File talk:Nederlands verkeersbord C1.svg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Traffic signs with an outline.

[edit]

Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens states that traffic signs have to conform to (certain parts of) NEN3381

- On 01-09-1992 NEN publishes NEN3381:1992, This version obviously does not yet allow white borders around the traffic signs and between red and blue.

- On 28-08-2012 Staatsblad, Jaargang 2012, Nr. 378 is published, which changes the law to also allow an optional white outline.

From this moment, both the NEN3381:1992 (without color seperation and outline), as well as the NEN3381:1992 verion with additional color seperation and outline are allowed.

- On 01-01-2013 NEN publishes NEN3381:2013 which is announced in Staatscourant, Jaargang 2013, Nr. 3685 on 14-02-2013

From now on, only the version with a white outline and color seperation is allowed, since this is part of NEN3381:2013

Additionally the Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland brochure from Rijkswaterstaat uses the NEN3381:2013 conformant versions of the signs.

Alexanderpas (talk) 22:49, 13 March 2013 (UTC)[reply]

IDK what it's supposed to be, all I know is that Bouwe Brouwer has a little bit of an ownership issue with these signs. Figure it out between yourselves. Fry1989 eh? 02:41, 14 March 2013 (UTC)[reply]
Speciale versie van verkeersbord C1 t.b.v. kleurenblinden
Er zijn hier twee regelingen van belang. Ten eerste het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en ten tweede het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW). De afbeeldingen van de verkeersborden zijn te vinden in Bijlage 1 Verkeersborden van het RVV.
Art. 4a BABW bepaalt:
1. Grafische elementen van verschillende kleuren in de verkeersborden, bedoeld in bijlage I, behorende bij het RVV 1990, kunnen worden gescheiden door een contrasterende bies.
2. De rode verkeersborden, bedoeld in bijlage I, behorende bij het RVV 1990, kunnen aan de omtrek worden voorzien van een witte bies.
Het is dus toegestaan om in afwijking van de officiële borden uit bijlage 1 van het RVV contrasterende biezen toe te passen, zoals in het hiernaast afgebeelde bord dat bedoeld is voor een betere zichtbaarheid voor kleurenblinden.
Ik acht het een sterk staaltje van slechte wetgeving dat er meerdere versies van de verkeersborden kunnen worden toegepast. Het is spijtig dat de rijksoverheid een brochure over verkeersborden uitgeeft waarin niet de officiële afbeeldingen uit het RVV zijn opgenomen, maar afwijkende exemplaren. Dit schept alleen maar verwarring.
De waarde van de norm NEN3381 is beperkt. De norm is slechts een uitgave van een particulier instituut. Vanuit de Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens wordt wel naar NEN3381 verwezen, maar het gaat hierbij slechts om technische zaken zoals afmetingen, verfkleuren en reflectie. Het verwijzen vanuit regelgeving naar niet openbare normen is omstreden. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de ontwerpen van verkeersborden gemaakt worden door een particulier instituut dat deze ontwerpen ook nog eens buiten de openbaarheid houdt.
--Bouwe Brouwer (talk) 20:55, 14 March 2013 (UTC)[reply]
Art. 16, Hfdst. II, Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens bepaalt:
Borden, met uitzondering van de borden G13, G14, K1 tot en met K13, L3 tot en met L7 en L10 tot en met L12 worden ten minste uitgevoerd overeenkomstig de afmetingen genoemd in paragraaf 4 van norm NEN 3381, waarbij voor de volgende wegen de volgende typen gelden: [...]
Paragraaf 4 van norm NEN 3381 maakt een verplichte verwijzing betreffende afmetingen naar bijlage A, waar doormiddel van schemas en tabellen staat weergegeven welke maten de vlakken (randen, vlakken en strepen) op een verkeersbord hebben.
Voor de kleur en (detail-)invulling van deze vlakken (zoals bijv. de invulling van een G5) wordt terugverwezen naar het RVV.
- De oude NEN 3381 (voor invoering van Art. 4a BABW) specificeerde de maatvoering wat resulteerde in de weergaven zoals zichtbaar in Bijlage I van het RVV.
- Na invoering van Art. 4a BABW werd de witte bies een mogelijkheid.
- Met NEN 3381:2013 is de witte bies uit Art. 4a BABW toegevoegd aan de maatvoeting, wat resulteert in een weergave zoals zichtbaar in Bijlage I van het RVV na toepassing van Art. 4a BABW. (oftewel, zoals zichtbaar in de Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland brochure)
Voor alle nieuwe verkeersborden is het volgens Art. 16, Hfdst. II, Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens verplicht deze uit te voeren met de in Art. 4a BABW gedefinieerde witte bies.
Alle oude borden worden kostenneutraal vervangen, net zoals wordt gedaan met de Nieuwe bewegwijzering op autosnelwegen.
Het verdiend inderdaad geen schoonheidsprijs, maar op deze manier hebben ze het wel voor elkaar on de witte bies in te voeren, zonder dat de RVV aangepast hoeft te worden.
--Alexanderpas (talk) 17:53, 17 March 2013 (UTC)[reply]
De "Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens" vormen een ministeriële regeling. Het "Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990" is een Algemene Maatregel van Bestuur. Het is natuurlijk niet zo dat een ministeriële regeling een Algemene Maatregel van Bestuur derogeert. Een norm van een particulier instituut derogeert nooit en te nimmer een Algemene Maatregel van Bestuur.
Basis voor de verkeersborden zijn zonder enige twijfel de afbeeldingen uit de bijlage van het RVV. Volgens art. 4a BABW kunnen de borden echter ook worden voorzien van een contrasterende bies. Mijns inziens is dit klungelige regelgeving. Er zou één set leidende afbeeldingen van de verkeersborden moeten zijn, met een overgangsregeling voor oude verkeersborden. Een wegbeheerder heeft nu de keuze of hij verkeersborden al dan niet van een contrasterende bies laat voorzien.
Afwijkende afbeeldingen dienen trouwens op Wikimedia Commons te worden opgeslagen onder een afwijkende naam om te voorkomen dat deze bestaande afbeeldingen overschrijven. Bij het tekenen van de verkeersborden maak ik gebruik van het kleurenschema zoals vermeld op Category talk:Diagrams of road signs of the Netherlands. Dit kleurenschema wordt ook toegepast op de Nederlandse Wikipedia bij artikelen over wegen.
--Bouwe Brouwer (talk) 19:28, 17 March 2013 (UTC)[reply]
Omdat ik verder geen argumenten meer heb vernomen, heb ik de borden teruggezet naar het officiële ontwerp volgens bijlage 1 van het RVV (http://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/Bijlage1/). --Bouwe Brouwer (talk) 16:53, 1 April 2013 (UTC)[reply]