295.6 m
De GPS-hoogte voor deze foto (bijvoorbeeld '295.6 m')[1]
<gpsAltitudeRaw> Altitude raw De GPS-hoogte voor deze foto in meter (bijvoorbeeld '295.6012')
<gpsImgDirection> Direction
Voorbeeld: Zuidwesten
De GPS-richting voor deze foto (bijvoorbeeld 'Zuidoosten'). Voor toegang tot dit veld is een Lightroom-versie CC/6 of nieuwer vereist.
<gpsImgDirectionRaw> Direction raw De GPS-richting voor deze foto in graden (bijvoorbeeld '225'). Voor toegang tot dit veld is een Lightroom-versie CC/6 of nieuwer vereist.
IPTC – Contact Metadataset "IPTC", sectie "Contact". De contactgegevens van de maker bieden alle benodigde informatie om in contact te komen met de maker van deze afbeelding en bevatten een reeks subeigenschappen voor de juiste adressering.
<creator> Creator Bevat de naam van de fotograaf, maar in gevallen waarin de fotograaf niet mag worden geïdentificeerd, kan de naam van een bedrijf of organisatie geschikt zijn.
<creatorJobTitle> Job Title Bevat de functietitel van de fotograaf. Omdat dit een soort kwalificatie is, moet het Creator-element worden ingevuld als verplichte voorwaarde voor het gebruik van de Creator's Jobtitle.
<creatorAddress> Address Het adresgedeelte van de contactgegevens. Bevat een optionele bedrijfsnaam en alle benodigde informatie om het gebouw of de brievenbus te lokaliseren waarnaar de post moet worden verzonden. Daartoe is het adres een veld met meerdere regels.
<creatorCity> City Het stadsgedeelte met contactgegevens.
<creatorStateProvince> State / Province Het gedeelte met contactgegevens dat regionale informatie aangeeft, zoals staat of provincie.
<creatorPostalCode> Postal Code Het gedeelte met contactgegevens dat de lokale postcode aangeeft.
<creatorCountry> Country Het landgedeelte met contactgegevens.
<creatorPhone> Phone Het gedeelte met telefoonnummers voor contactgegevens. Voer de telefoonnummers van het werk in voor de persoon die deze afbeelding heeft gemaakt, in de internationale notatie, zoals +1 (123) 456789. Er kunnen meerdere nummers worden gegeven. Mogelijk moet worden gescheiden door een komma in de gebruikersinterface.
<creatorEmail> E-Mail Het gedeelte met e-mailadres met contactgegevens. Voer de zakelijke e-mailadressen in voor de persoon die deze afbeelding heeft gemaakt, zoals name@domain.com. Er kunnen meerdere e-mailadressen worden opgegeven. Mogelijk moet worden gescheiden door een komma in de gebruikersinterface.
<creatorUrl> Website Het gedeelte met webadres voor contactgegevens. Er kunnen meerdere adressen worden opgegeven. Mogelijk moet worden gescheiden door een komma in de gebruikersinterface. Voer de web-URL('s) van het werk in voor de persoon die deze afbeelding heeft gemaakt, zoals http://www.domain.com/.
IPTC – Inhoud Metadata Set "IPTC", sectie "Inhoud"
<headline> Headline Een korte samenvatting van het bijschrift. Headline is niet hetzelfde als Title. Voer een korte, publiceerbare synopsis of samenvatting van de inhoud van de afbeelding in.
<caption> Description Een tekstuele beschrijving, inclusief bijschriften, van de afbeelding. Voer een "bijschrift" in dat het wie, wat en waarom beschrijft van wat er in deze afbeelding gebeurt, dit kunnen namen van mensen zijn en/of hun rol in de actie die plaatsvindt in de afbeelding. Hetzelfde als Caption.
<iptcSubjectCode> IPTC Subject Code Hiermee geeft u een of meer onderwerpen uit de IPTC Subject-NewsCodes-taxonomie op om de afbeelding te categoriseren. Elk onderwerp wordt weergegeven als een reeks van 8 cijfers in een ongeordende lijst. Voer alleen waarden in uit de IPTC Subject NewsCode Controlled Vocabulary (zie: http://www.newscodes.org/).
<descriptionWriter> Description Writer Identificatie of de naam van de persoon die betrokken is bij het schrijven, bewerken of corrigeren van de beschrijving van de afbeelding.
<iptcCategory> Category Ontraden.Aangezien dit metadata-element al voor IIM 4.1 als verouderd was aangemerkt, werd het niet overgenomen. Deze gegevens worden echter nog steeds gesynchroniseerd met de XMP-eigenschap "photoshop:Category" en zijn dus beschikbaar voor toekomstig gebruik, maar buiten de IPTC-kern.
<iptcOtherCategories> Other Categories Ontraden.Aangezien dit metadata-element al voor IIM 4.1 als verouderd was aangemerkt, werd het niet overgenomen. Deze gegevens worden echter nog steeds gesynchroniseerd met de XMP-eigenschap "photoshop:SupplementalCategories" en zijn dus beschikbaar voor toekomstig gebruik, maar buiten de IPTC-kern.
IPTC – Afbeelding Metadata Set "IPTC", sectie "Afbeelding"
<dateCreated> Date Created De aanmaakdatum in de IPTC-indeling (bijvoorbeeld '2005-09-20T15:10:55Z'). Geeft de datum en optioneel het tijdstip aan waarop de inhoud van de afbeelding is gemaakt in plaats van de datum waarop de digitale weergave is gemaakt. Voer de datum in waarop de foto is gemaakt. Uitvoerders worden aangemoedigd om de aanmaakdatum en -tijd van de EXIF-gegevens van een digitale camera aan de gebruiker te verstrekken voor het voor de eerste keer invoeren van deze datum.
