User:Misibacsi

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

I registered here to be able to correct typo mistakes and to create Hungarian translations. I am Hungarian and I work mainly on the Hungarian Wikipedia.

picture of the day 2012-11

1

Antonio Canova (1757. november 1. – 1822. október 13): Jusztícia (1792) — Milánó, Piazza Scala képtár

Kép lecserélése
Magyar : Antonio Canova (1757. november 1. – 1822. október 13): Jusztícia (1792) — Milánó, Piazza Scala képtár

2

Guanajuatói múmia részlete. A fénykép eredetijét a Guanajuatói Múmia Múzeumban (Museo de las Momias de Guanajuato) őrzik.

Kép lecserélése
Magyar : Guanajuatói múmia részlete. A fénykép eredetijét a Guanajuatói Múmia Múzeumban (Museo de las Momias de Guanajuato) őrzik.

3

A busalepkék (Hesperiidae) családjába tartozó Taractrocera ceramas többnyire a dombvidékeken található meg Dél-Indiától Észak-Burmáig. A felvétel a Kerala állambeli Kadavúrban készült.

Kép lecserélése
Magyar : A busalepkék (Hesperiidae) családjába tartozó Taractrocera ceramas többnyire a dombvidékeken található meg Dél-Indiától Észak-Burmáig. A felvétel a Kerala állambeli Kadavúrban készült.

4

A Moszkva–Odessza vonalon közlekedő, 072-es pályaszámú, 1968-ban gyártott Škoda CSSZ4 villamos mozdony az ukrajnai Vinnicja állomásán

Kép lecserélése
Magyar : A Moszkva–Odessza vonalon közlekedő, 072-es pályaszámú, 1968-ban gyártott Škoda CSSZ4 villamos mozdony az ukrajnai Vinnicja állomásán

5


Kép lecserélése

6

Teljesen kifejlett nőstény atlaszlepke (Attacus atlas) a Londoni Állatkertben. A pávaszemek (Saturniidae) családjának legtöbb faja Délkelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi erdeiben él — ide értve a maláj szigetvilágot is. Az atlaszlepke a legnagyobb szárnyfelületű élő lepkefaj. A nőstények nagyobbak és nehezebbek a hímeknél. Szárnyuk fesztávolsága akár 25 cm-nél is több lehet; e szempontból is a legnagyobb lepkék közé tartoznak.

Kép lecserélése
Magyar : Teljesen kifejlett nőstény atlaszlepke (Attacus atlas) a Londoni Állatkertben. A pávaszemek (Saturniidae) családjának legtöbb faja Délkelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi erdeiben él — ide értve a maláj szigetvilágot is. Az atlaszlepke a legnagyobb szárnyfelületű élő lepkefaj. A nőstények nagyobbak és nehezebbek a hímeknél. Szárnyuk fesztávolsága akár 25 cm-nél is több lehet; e szempontból is a legnagyobb lepkék közé tartoznak.

7

A Saint-Maimbœuf templom domborműve (Montbéliard, Franciaország)

Kép lecserélése
Magyar : A Saint-Maimbœuf templom domborműve (Montbéliard, Franciaország)

8

Andradit egykristály

Kép lecserélése
Magyar : Andradit egykristály

9

A boglárkalepkefélék (Lycaenidae) családjában a csücsköslepkék (Theclinae) bizonytalan rendszertani helyzetű alcsaládjába tartozó Rathinda amor egy Dél-Ázsiában élő, kis termetű lepke. Ritkán és keveset repül; röpte gyönge és csapongó. A földre ereszkedve megfordul, hogy tapogatóra emlékeztető potrohfüggelékei fölmeredjenek; ezzel a trükkel próbálja megtéveszteni a rá vadászó ragadozókat. A felvétel a Kerala állambeli Kadavúrban készült.

Kép lecserélése
Magyar : A boglárkalepkefélék (Lycaenidae) családjában a csücsköslepkék (Theclinae) bizonytalan rendszertani helyzetű alcsaládjába tartozó Rathinda amor egy Dél-Ázsiában élő, kis termetű lepke. Ritkán és keveset repül; röpte gyönge és csapongó. A földre ereszkedve megfordul, hogy tapogatóra emlékeztető potrohfüggelékei fölmeredjenek; ezzel a trükkel próbálja megtéveszteni a rá vadászó ragadozókat. A felvétel a Kerala állambeli Kadavúrban készült.

10

A mougin típusú lövegtornyok felvonója a giromagnyi erődben (Franciaország, Territoire-de-Belfort megye)

Kép lecserélése
Magyar : A mougin típusú lövegtornyok felvonója a giromagnyi erődben (Franciaország, Territoire-de-Belfort megye)

11


Kép lecserélése

12

Szirti sas (Aquila chrysaetos) az Alsó-Szászország hannoveri járásának Springe városában található hu:Wisentgehege Springe vadasparkban

Kép lecserélése
Magyar : Szirti sas (Aquila chrysaetos) az Alsó-Szászország hannoveri járásának Springe városában található hu:Wisentgehege Springe vadasparkban

13

Frédéric Auguste Bartholdi domborműve: A svájci követek érkezése Strasbourg 1870-es ostromakor (Belfort, Történelmi Múzeum, Franciaország)

Kép lecserélése
Magyar : Frédéric Auguste Bartholdi domborműve: A svájci követek érkezése Strasbourg 1870-es ostromakor (Belfort, Történelmi Múzeum, Franciaország)

14

Claude Monet: A Poissy hársfák (1882)

Kép lecserélése
Magyar : Claude Monet: A Poissy hársfák (1882)

15

A szemeslepkék (Satyrinae) családjába tartozó Mycalesis mineus Ázsiában él. A felvétel a Kerala állambeli Kadavúrban készült.

