Commons:Eerste stappen/sortering

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:First steps/Sorting and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:First steps/Sorting and have to be approved by a translation administrator.

Shortcut: COM:FS/S

Eerste stappen op Commons
Advies en hulpmiddelen
Gebruik van bestanden door derden

Een korte tutorial geeft aan hoe afbeeldingen gesorteerd en gecategoriseerd kunnen worden.

Categorieën en galerijen

Om een bestand op Commons makkelijk vindbaar te maken, kunnen aan het bestand categorieën worden toegevoegd. Gebruikers die op zoek zijn naar een afbeelding of geluidsbestand om een bepaald artikel mee te illustreren, zullen deze categorieën gebruiken om bruikbare bestanden te zoeken. Als je wilt dat je bestand vaker gebruikt wordt op de projecten van Wikimedia, is het dus belangrijk de juiste categorieën aan het bestand toe te voegen. Er wordt op Commons geprobeerd elk bestand in minstens één categorie te zetten.

Daarnaast zijn er op Commons artikelen met galerijen, waarin plaatjes over een bepaald onderwerp als thumbails bij elkaar staan. Deze artikelen helpen gebruikers om geschikte afbeeldingen te vinden. Voor een voorbeeld zie o.a. de galerijen van de planeet Mars of de schilder Rembrandt.

Het verschil tussen een galerij-artikel en een categorie blijkt uit de naam. Pagina's zonder voorvoegsel zijn een artikel, pagina's waarvoor "Category:..." staat zijn categorieën. De bestanden (afbeeldingen, muziek of video) zelf krijgen het voorvoegsel "File:" voor hun naam. Zulke groepen pagina's worden naamspaces genoemd.

Hoe een bestand in een categorie te zetten

Een bestand kan in een categorie gezet worden op dezelfde manier als op Wikipedia een artikel in een categorie gezet wordt. Een klein verschil is dat de code op Commons in het Engels is (het Engelse woord voor categorie is category). Om een bestand in een categorie te plaatsen, voegt u de volgende tekst aan de pagina van het bestand toe:

[[Category:Love]]

In plaats van "Naam van de categorie" vult u de naam van de betreffende categorie in. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn en geen bestanden aan overvolle hoofdcategorieën toe te voegen. Om de juiste categorie te vinden kunt u het beste een hoofdcategorie opzoeken en bekijken welke subcategorieën er zijn. Uiteindelijk zult u op die manier terecht komen bij de categorie die de meest gedetailleerde omschrijving geeft.

Afbeeldingen aan galerijen toevoegen

Om een afbeelding aan een galerij-artikel toe te voegen, ga naar de betreffende gallerij en klik op "bewerken" (in het tabbladenmenu bovenaan de pagina). De gallerijen op de pagina zullen de volgende structuur hebben:

<gallery>
Image:Mars Valles Marineris.jpeg|Valles Marineris op Mars
Image:Mars Hubble.jpg|Mars via de Hubble Space Telescoop, realistische kleuren
</gallery>

Op de pagina geeft dit het volgende beeld:

Door de volgende regel ergens voor de laatste regel (</gallery>) toe te voegen, kan een nieuwe afbeelding worden toegevoegd:

Image:Naam van de afbeelding.jpg|Korte omschrijving

Het wordt op prijs gesteld als de toegevoegde omschrijving in het Engels is, maar dit is niet noodzakelijk. Als u het galerij-artikel opslaat, zal uw afbeelding als thumbnail aan de galerij worden toegevoegd. Wanneer u niet zeker bent van uw zaak, klik dan eerst op "Bewerking ter controle bekijken" voordat u opslaat.

Ook geluids- en videobestanden kunnen aan een galerij worden toegevoegd, maar in plaats van een afbeelding zal dan het volgende icoontje (of een speler als JavaScript is ingeschakeld) te zien zijn:

Categorieën aanmaken

Behalve categorieen die bestanden op onderwerp bevatten, kunnen ook categorieën worden toegevoegd die de manier waarop het bestand gemaakt werd verduidelijken. Voorbeelden zijn:

Meer informatie

Op Wikimedia Commons:

Op de Nederlandse Wikipedia:

In het MediaWiki handboek (Engels):