<creationDate> Creation Date Formaat: JJJJ:MM:DD, voorbeeld: 2005:09:20. Dit is een deel van het veld "Date Created", koppeltekens vervangen door dubbele punten. Geen IPTC-standaardveld.
<creationTime> Creation Time Formaat: uu:mm:ss, voorbeeld: 15:10:55. Dit is een deel van het veld "Date Created". Geen IPTC-standaardveld.
<intellectualGenre> Intellectual Genre Beschrijft de aard, het intellectuele, artistieke of journalistieke kenmerk van een afbeelding. Voer een term in om de aard van de afbeelding te beschrijven in termen van intellectuele of journalistieke kenmerken, zoals dagboek of functie (voorbeelden op: http://www.newscodes.org/).
<scene> IPTC Scene Code Beschrijft de scène van een foto. Specificeert een of meer termen uit de IPTC "Scene-NewsCodes". Elke scène wordt weergegeven als een reeks van 6 cijfers in een ongeordende lijst. Voer alleen waarden in uit de IPTC Scene NewsCodes Controlled Vocabulary (zie: http://www.newscodes.org/).
<location> Sublocation Exacte naam van de sublocatie die in de afbeelding wordt weergegeven. Deze naam kan de naam zijn van een sublocatie van een stad of de naam van een bekende locatie of (natuur)monument buiten een stad. In de zin van een sublocatie van een stad bevindt dit element zich op het vierde niveau van een top-down geografische hiërarchie.
<city> City Naam van de stad van de locatie die in de afbeelding wordt getoond. Dit element bevindt zich op het derde niveau van een top-down geografische hiërarchie.
<stateProvince> State / Province Naam van de subregio van een land van de locatie die in de afbeelding wordt weergegeven. Dit element bevindt zich op het tweede niveau van een top-down geografische hiërarchie.
<country> Country Volledige naam van het land van de locatie die in de afbeelding wordt weergegeven. Dit element bevindt zich op het bovenste/eerste niveau van een top-down geografische hiërarchie. De volledige naam moet worden uitgedrukt als een verbale naam en niet als een code, een code moet in het element "CountryCode" komen te staan.
<isoCountryCode> ISO Country Code Dit element bevindt zich op het bovenste/eerste niveau van een top-down geografische hiërarchie. De code moet worden overgenomen van ISO 3166 twee- of drieletterige code. De volledige naam van een land moet naar het element "Country" gaan.
IPTC – Status/Workflow Metadata Set "IPTC", sectie "Status" en Metadata Set "EXIF and IPTC", sectie "Workflow"
<title> Title Een afkorting voor de digitale afbeelding. Het biedt een korte, voor mensen leesbare naam die een tekstuele en/of numerieke verwijzing kan zijn. Het is niet hetzelfde als Headline. Voer een korte verbale en voor mensen leesbare naam in voor de afbeelding, dit kan de bestandsnaam zijn. Velen gebruiken het veld om de bestandsnaam van de afbeelding op te slaan, hoewel het veld op veel manieren kan worden gebruikt. Formele identificatoren worden geleverd door de Digital Image Id of de Registry Entry-eigenschap van de IPTC-extensie.
<jobIdentifier> Job Identifier Nummer of identificatiecode met het oog op een betere afhandeling van de workflow. Dit is een door de gebruiker gemaakte id die is gerelateerd aan de taak waarvoor de afbeelding wordt geleverd. Voer een nummer of id in die nodig is voor workflowcontrole of tracking. Aangezien deze identifier verwijst naar een taak van de workflow van de ontvanger, moet deze eerst door de ontvanger worden uitgegeven, vervolgens worden verzonden naar de maker of aanbieder van het nieuwsobject en ten slotte door de maker aan dit veld worden toegevoegd.
<instructions> Instructions Een aantal instructies van de provider of maker aan de ontvanger van de afbeelding, waaronder een van de volgende opties: embargo's (NewsMagazines OUT) en andere beperkingen die niet worden gedekt door het veld "Voorwaarden voor het gebruik van rechten"; informatie over de oorspronkelijke manier van vastleggen (scannotities, kleurruimte-informatie) of andere specifieke tekstinformatie die de gebruiker nodig kan hebben voor een nauwkeurige reproductie; aanvullende machtigingen vereist bij publicatie; credits voor publicatie als ze de IIM-lengte van het creditveld overschrijden. Voer informatie in over embargo's of andere beperkingen die niet worden gedekt door het veld 'Rights Usage'.
<provider> Creditline De vermelding van de persoon of personen en/of organisatie(s) die de leverancier van de afbeelding nodig heeft om te worden gebruikt bij publicatie. Dit veld is vrije tekst. Voer in wie moet worden gecrediteerd wanneer deze afbeelding wordt gepubliceerd. Voor meer formele identificaties van de maker of de eigenaar van de auteursrechten van deze afbeelding kunnen andere rechten, eigenschappen worden gebruikt.
<source> Source Identificeert de oorspronkelijke eigenaar van het auteursrecht voor de intellectuele inhoud van de afbeelding. Dit kan een bureau zijn, een lid van een bureau of een individu. De bron kan verschillen van de maker en van de entiteiten in de auteursrechtvermelding. Voer de oorspronkelijke eigenaar van het auteursrecht van deze afbeelding in. Dit veld kan voornamelijk worden gebruikt in syndicatie workflows.
