Commons:Primii paşi/Sortare

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search
Cum se sortează şi se categoriesesc fişierele

Ceilalţi vor avea nevoie să găsească fişierul dumneavoastră pentru a ilustra articole din alte proiecte Wikimedia. Este, deci, foarte important să vă adăugaţi fişierel media în categorii. Fiecare fişier trebuie să fie în cel puţin o categorie. Altfel, fişierele dumneavoastră nu vor fi folosite atât cât ar trebui.

Dacă foriţi, puteţi să le adăugaţi şi în galerii la Commons. Un exemplu de pagină-galerie ar fi galeria de imagini a planetei Marte.

Puteţi face distincţia între articole şi categorii după nume. Paginile neprefixate sunt articole, paginile cu prefixul „Category:” sunt categorii iar paginile cu prefixul „Fişier” sunt pagini de descriere a fişierelor. Acest concept (implementat cu aceste prefixe) se numeşte „spaţiu de nume”. În acest fel pot fi identificate cu uşurinţă diferitele tipuri de conţinut după prefixul spaţiului de nume.

Adăugarea de fişiere în categorii[edit]

Adăugarea unui fişier la o categorie se face ca şi adăugarea unui articol Wikipedia la o categorie. Puneţi o bucată de text ca cea de mai jos în pagina de descriere a imaginii:

[[Category:O anume categorie]]

Specificaţi categoria cât mai în detaliu posibil. Nu adăugaţi fişierul la o categorie-rădăcină deja aglomerată. Pentru a găsi categoria potrivită pentru fişierul dumneavoastră, funcţia „arbore de categorii” vă va fi de folos: mergeţi într-o categorie generală, cum ar fi Category:Countries şi urmăriţi subcategoriile până când o găsiţi pe cea mai specifică dintre ele care descrie fişierul dumneavoastră.

Adăugarea imaginilor în galerii[edit]

Pentru a adăuga o imagine la o galerie mergeţi, după încărcare, la articolul galeriei, faceţi click pe butonul de „modifică” şi veţi vedea, printre altele, ceva de genul:

<gallery>
File:Mars Valles Marineris.jpeg|Valles Marineris on Mars
File:Mars Hubble.jpg|Mars seen by the Hubble Space Telescope, Realistic Colors
</gallery>

Care arată aşa:

Puteţi adăuga imaginea dumneavoastră între cele două taguri gallery (unul de deschidere şi unul de închidere) în felul următor:

File:Nume imagine.jpg|A brief description

După salvarea articolului, veţi vedea imaginea dumneavoastră ca thumbnail în galerie. Spre deosebire de cazul normal când se include o singură imagine într-un articol, nu folosiţi parantezele [[- şi ]] în jurul imaginii. Pentru fişiere audio şi video, funcţionează la fel, doar că fişierele media vor avea ca thumbnail o pictogramă, ca în exemplul:

Categorii despre modul de creare[edit]

Pe lângă categoriile legate de subiect, ar fi de ajutor să adăugaţi categorii ce arată cu ce software sau cu ce echipament s-a realizat fişierul, cum ar fi:

Lectură suplimentară[edit]

Pagini Wikimedia Commons:

Manualul MediaWiki: