User:Cătălin Donciuc

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Eugen Cioclea, Născut pe 4 august 1948, Decedat pe data de 10 Octombrie 2013, A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România și Republica Moldova, traducător în diferite instituții, din 1992 a funcționat ca redactor-șef la „Tineretul Moldovei”. Devine cunoscut ca poet încă din anii şaptezeci pe când îşi făcea studiile la Facultatea de Matematică a Universităţii "Mihail Lomonosov" din Moscova cu o bună parte dintre poemele ce vor alcătui mai târziu, abia la 40 de ani, volumul de debut "Numitorul comun".

Casa lui Eugen Cioclea

Incident dramatic, petrecut la sfârșitul anilor ’80, când într-o stație de metrou din Moscova, doi indivizi mascați l-au agresat pe poetul Eugen Cioclea lovindu-l în cap cu un obiect metalic. Întâmplarea avea loc exact în momentul în care cu ceva timp în urmă ('88-'89) poemul său Cina irodică stârnise un interes general în mijlocul membrilor CC ai PCM. La finele anilor nouăzeci câțiva scriitori din generația tânără, Pavel Păduraru și Alexandru Buruiană, au organizat ședințe literare în cadrul unui cenaclu care purta numele lui Eugen Cioclea. Penultimul proiect poetic semnat de Eugen Cioclea se numeşte „Daţi totul la o parte ca să văd” (ed. Cartier, 2001).

Casa părintească lui Eugen Cioclea

Recompensată doar un an mai târziu cu premiul Uniunii Scriitorilor, această carte cu un tiraj sub 350 de exemplare rămâne momentan practic cea mai scumpă carte de poezie din Republica Moldova.

Mormintele familie Cioclea