File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Reclamebord van een juwelier TMnr 5723-18.jpg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Original file(517 × 700 pixels, file size: 325 KB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary[edit]

Nederlands: ReclamebordNederlands: Reclamebord van een juwelier
Title
Nederlands: Reclamebord
Nederlands: Reclamebord van een juwelier
Description
Nederlands: Dit type reclameborden wordt in de literatuur gerekend tot de 'Popular Arts'. Kunstuitingen die hun ontstaan danken aan de moderne stedelijke milieus, waarin voornamelijk ongeschoolden de schilder- en beeldhouwkunst beoefenen: kunst die voortkomt uit het volk.

Het verdwijnen van de banden die het collectieve dorpsleven met zich meebrengt leidde tot een grotere vrijheid van expressie. Ook de anonimiteit van het individu in de stad stimuleert de fantasie. In de stad ontwikkeld zich zo een nieuwe cultuur die in het gehele straatbeeld is terug te vinden. De reclameborden weerspiegelen het leven, de doelen en de dromen van de (met name armere) stadsbewoners. Dit exemplaar is afkomstig uit de stad Ebolowa.

In het huidige economische systeem is de concurrentie tussen kleine bedrijfjes enorm groot, als een gevolg daarvan ontstond de behoefte aan aandacht trekkende reclameborden. Met vrolijke kleuren, wervende teksten en heldere plaatjes probeert men de kwaliteit van zijn waren aan te prijzen. Nauwe samenwerking tussen kunstenaar en ondernemer is hiervoor wel vereist. Voor het bedrijf wordt een klinkende naam gekozen en de kunstenaar geeft op het reclamebord duidelijk aan welke exclusieve diensten hier geboden worden of welke exclusieve artikelen hier gekocht kunnen worden. Voor de wervende tekst wordt meestal een waarheid, spreekwoord (of deel daarvan) of de titel van een lied gekozen. Vaak spreekt uit de tekst en de afbeeldingen het verlangen naar een welvarend leven.

De reclameborden hebben een geheel eigen charme. Ze zijn kleurrijk, vaak komisch, onderhoudend, grijpen terug op recente gebeurtenissen en weerspiegelen het dagelijks leven van de stadsbewoners voor wie haarstijl, kleding, muziek en sport belangrijke bezigheden zijn. De ontwerpen en afbeeldingen veranderen dan ook door de tijd. De stad is geen geïsoleerd gebied, reclameborden verwijzen veelal naar beroemde personen (gekopieerd van een foto), objecten en gebeurtenissen en in sommige gevallen wordt de Westerse cultuur 'hergebruikt'.

De makers van deze borden zijn veelal jonge, ondernemende mannen die op deze manier zich staande weten te houden in de stad. Vaak wordt gestreefd naar eeuwige roem: dit individualisme is een typisch stadskenmerk. Zo tref je namen aan als: 'Art Prince, Roméo-Negro' en 'Grand Maitre'. Altijd zijn de namen gewichtig, vol humor of zelfbespotting. De kwaliteit van de borden is zeer wisselend, maar er zitten ook ware kunstenaars tussen. Deze werken veelal vanuit een klein atelier, hebben zichzelf het schilderen aangeleerd, en worden bijgestaan door leerlingen.

Dit exemplaar toont een realistische schildering van een man en vrouw. Zij draagt glinsterende juwelen. De tekst 'Tame zu Ebolowa' betekent 'kom eens hier / verzamelplaats voor hoeren'. Het is opmerkelijk dat er geen enkele gêne is om hoeren als reclame te gebruiken, iets wat in Nederland juist de waarde van de juwelier naar beneden zou halen.
Date August 1983
date QS:P571,+1983-08-00T00:00:00Z/10
Dimensions circa 68,5 x 50,5cm (26 15/16 x 19 7/8in.)
Accession number
5723-18
Inscriptions Hé Zoul
Notes
Nederlands:
Functionele categorie: handel en dienstverlening, painting, schilderkunst, trade and service
Geografische Herkomst: Cameroon, Cameroun, Kameroen
Materiaal - hoofd: hout
Materiaal - overig: verf
Techniek: olieverfschildering
Source/Photographer Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Licensing[edit]

w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.
This file by Tropenmuseum was uploaded as part of the Share Your Knowledge project developed within WikiAfrica. WikiAfrica

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current08:15, 21 July 2012Thumbnail for version as of 08:15, 21 July 2012517 × 700 (325 KB)M.casanova (talk | contribs)

Metadata