Commons:Wiki Loves Monuments/Philosophy/nl

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of a page Commons:Wiki Loves Monuments/Philosophy and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Wiki Loves Monuments/Philosophy and have to be approved by a translation administrator.
Zie de lokale pagina's in: Catalaans | Duits | Italiaans

Deze pagina legt uit waar Wiki Loves Monuments over gaat en geeft wat achtergrondinformatie over de filosofie achter het project en legt uit waarom bepaalde beslissingen over sommige zaken in het verleden zijn gekozen.

Allereerst moet duidelijk zijn welke doelen er bedacht zijn door de organisatoren van de succesvolle pilot van Wiki Loves Monuments in Nederland in 2010. Het lijkt vrij voor de hand liggend dat de vele foto's die verzameld kunnen worden in Wiki Loves Monuments een groot voordeel zijn, maar er zijn ook verschillende andere redenen om zo'n project te organiseren, bijvoorbeeld:

  1. om meer mensen bewust te maken van wat vrije licenties zijn;
  2. om mensen ervan bewust te maken dat ze daadwerkelijk inhoud kunnen toevoegen aan Wikimedia-projecten.

Mensen die nog niet hebben bijgedragen aan Wikimedia-projecten die eerste stap laten zetten, creëert een prachtige mogelijkheid; Door de gemeenschap toe te staan die mensen openlijk te verwelkomen, ontstaat er ook een in-reach kans die de kerngemeenschappen van onze beweging in contact brengt met gemotiveerde fotografen die kwaliteitsinhoud hebben om te delen.

Tegelijkertijd is het ook een manier om de vrijwilligers die normaal Wikipedia bewerken te motiveren om een stapje verder te gaan, en wat meer te helpen bij de organisatie van het project. Een redelijk goed geschetst evenement zoals het is, Wiki Loves Monuments geeft nog steeds veel vrijheid en is een geweldige kans om uit te proberen hoe u iets in uw land kunt organiseren als u de ervaring nog niet heeft gehad. Het is ook een voedingsbodem voor verdere samenwerkingen met erfgoedinstellingen waar u misschien nog geen contacten mee hebt gehad; en dit is iets waar dit project behoorlijk succesvol mee is geweest:

  • meer dan 200 vrijwilligers werkten mee aan het project in maar liefst 18 landen;
  • meer dan 5.000 mensen hebben hun afbeeldingen geüpload, en 4.000 daarvan hadden nog nooit eerder iets bijgedragen aan Wikimedia;
  • in totaal werden bijna 2 miljoen afbeeldingen vrijgegeven voor gebruik op Wikimedia-projecten.

Vijf pijlers van Wiki Loves Monuments

Misschien heeft u de conceptpagina al gevonden, die basisdocumentatie bevat over hoe Wiki Loves Monuments eruit ziet. Er zijn enkele belangrijke principes die de reden lijken te zijn voor het succes van het project; Ze lijken misschien intuïtief voor sommigen, maar de gevolgen zijn voor velen niet intuïtief.

Eenvoud van gebruik

Eenvoudig

Allereerst is het belangrijk dat het makkelijk is om mee te doen. De drempel moet zo laag mogelijk zijn voor mensen die nog nooit iets hebben geüpload. Dit is belangrijk, zowel in technische zin, we moeten streven naar gebruiksvriendelijke uploadformulieren, als in sociale zin: we moeten geen regels opwerpen die niet absoluut noodzakelijk zijn en zo gastvrij mogelijk zijn voor nieuwkomers.

Laten we gewoon accepteren dat er enkele afbeeldingen van lage kwaliteit zullen zijn; Een lage drempel zal echter betekenen dat er ook meer beelden van hoge kwaliteit zullen zijn. Laten we de nieuwkomers niet te veel lastig vallen met onze obsessie met categorieën, sjablonen en lay-out, maar laten we ons concentreren op het verwelkomen van hen en suggereren hoe ze gemakkelijk artikelen kunnen schrijven over hun interesseobject: cultureel erfgoed.

Maak het leuk

Plezier!

Het moet natuurlijk wel leuk zijn om mee te doen. Dit klinkt voor de hand liggend, maar veel dingen als bijvoorbeeld bureaucratische maatregelen zoals het verzenden van toestemmingsmails en het toevoegen van categorieën, kunnen het een stuk minder leuk maken. Laten we proberen dat weg te nemen van de deelnemers, en het uploadproces zo in te richten dat het verzenden van e-mails wordt vermeden (door bijvoorbeeld alleen eigen werk van de gebruikers te accepteren).

Het categoriseren door uploaders is niet strikt noodzakelijk, we kunnen het proces vereenvoudigen door de beschikbare database te gebruiken om afbeeldingen automatisch te categoriseren op basis van de identificatiegegevens van de monumenten. Het sociale aspect van het project is minstens zo belangrijk: we moeten proberen evenementen te organiseren en mensen te bedanken voor hun bijdragen; Een mogelijke verbetering op dit gebied is bijvoorbeeld het creëren van een bedanksysteem voor deelnemers, iets wat we de afgelopen jaren hebben gemist.

Maak het lokaal

Dichtbij de inzenders

Waar u ook woont, deelnemen moet dichtbij huis zijn. Dit is een praktische variant op het maak het gemakkelijk principe: we willen simpelweg niet dat mensen lange afstanden moeten afleggen om bij een monument te komen.

Laten we proberen een definitie voor monumenten te gebruiken waarmee zoveel mogelijk mensen ze in de buurt van hun huis kunnen fotograferen. Nederland heeft bijvoorbeeld 60.000 monumenten en een bevolking van 17 miljoen en is vrij dichtbevolkt, dus het is vrij gemakkelijk voor mensen om monumenten in hun buurt te bereiken. Dit is echter misschien niet het geval in sommige landen, dus u kunt bijvoorbeeld overwegen om monumenten op staatsniveau of provincieniveau toe te voegen als u meer objecten wilt.

Denk hardop na en vraag zeker om input als u denkt dat u maar heel weinig monumenten in uw land hebt. Maak u geen zorgen over het niet aanvullen van de lijst met een foto voor elk object: dat is niet het doel. Als we slechts 10% van alle monumenten in één editie van de wedstrijd behandelen, is dit een grote prestatie. Dichtbij huis is niet alleen belangrijk vanwege de tijd, maar ook omdat mensen vaak trots zijn op hun eigen omgeving, en daar de rest van de wereld over willen vertellen!

Help Wikipedia

Help Wikipedia

In de afgelopen twee jaar hebben we geleerd dat voor veel mensen Wikipedia helpen de belangrijkste reden is om deel te nemen, en dat moeten we opnemen in al onze berichten en communicatie.

Mensen doen tot op zekere hoogte mee om de prijzen, maar de superdeelnemers met veel uploads en de vele mensen die gewoon hun vakantiefoto's uploaden omdat ze die toch hebben, zullen vooral meedoen omdat ze willen helpen. Dat zijn ook de mensen die eerder blijven hangen, daarom is het ook zo belangrijk om de monumentenlijsten op Wikipedia te hebben en de afbeeldingen daar te gebruiken.

Geef snel en zichtbaar resultaten

Zichtbare resultaten

Tot slot is het belangrijk dat deelnemers snelle en zichtbare resultaten krijgen. Als ze iets uploaden, moeten we proberen een mechanisme te hebben om de foto's daadwerkelijk te gebruiken. Maarten heeft een prachtige bot gemaakt die suggereert waar een bepaalde afbeelding moet worden gebruikt. De details hierover volgen binnenkort, maar dit is ook een van de redenen waarom online vrijwilligers erg belangrijk zijn tijdens de wedstrijd.

Als we snel beelden op de lijsten kunnen zetten, heeft dat twee effecten: mensen zien dat hun bijdragen daadwerkelijk impact hebben en zullen blijven meedoen, maar ze zullen zich ook kunnen richten op de monumenten die hun hulp het hardst nodig hebben: die zonder foto, of met een wat 'minder geslaagde' foto.

Probeer deze lessen in gedachten te houden bij het organiseren van een wedstrijd. Intern vertaalt dit zich in twee goede praktijken:

  1. Communiceer vaak, communiceer goed, zowel binnen de groep, daarbuiten als met de andere deelnemende landen (het delen van ervaringen wordt aangemoedigd!);
  2. Houd het simpel.