Commons:Valg af licens

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to: navigation, search

català | dansk | English | فارسی | 日本語 | Nederlands | +/−

Denne side er en hjælp til folk, som gerne vil bidrage med et værk de selv har skabt, og som ønsker en kort introduktion til de frie licenser, der anvendes på Wikimedia Commons, med henblik på at vælge den "bedste" licens. Med begrebet værk, stilles der et krav om originalitet. Der skal altså være tale om:

  • at ophavsmanden skal frembringe værket ved egen skabende indsats, og
  • at værket er udtryk for originalitet

Hvis du ikke ønsker, at læse hele denne side, er den korte løsning at vælge en af følgende to licens-former. Disse to licensformer, er nemlig de foretrukning på Wikimedia Commons:

  • {{self|GFDL|cc-by-sa-all}}: "Copyleft (Multi-license GFDL, all CC-BY-SA)"
  • {{PD-self}}: "Alle rettigheder frigivet (Public domain eller fuldstændig frigivelse)"

Det er dog bedst, hvis du læser resten af siden, således at du får fuld forståelse for konsekvensen af licenseringen.

Ideologi og filosofi[edit]

Ophavsretten (på engelsk Copyright) er en lovgivning, der giver skabere af værker, retten til at kontrollere hvorledes et værk må bruges. I den mest gængse måde, er det i form af forbud mod brug, med undtagelser der kan tillade specifik kopiering og/eller brug. Dette kaldes restriktiv licensering. I modsætning til den gængse form, findes der også en variant, hvor et værk som udgangspunkt må kopieres og bruges frit, men som kan have enkelte begrænsninger til at kopiere, anvende i privat eller kommerciel sammenhæng. Denne variant omtales ofte som Copyleft eller fri licensering.

Wikimedia Foundation (WMF) der driver Wikimedia Commons, og det mere kendte Wikipedia), er en af nutidenste største tilhængere (og dermed også fortaler for) copyleft-licenser. WMF har vedtaget en licens-politik (kan læses her på engelsk), der kræver at alle projekter under WMF, skal anvende Free Culture License der dikterer et antal krav til en licens. For at en licens kan betegnes som en Free Culture License, stilles der følgende krav til licensen:

  1. Licensen skal tillade fuldstændig frihed til at bruge og/eller udøve værket
  2. Licensen skal tillade fuldstændig frihed til at studere og anvende værket
  3. Licensen skal tillade fuldstændig frihed til at formidle kopier af værket
  4. Licensen skal tillade fuldstændig frihed til at andre må ændre, bearbejde eller bygge videre på værket

Du kan læse mere om Free Culture License på freedomdefined.org (engelsk).

Et skridt yderligere, er at vælge at frigive et værk som public domain eller fuldstændigt fraskrive sig ethvert håndhævd af ophavsretten, idet det i nogle lande, ikke er juridisk muligt at frigive et værk som public domain (i det efterfølgende vil denne fraskrivelse også blive omtalt under public domain). Ved at frigive et værk som public domain, gives der også mulighed for at udgaver af værket, der er ændret, bearbejdet eller bygget videre på, kan frigives under den traditionelle restriktive licensering, uden hensyntagen til skaberen af det oprindelige værks ønsker. For at sikre at udgaver af værket, der er ændret, bearbejdet eller bygget videre på også er frie, anvendes der ofte en Del-på-de-samme-vilkår (engelsk: Share Alike) begrænsning.

Valg af licens[edit]

På Commons kan du enten vælge at frigive dit Creative Commons (et antal fælles licensformer, hvorunder skabere kan frigive sine værker) eller public domain.

Creative Commons består af fire dele, som er begrænsninger, der kan vælges til og fra:

Cc-by new white.svg

Attribution er engelsk for at tilskrive. I denne sammenhæng betyder det at tilskrive ophavsmanden’ – eller som vil typisk vil sige på dansk: At kreditere ophavsmanden. Når et medies licens indeholder attribution, betyder det at ophavsmanden skal krediteres, ved enhver gengivelse af værket. Enten kan ophavsmanden specificere hvordan dette skal ske, eller også skal ophavsmanden nævnes med navn eller alias, navn på værket og kilde til værket.

Cc-nd white.svg

NoDerivs er en forkortelse for No Derivatives – eller ingen afledninger/bearbejdelser. Et værk der anvender denne del, må der ikke arbejdes videre på. Det betyder at du må ikke ændre farverne, beskære billedet eller foretaget nogen som helst anden form for ændring, men at værket skal gengives fuldstændigt som ophavsmanden har frigivet det.

Cc-nc white.svg

NonCommercial er en forkortelse for Non Commercial pourposes. På dansk er det: Ingen kommerciel anvendelse. Et værk der anvender denne licensdel, må ikke anvendes kommercielt under nogle omstændigheder.

Cc-sa white.svg

ShareAlike betyder nærmest del som ligesindet. På et mere mundret dansk, vil vi sige at der er tale om at dele på de samme vilkår. Betydningen af denne licensdel, er at alle der laver bearbejdelser af et værk med denne licens, er nød til at frigive de bearbejdede værker under den samme licens.

Herfra er det i virkeligheden blot at finde en licens, der passer til ens ønsker, ved at stille sig selv følgende tre spørgsmål:

Licensvalg.svg

Tidligere versioner af licenserne[edit]

Det anbefales generelt at man anvender den seneste udgave af en given licens, men i nogle tilfælde - som f.eks. på Flickr - er man låst til en tidligere version af licensen.

Se også[edit]

Commons:Copyright tags (engelsk)

Flere informationer[edit]