IPTC – Copyright Metadata Set "IPTC", sectie "Copyright"
<copyrightState> Copyright Status
Voorbeeld: Copyrighted
Het auteursrecht staat voor deze afbeelding. Een van "unknown", "copyrighted" of "public domain". Dit veld valt niet onder de IPTC-norm.
<copyright> Copyright
Voorbeeld: © 2008 Jane Doe
Bevat alle noodzakelijke auteursrechtvermeldingen voor het claimen van het intellectuele eigendom voor deze foto en moet de huidige eigenaar van het auteursrecht voor de foto identificeren. Andere entiteiten, zoals de maker van de foto, kunnen worden toegevoegd in het overeenkomstige veld. Opmerkingen over gebruiksrechten moeten worden vermeld in "Rights usage terms". Voer een melding in over de huidige eigenaar van het auteursrecht voor deze afbeelding, zoals © Jane Doe uit 2008. Het auteursrecht kan op een meer gecontroleerde manier worden uitgedrukt met behulp van de PLUS-velden "Copyright Owner", "Copyright Owner ID", "Copyright Owner Name" van de extensie IPTC. Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om de waarden van de vier velden gesynchroniseerd te houden.
<rightsUsageTerms> Rights Usage Terms De licentieparameters van de afbeelding uitgedrukt in vrije tekst. Voer instructies in over hoe deze afbeelding legaal kan worden gebruikt. De PLUS-velden van de extensie IPTC kunnen parallel worden gebruikt om het gelicentieerde gebruik in meer gecontroleerde termen uit te drukken.
<copyrightInfoUrl> Copyright Info URL
Voorbeeld: CC BY 4.0 (en)
Dit veld valt niet onder de IPTC-norm.
IPTC Extensie – Beschrijving Metadataset "IPTC Extension", sectie "Beschrijving"
<personShown> Person Shown Naam van een persoon die in de afbeelding wordt weergegeven.
<nameOfOrgShown> Name of Org Shown Naam van de organisatie of het bedrijf dat op de afbeelding te zien is. Kan worden aangevuld met waarden uit een gecontroleerde woordenlijst in het veld Organisation Code.
<codeOfOrgShown> Code of Org Shown Code uit een gecontroleerd woordenlijst voor het identificeren van de organisatie of het bedrijf dat in de afbeelding te zien is. Voer een identificatiecode in voor de gecontroleerde woordenlijst, vervolgens een dubbele punt en ten slotte de code uit de woordenlijst die is toegewezen aan de organisatie die in deze afbeelding wordt weergegeven (bijv. nasdaq:companyA). Er kan bijvoorbeeld een tickersymbool voor aandelen worden gebruikt.
<event> Event Noemt of beschrijft de specifieke gebeurtenis waarbij de foto is genomen. Voorbeelden zijn: een persconferentie, inwijdingsceremonie, etc. Als dit een sub-evenement is van een groter evenement, kunnen beide door het veld worden verzorgd: bijv. XXXIX Olympische Zomerspelen (Peking): openingsceremonie. Ongeplande gebeurtenissen kunnen ook door deze eigenschap worden genoemd.
Keywords Keywords om het onderwerp van de afbeelding uit te drukken. Deze Keywords kunnen vrije tekst zijn en hoeven niet uit een gecontroleerd vocabulaire te worden gehaald. Codes uit de gecontroleerde woordenslijst IPTC Subject NewsCodes moeten naar het veld "Onderwerpcode" gaan. Voer een willekeurig aantal keywords, termen of woordgroepen in die worden gebruikt om het onderwerp in de afbeelding uit te drukken.
<keywordTags> Keywords De lijst met keywords zoals weergegeven in het deelvenster keywords tags (met keywords invoeren geselecteerd). Dit is de exacte set tags die rechtstreeks op de foto zijn toegepast zonder enige filtering voor "Show on Export"-vlaggen, enz.
<keywordTagsForExport> Keywords De lijst met keywords zoals weergegeven in het deelvenster Keywordstags (standaard aangevinkt om te exporteren). Hiermee worden tags verwijderd die bedoeld waren om te worden verborgen via "Show on Export" en worden alle tags van de ouders en voorouders ingevoegd (behalve wanneer ze het onderdrukt worden via "Export containing keywords").
Huidige datum Voorbeelden:
<currentIsoDate> 2021-01-09
<currentLongDate> 9. Januar 2021[2]
<currentMediumDate> 09.01.2021[2]
<currentShortDate> 09.01.21[2]
<currentYear> 2021
<currentYearXX> 21
<currentMonth> 1
<currentMonthXX> 01
<currentMonthName> January
<currentDay> 9
<currentDayXX> 09
<currentDayName> Saturday
<currentTime> 20:22:15
<currentHour> 20
<currentMinute> 22
<currentSecond> 15
  1. a b c Het decimale getallenscheidingsteken van dit veld is afhankelijk van een gebruikersinstelling op het niveau van het besturingssysteem. Wijzigingen kunnen in dezelfde context worden doorgevoerd als wijzigingen in datum-/tijdnotaties.
  2. a b c d e f De indeling van dit datum-/tijdveld is afhankelijk van de gebruikersinstellingen op het niveau van het besturingssysteem. Formaatwijzigingen kunnen worden gedaan door:
    Windows:
    • Settings → Time & language → Date & time → Formats → Change date and time formats → Short date
    • Settings → Time & language → Date & time → Formats → Change date and time formats → Long time
    macOS:
    • System Preferences → Language & Region → Advanced… → Dates → Short
    • System Preferences → Language & Region → Advanced… → Times → Medium