Kép lecserélése
Magyar : A szemeslepkék (Satyrinae) családjába tartozó Mycalesis mineus Ázsiában él. A felvétel a Kerala állambeli Kadavúrban készült.

16


Kép lecserélése

17

A légivadászok (Coenagrionidae) családjába tartozó hím Agriocnemis pygmaea. Ez a rendkívül apró (mindössze 20 mm hosszú és 1-2 mm vastag), almazöld szitakötő mocsarakban, tócsákban vagy a tengerparton él Kelet-Ázsiában, Ausztráliában és a Csendes-óceán szigetein. Közvetlenül a talaj színe fölött repül, és a növényekre száll le pihenni. A felvétel a Nyugat-bengáliai Burdwanban készült.

Kép lecserélése
Magyar : A légivadászok (Coenagrionidae) családjába tartozó hím Agriocnemis pygmaea. Ez a rendkívül apró (mindössze 20 mm hosszú és 1-2 mm vastag), almazöld szitakötő mocsarakban, tócsákban vagy a tengerparton él Kelet-Ázsiában, Ausztráliában és a Csendes-óceán szigetein. Közvetlenül a talaj színe fölött repül, és a növényekre száll le pihenni. A felvétel a Nyugat-bengáliai Burdwanban készült.

18


Kép lecserélése

19

LG Cinema 3D TV forgatáson a Girls’ Generation dél-koreai popegyüttes

Kép lecserélése
Magyar : LG Cinema 3D TV forgatáson a Girls’ Generation dél-koreai popegyüttes

20

Az előtérben Szent Izidor, mögötte Luis Vives szobra Madridban, a Spanyol Nemzeti Könyvtár lépcsőjén

Kép lecserélése
Magyar : Az előtérben Szent Izidor, mögötte Luis Vives szobra Madridban, a Spanyol Nemzeti Könyvtár lépcsőjén

21


Kép lecserélése

22

A pillangófélék (Papilionidae) családjába tartozó Papilio clytia (Chilasa clytia) Dél- és Délkelet-Ázsiában él. Alulnézetben (amint a képen is látható) rendkívül hasonlít a füzéres bársonylepkére (Euploea core). A felvétel a Kerala állambeli Kadavúrban készült.

Kép lecserélése
Magyar : A pillangófélék (Papilionidae) családjába tartozó Papilio clytia (Chilasa clytia) Dél- és Délkelet-Ázsiában él. Alulnézetben (amint a képen is látható) rendkívül hasonlít a füzéres bársonylepkére (Euploea core). A felvétel a Kerala állambeli Kadavúrban készült.

23

Napraforgó (Helianthus annuus) virágzatának közepe. A kinyílt csöves virágok gyűrű alakban veszik körül a fejlődő bimbókat.

Kép lecserélése
Magyar : Napraforgó (Helianthus annuus) virágzatának közepe. A kinyílt csöves virágok gyűrű alakban veszik körül a fejlődő bimbókat.

24

Öt üregi bagoly (Athene cunicularia)

Kép lecserélése
Magyar : Öt üregi bagoly (Athene cunicularia)

25

A szemeslepkék (Satyrinae) családjába tartozó, hím Kirinia roxelana (Cramer, 1777). A felvétel Izraelben, a Kármel-hegyen készült.

Kép lecserélése
Magyar : A szemeslepkék (Satyrinae) családjába tartozó, hím Kirinia roxelana (Cramer, 1777). A felvétel Izraelben, a Kármel-hegyen készült.

26


Kép lecserélése

27


Kép lecserélése

28

Nőstény Elymnias hypermnestra. Ez a faj a tarkalepkefélék (Nymphalidae) közé tartozó szemeslepkék (pávaszemes lepkék, Satyrinae) alcsaládjának egyik képviselője. Dél-Ázsiában él. Nemi dimorfizmusa meglehetősen erőteljes; így például a hím szárnyai szürke-feketék kis kék szemekkel és a hátsó szárnyakon vörösbarna függelékekkel. A nőstények megjelenése a bűzpillefélék (Danainae) közé tartozó Danaus-lepkékére emlékeztet. A felvétel a Kerala állambeli Kadavúrban készült.

Kép lecserélése
Magyar : Nőstény Elymnias hypermnestra. Ez a faj a tarkalepkefélék (Nymphalidae) közé tartozó szemeslepkék (pávaszemes lepkék, Satyrinae) alcsaládjának egyik képviselője. Dél-Ázsiában él. Nemi dimorfizmusa meglehetősen erőteljes; így például a hím szárnyai szürke-feketék kis kék szemekkel és a hátsó szárnyakon vörösbarna függelékekkel. A nőstények megjelenése a bűzpillefélék (Danainae) közé tartozó Danaus-lepkékére emlékeztet. A felvétel a Kerala állambeli Kadavúrban készült.

29

Az oroszországi Viborg óvárosának látképe a vár Olaf Torony nevű bástyájából, 2012 júniusában

Kép lecserélése
Magyar : Az oroszországi Viborg óvárosának látképe a vár Olaf Torony nevű bástyájából, 2012 júniusában

30


Kép lecserélése

Request an additional languageDemande d’ajout d’une langue