Cursief gemarkeerde velden worden niet weergegeven in de gebruikersinterface van Lightroom.
De beschrijvingen zijn voornamelijk afkomstig uit de documentatie van de Lightroom Software Development Kit (SDK). De IPTC-beschrijvingen zijn ontleend aan IPTC Standard Photo Metadata (July 2010) (PDF).

Probleemoplossing

Voor foutmeldingen, feedback, vragen of functieverzoeken kunt u de bugtracker op GitHub of de overlegpagina gebruiken. Hier zijn enkele bekende problemen en hints.

Voorinstellingen exporteren
U kunt eenvoudig voorinstellingen voor het exporteren definiëren met behulp van de doel-MediaWiki. Als u uw standaard auteur, bron, licentie en categorieën opgeeft en deze voorinstelling opslaat, kunt u met de rechtermuisknop op een bestand klikken en ExportWith Presets → Uw voorinstelling selecteren om een bestand te uploaden.
Wat gebeurt er als er al een bestand is met de naam die ik heb gekozen?
LrMediaWiki zal u vragen wat het moet doen: U kunt het uploaden van uw bestand stoppen, u kunt het bestaande bestand overschrijven met een opmerking en u kunt de naam van uw bestand wijzigen.
Categorie automatisch aanvullen
Op dit moment is er geen categorie automatische aanvulling. Het is mogelijk om dit toe te voegen aan het exportdialoogvenster, maar het zou veel handiger zijn als er automatisch aanvullen was voor de bestandscategorieën.
Validatie van invoer
Op dit moment is er geen validatie van uw input. U kunt licentiesjablonen gebruiken of categorieën toevoegen die niet bestaan.

Ondersteuning

Ondersteun LrMediaWiki door

  • het te gebruiken en te testen (en door feedback te geven!)
  • het schrijven, vertalen en verbeteren van de documentatie
  • hulp bij het coderen

Als u vragen hebt, plaats dan een bericht op de overlegpagina.

Externe links